El foc recupera Manresa en la tornada de la revetlla de Sant Joan a la normalitat

L'arribada de la Flama del Canigó ha donat entrada a la revetlla sense petards, la revetlla popular i la revetlla al Parc de la Seu

L'arribada de la Flama del Canigó ha donat el tret de sortida a la revetlla de Sant Joan
L'arribada de la Flama del Canigó ha donat el tret de sortida a la revetlla de Sant Joan | Montse Ayala
24 de juny del 2022
Actualitzat a les 9:42h
Manresa ha tornat a gaudir d'una revetlla de Sant Joan sense restriccions després de dos anys en què s'havien d'aplicar mesures contra la Covid. Tot plegat amb la cura suficient per evitar incendis forestals que, en el cas de la capital del Bages, no tenia cap mesura especial tret de les habituals per aquestes dates. La nit al Bages s'ha tancat amb dos petits incendis de vegetació i quatre d'urbans, segons els Bombers.

L'arribada de la Flama del Canigó ha estat la porta d'entrada de la revetlla a la ciutat. Reivindicant llengua i foc, la Flama ha estat rebuda a la Muralla de Sant Domènec, davant del teatre Conservatori, des d'on s'ha dut fins a la Plana de l'Om, on ha estat custodiada fins al vespre. Mentre ha durat l'espera, la Flama ha estat acompanyada amb cançons i danses dels Països Catalans. A la vesprada, la Flama ha arribat a la plaça Major, on ha encès el peveter. L'acte ha estat organitzat, com cada any organitzat per Òmnium Bages-Moianès.

El músic i gramàtic nord-americà Lou Hevly ha estat l'encarregat de fer la lectura del missatge d'enguany, escrit per l'activista i promotor cultural valencià Eliseu Climent, que reivindica la importància de la llengua i el foc en la nostra cultura. "Els catalans, del nord i del sud, de ponent i insulars, som un poble que camina. Caminem per conèixer i per estimar el país. Caminem, també, com a expressió d'una resistència radicalment pacífica i revolucionària. Som de pas contundent, marcat, inflexible, que ens uneix com a poble en un sol crit, llimant divergències, acostant mirades. Caminar ha esdevingut un signe d'identitat propi, un gest de llibertat en el procés cap a la sobirania nacional", ha llegit Hevly.

La coral Refilets ha entonat Muntanyes del Canigó i altres peces populars, que han donat entrada a la revetlla infantil sense petards que s'ha celebrat a la mateixa plaça Major.

A banda de les celebracions que s'han portat a terme a diversos barris de la ciutat, Manresa ha tingut en el retorn de la revetlla al Parc de la Seu, amb gastronomia i música, i la revetlla popular a la plaça Gispert, una celebració com les que es duien abans de la pandèmia.