Els horts de la Culla obriran les portes a la ciutadania

L'associació L'Era organitza una visita per conèixer la gestió i l'organització d'aquests horts socials

Horts comunitaris de la Culla, a Manresa
Horts comunitaris de la Culla, a Manresa | L'Era
Redacció
23 de juny del 2022
Actualitzat a la 13:56h
Els Horts Ecològics i Comunitaris de la Culla de Manresa obriran les seves portes en la visita que l'associació L'Era ha organitzat per al proper dimarts 28 de juny a 2/4 de 8 del vespre. Aquesta és la primera proposta del cicle de visites a horts socials i associatius que l'entitat té previstes per aquest estiu i la tardor i s'emmarca dins el projecte Comunalitat Urbana de Manresa.

Actualment, 35 persones es beneficien directament de les 16 parcel·les en què es divideix l'espai destinat a hort comunitari. Més enllà d'aquest grup de persones usuàries, la riquesa que els dona la terra beneficia una trentena de persones més. El seu perfil és heterogeni: persones de generacions i orígens diferents a qui cuidar un hort en comunitat els ha suposat un revulsiu personal i familiar.

Els objectius del projecte dels Horts Ecològics i Comunitaris de la Culla són generar un espai comunitari i per a la inclusió social, que fomenti les pràctiques vinculades a l'agroecologia, i on es creïn espais d'aprenentatge i suport mutu entre els participants.

A més de treballar la terra i aprofitar els fruits que dona, cada unitat hortícola es coordina amb la resta en assemblees per a la resolució de problemes i per a reptes compartits. Aquest és un dels principals punts d'interès de la visita oberta que s'hi farà el proper dimarts a la tarda. L'associació L'Era vol conèixer i fer conèixer de primera mà experiències d'horts socials com els de la casa de la Culla. La sortida reprèn el fil de les tertúlies agroecològiques que l'entitat ja havia organitzat durant més de 10 anys abans del tancament per la Covid.

Compartir l'hort
L'interès per cultivar les pròpies hortalisses ha crescut de manera important en la darrera dècada. Algunes de les persones que s'han decidit a portar un hort o a cultivar en torretes a la terrassa o al balcó, són nascudes en l'àmbit urbà i no tenen referències a l'hora de gestionar els cultius. Però fins i tot per aquelles que porten anys o tota la vida cultivant hortalisses, és interessant posar en comú la seva gestió, els seus trucs, els seus maldecaps i escoltar les solucions que han trobat altres persones. També la forma de resoldre tivantors entre veïnat i com organitzar-se per mancomunar béns i serveis és interessant.

Aquesta primera proposta del cicle Descobrint horts! s'emmarca en la iniciativa Comunalitat Urbana de Manresa, impulsada per L'Arada i amb la participació d'altres entitats com Senders Vius i les cooperatives Sudergintza i La Clara Comunicació. L'objectiu de la Comunalitat és generar o acompanyar projectes d'ajuda mútua i d'intercooperació, que reforcin les economies comunitàries i els béns comuns urbans.

Els Horts Ecològics i Comunitaris de la Culla s'impulsen i es coordinen des del treball en xarxa entre el Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada (Acció Comunitària de l'Ajuntament de Manresa), la Casa de la Culla (la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia), i el Punt Òmnia de la Balconada (FAVIBC), amb el suport de l'Associació de Veïns de la Balconada.