Els 700 anys del contracte de construcció de la Seu per explicar el pas del romànic al gòtic

El programa de commemoració inclou actes litúrgics, històrics, artístics, tècnics, infantils i expositius

Ms. Joan Hakolimana i Mete Codinach amb el contracte original de la contractació de les obres de fa 700 anys
Ms. Joan Hakolimana i Mete Codinach amb el contracte original de la contractació de les obres de fa 700 anys | Pere Fontanals
Redacció
20 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:10h
El dia 30 de juny de 1322 es va contractar la construcció de la basílica gòtica de Santa Maria de la Seu de Manresa al mestre d'obres Berenguer de Montagut. Amb el 700 aniversari d'aquesta data, la Seu proposa actes de diversa índole amb la vocació de donar a conèixer la faceta gòtica del temple.

Per rememorar aquests fets que compleixen 700 anys, des de la basílica s'han presentat un seguit d'actuacions de caràcter permanent amb la vocació de millorar l'estat actual del temple i del patrimoni que alberga, garantir una millor atenció ciutadana i turística i obrir-se a nous públics. Per altra banda, també ha programat un seguit d'actes amb objectius divulgatius i litúrgics.

Les actuacions permanents
Tal i com ha apuntat Mn Joan Hakolimana, rector de la Seu, "plantegem una celebració que enforteixi l'estructura del segle XXI de la basílica. La voluntat és fer coses de llarg recorregut tal i com van fer els nostres avantpassats construint la Seu, coses que no siguin flor d'un sol dia".

En aquesta direcció, s'hi troba el projecte educatiu de la Seu. Aquest mes de juny es farà un correu electrònic massiu a centres educatius de primària i de secundària amb tota la informació sobre aquesta nova proposta. Es tracta de dues activitats educatives adaptades al currículum escolar amb l'objectiu d'oferir una visita molt completa al temple amb materials pedagògics propis. La primera setmana de setembre es convocarà el personal docent perquè pugui testar ambdues propostes.

També s'ha preparat un joc per a famílies, Les claus de la Seu, creat pel CAE. A partir del 2 de juliol tots els infants que visitin el temple tindran al seu abast aquesta proposta per descobrir la Seu tot jugant i amb la mirada dirigida a allò més destacable.

En el marc de les intervencions que tindran afectació en el temple, properament es portarà a terme la instal·lació del frontal florentí (Geri di Lapo, s.XIV) a la capella de la Mare de Déu de Lourdes. La restauració del frontal ja està completada, però queda per fer l'estructura de vidre que la protegirà. Aquest projecte es podrà dur a terme gràcies al programa Temps de Gòtic impulsat per la Fundació La Caixa. En el mateix marc, durant el mes d'agost es completarà la instal·lació de l'orgue del cor de Catalunya ampliat i restaurat, que es beneirà i s'inaugurarà amb un cicle de concerts inicial de gran categoria.

També es portarà a terme la instal·lació de l'exposicióLa Seu de Manresa, 700 anys de forma permanent a l'Espai Oliba, obert a les visites l'any 2020 amb motiu de la celebració del Mil·lenari de la redotació del temple. L'exposició és impulsada per Fermí Bataller i el COAC i ha itinerat a la Casa Lluvià de Manresa, a la sala d'exposicions del COAC de Vic i actualment és a la cripta de la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.

I, finalment, s'editarà un nou fullet de visites amb la informació actualitzada de la vessant turística del temple. Els darrers anys a la Seu ha estrena moltes novetats estructurals i d'exposició: L'Assumpció de la Mare de Déu amb tots els Sants (Antoni Viladomat, 1728-1750), l'obertura de l'Espai Oliba, les vitrines de les Arquetes dels Cossos Sants de la cripta i, properament, la instal·lació del frontal florentí i l'orgue. Totes aquestes millores quedaran plasmades al nou fullet.

Els actes de celebració
L'efemèride d'enguany també ha propiciat la programació d'un seguit d'actes de caràcter puntual amb la intenció de donar a conèixer la faceta gòtica del temple des de diverses vessants com la fotografia, les visites guiades o les ponències magistrals.

El diumenge 3 de juliol a les 11 del matí se celebrarà una Missa Solemne presidida pel 
bisbe Romà Casanova amb l'acompanyament de la Capella de Música de la Seu. El mateix diumenge a 2/4 d'1 del migdia, l'arxiver Abel Rubió oferirà la conferència Context històric i diplomàtic del contracte de la Seu de Manresa de 1322 a l'interior del temple. Posteriorment, es beneirà una placa commemorativa dels 700 anys.

El dijous 14 de juliol a 2/4 de 8 de la tarda s'oferirà la visita D'Oliba a Berenguer de Montagut que explicarà el pas de l'esglesiola romànica de Santa Maria a la grandiloqüent basílica del cor de Catalunya. Ja es pot reservar plaça a codetickets.com.

Els dies 20, 21 i 22 de juliol tornaran les visites de capvespre a la basílica, enguany titulades Vesprades d'estiu a la Seu gòtica. Es tracta d'unes visites amb ascens a la primera coberta i a porta tancada. Com a gran novetat, aquest any s'oferirà un paquet de visites de capvespre amb Santa Maria del Mar, basílica també construïda per Berenguer de Montagut. Adquirint aquest paquet es podrà fer una visita a la Seu i també una altra al temple barceloní. Les reserves de les visites a la Seu poden fer-se a codetickets.com i el paquet de visites properament estarà disponible a la plataforma Clorian.

Al mes d'octubre, en una data encara per determinar, es proposa un taller de fotografia amb el fotoperiodista Jordi Borràs per aprendre a treure el màxim partit de la càmera del telèfon mòbil al temple gòtic. Les inscripcions es poden fer a codetickets.com.

Finalment, els divendres del mes d'octubre s'oferirà el Cicle de coneixement gòtic amb ponències magistrals de grans experts del gòtic. El programa es publicarà el mes de setembre.