La Llançadora estrena a Sallent el seu primer espectacle, «Fiblades», amb èxit de públic

La nova xarxa d'arrel de la Catalunya central formada pels esbarts Nou Sant Jordi de Gironella, Dansajove de Navàs i l'Esbart Vila de Sallent

La Llançadora s'ha estrenat amb «Fiblades» a Sallent
La Llançadora s'ha estrenat amb «Fiblades» a Sallent | La Llançadora
Redacció
20 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:16h
La Llançadora, la nova xarxa d'arrel de la Catalunya central formada pels esbarts Nou Sant Jordi de Gironella, Dansajove de Navàs i l'Esbart Vila de Sallent va estrenar dissabte Fiblades, el primer espectacle fruit d'aquesta fusió. Amb un pati de butaques de la Fàbrica Vella de Sallent gairebé ple, amb més de 450 espectadors, es va presentar aquest espectacle coreogràfic que recull la vida a les colònies tèxtils dels tres municipis amfitrions.

Fiblades es presenta des d'una visió critica, contrastant amb tot el què s'ha pogut fer fins ara, explicant històries silenciades com l'abús, la jerarquia, l'explotació laboral o la homosexualitat contextualitzats en un sistema colonial reclús i opac.

L'espectacle, representant per vint-i-un ballarins, fa un recorregut per les etapes i vides de les persones que vivien a les colònies, amb una clara representació del poder gràcies a la interpretació de l'amo i el capellà. Un grup de dones transiten entre l'adaptació al sistema i l'empoderament, posant sobre l'escenari temes que interpel·len a fer una connexió directa amb les lluites socials actuals

La posada en escena és curosa i prou simbòlica com perquè el públic pugui fer un recorregut a través de totes aquestes històries. Una escenografia senzilla i singular acompanya el relat, que genera un viatge emocional per diversos ambients i sensacions. És una proposta escènica trencadora i poc convencional que presenta la dansa d'arrel com un llenguatge per on transitar el relat i que més enllà de les formes que tenim associades als esbarts, presenta un espectacle de gran qualitat artística que parla de persones i de vivències que emociona i colpeix a parts iguals.

El projecte de la Llançadora és un projecte únic i mai vist a Catalunya fins ara. La unió dels tres esbarts amb el suport dels tres consistoris i la Diputació de Barcelona per a desenvolupar un projecte innovador va fer que el Pla d'impuls a la dansa d'arrel donés suport a aquesta iniciativa dins de la línia de Suport a la creació.

Jordi Fosas, director de la Fira Mediterrània, comentava en el debat posterior a l'espectacle el valor de fer una aposta com aquesta, tenint en compte la dificultat i energia que cal per dur a terme un projecte així, i que, precisament això, és el que posa en valor aquest Pla d'impuls, una iniciativa de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb Fira Mediterrània, els festivals Ésdansa i Dansàneu, l'Agrupament d'esbarts, la Xarxa d'ateneus de Catalunya i el Programa Mans.

El projecte ha estat mentoritzat des de Fira Mediterrània que ha incorporat dos artistes de trajectòria professional per dur a terme un assessorament en el procés de creació en l'àmbit de la dramatúrgia i la proposta coreogràfica, oferint així noves mirades i a la dansa d'arrel.

Fiblades ha estat creat per la ballarina i directora Nuria Hontecillas que en el col·loqui va agrair als ballarins la confiança dipositada en un projecte nou i va explicar els processos que s'han dut a terme des de l'inici per arribar a l'espectacle presentat. També es va conversar sobre el projecte de la Llançadora en la seva globalitat i compartir tota l'activitat cultural i artística que hi ha al voltant de Fiblades, destacant la tasca de documentació i vincle que s'ha fet amb testimonis del territori i que han servit per d'inspiració per a donar veu i contingut al relat de l'espectacle.