Els antiavalot dels Mossos desallotgen la PAHC Bages de la seu d'Endesa a Sabadell

Els activistes s'havien tancat a l'establiment per parlar amb algun responsable de la companyia que els donés una solució al tall d'electricitat del bloc 8 de Manresa

Antiavalots dels Mossos arrosseguen un activista de la PAHC que s'havia tancat a Endesa de Sabadell
Antiavalots dels Mossos arrosseguen un activista de la PAHC que s'havia tancat a Endesa de Sabadell | PAHC
20 de juny del 2022
Actualitzat a les 16:02h
Agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest dilluns al migdia els activistes de la PAHC Bages que s'havien tancat a la seu d'Endesa a Sabadell per exigir comptadors socials per al bloc 8 que la plataforma havia alliberat de mans del fons voltor Cerberus al carrer Bambylor, a la zona de la plaça Catalunya de Manresa, l'1 de maig de 2021. La companyia va executar el tall de subministrament el 4 d'abril passat i en aquests gairebé tres mesos, les sis famílies amb dotze menors que hi habiten no poden tenir un servei tan bàsic. Els Mossos, a més, han identificat tots els activistes que eren dins del local.

Durant aquest temps els afectats i els membres de la PAHC Bages han dialogat amb l'Ajuntament de Manresa i han intentat fer-ho amb la companyia d'electricitat sense aconseguir-ho. Cansats d'esperar, aquest dilluns una vintena d'activistes de la PAHC Bages s'han desplaçat fins a Sabadell on, amb el suport de trenta activistes més de la PAH local, han ocupat la seu d'Endesa a Sabadell tot exigint poder parlar amb algun responsable de la companyia que els pogués donar solucions.

Lluny d'aportar solucions, els responsables de l'establiment han avisat als Mossos d'Esquadra que minuts més tard traslladaven agents antiavalot dels ARRO a la seu d'Endesa i han anat desallotjant un a un tots els activistes. En cap moment la companyia no ha volgut asseure's a conversar amb els afectats.

Gairebé tres mesos sense llum
Després que l'abril passat els operaris aïllessin elèctricament l'immoble que la PAHC havia ocupat un any enrere al carrer Bambylor de Manresa perquè un hipotètic tall d'electricitat no afectés els dos edificis adjacents, pocs dies després van completar l'actuació acompanyats llavors també d'antiavalots dels Mossosdeixant sense llum, de matinada, sis famílies amb dotze infants, que portaven set mesos demanant a l'Ajuntament de Manresa comptadors socials.

Just des que van habilitar les estances de l'immoble que la PAHC Bages havia alliberat de mans del fons voltor Cerberus l'1 de maig de 2021 -Bloc 8- després de la manifestació del Dia del Treball a Manresa.

Entremig, a banda d'inacabats, els pisos ocupats havien estat a expenses dels assaltants i i mostraven moltes mancances. Les famílies que hi han acabat vivint i altres activistes de la plataforma van estar mesos reparant els nombrosos desperfectes que tenia l'edifici i completant aquelles obres que la constructora havia deixat inacabades. Per poder-hi entrar a viure, l'edifici es va connectar a la xarxa general d'electricitat i, en paral·lel, es van demanar comptadors socials per a cadascun d'ells obeint a la vulnerabilitat de les famílies que hi resideixen.
 
Segons va assegurar Endesa en aquell moment, durant aquells set mesos havien parlat diverses vegades amb l'Ajuntament de Manresa per fer una alta de subministrament urgent per als sis pisos, tal i com marca la Llei contra la pobresa energètica, però segons van assegurar l'Ajuntament no els van fer arribar la documentació per tramitar-ho.

L'Ajuntament de Manresa, per la seva part, va emetre un comunicat on explicava que segons el conveni signat entre Generalitat i Endesa, el procediment obliga que sigui una treballadora social "la que firmi la sol·licitud del comptador". És a dir, fan que sigui la treballadora social la que actuï en nom de la persona vulnerable. A més, obliga a la persona que està en situació d'ocupació que tramiti un butlletí elèctric. L'Ajuntament, però, va assegurar que malgrat no estar d'acord amb el procediment enviaria la documentació.

A partir d'aquí, i ja amb els comptadors del bloc tallats per la companyia tot i que l'Ajuntament els havia demanat temps, ni la companyia ni el consistori no els han ofert cap possibilitat de restablir la situació.