Ferran Costa: «Estic convençut que el CE Manresa serà un equip més que digne a Segona RFEF»

El míster dona per tancada la plantilla de cara a la propera temporada i assegura que "en la determinació per ser competitius i en la nostra autoexigència, naixerà l'adaptació a la nova categoria"

Ferran Costa es troba immers en la planificació de la temporada del CE Manresa a Segona RFEF
Ferran Costa es troba immers en la planificació de la temporada del CE Manresa a Segona RFEF | Pere Fontanals
18 de juny del 2022
Actualitzat el 20 de juny a les 14:05h
L'endemà de la victòria al camp de l'Hospitalet, l'equip tècnic del CE Manresa es reuneix "per estudiar el següent pas". Comencen les renovacions i poc després arriben els fitxatges per fer front a una temporada inèdita per al primer equip: jugar a Segona RFEF. Després de lligar un equip amb 22 jugadors, explica que farà "uns dies de vacances", que aprofitarà per "anar-nos-en a Terol, que és on té els orígens la meva mare i on no hem pogut anar els darrers anys per les restriccions de la pandèmia".

El 14 de juliol, però, està programat el primer entrenament. "Abans, l'11, 12 i 13 hi haurà les revisions mèdiques", explica, "i nosaltres -per l'equip tècnic- hi serem la setmana abans". Poques vacances, doncs. Però se'l veu entusiasmat amb el nou repte, i no només amb el purament esportiu. "Al final de la temporada passada teníem entrades de 500 espectadors a l'estadi, contra el Peralada vam tenir 1.200 espectadors, i a l'Hospitalet s'hi van desplaçar 500 aficionats blanc-i-vermells", recorda. "A veure si quan s'obrin els abonaments per a la propera temporada això s'hi veu reflectit".

- Amb l'anunci del fitxatge de l'Hèctor Hurtado a la porteria, es completa un equip de 22 jugadors per a la propera temporada. La plantilla està tancada?

- Sí, en principi sí, a no ser que sortís alguna opció que ens anés molt bé i a cost pràcticament zero. Penso en un jugador sub23. Però la idea és que l'equip ja està fet.

- Es manté en gran part el bloc de l'any passat i de les cinc noves incorporacions, quatre són eminentment ofensives. Hi té a veure el nombre d'empats de la temporada passada?

- No. Crec que els empats, sobretot a la primera volta -perquè a la segona sí que molts es van convertir en victòries- són degut al fet de ser competitius i estar sempre dins dels partits. El fet de sumar, encara que sigui menys que de tres en tres, que és el que a tothom li agrada, és un símptoma de regularitat i això, en una lliga, a la llarga, té beneficis, sobretot si després d'encadenar empats ets capaç de guanyar. La temporada passada aquesta regularitat va ser un factor important pel fet de no deixar de sumar cada jornada.

Amb els nous fitxatges «guanyem perfils diferents i solucions ofensives durant un mateix partit»

- Així doncs, aquests fitxatges...

- Sí que considerem que a dalt calia sumar alternatives i guanyar perfils diferents. Els jugadors han rendit molt bé a la nostra zona d'atac, però era necessari complementar-los i guanyar eines perquè la temporada és molt llarga i també per tenir solucions ofensives durant un mateix partit, i guanyar registres.

- A la defensa no calia això?

- Hem de tenir en compte que a darrere, tot i que no arribi de nou, tenim l'alta del Castanyer, que torna d'una lesió i és com si fos una incorporació nova. Tenim el Salva , el Pele , que van arribar al tram final, el Sureda que pràcticament es va passar l'any lesionat, i l'Iglesias, que també ha tingut problemes de lesions. No són nous, però consolidem jugadors que no hem pogut usar tant com voldríem. I també és cert que a la defensa costa més fer canvis perquè són posicions més delicades.

«Al Nil Garrido se li va fer una proposta de renovació l'endemà d'aconseguir l'ascens que tenia molt a veure amb el que ell volia»

- En quina situació es troba la possible renovació del Nil Garrido?

- Al Nil se li va fer una proposta de renovació l'endemà d'aconseguir l'ascens que, en principi, tenia molt a veure amb el que ell volia, però van anar passant els dies sense que ens donés resposta... i tot i que donem cert marge de temps, el gruix de la plantilla va renovar molt ràpid i amb ell la situació es va prolongar i li van sortir altres opcions.

- Això vol dir que no renovarà?

- Hem de tenir en compte que la posició que ocupa la tenim molt massificada i al final hem apostat per aprofitar les possibilitats econòmiques que alliberàvem amb ell per reforçar altres demarcacions.

- O sigui, que no es quedarà.

- Hi hauria una mínima opció que es quedés, però hauria de passar per allunyant-nos molt de la primera proposta. Cal tenir en compte que en molts moments de la temporada vàrem jugar amb un mitja-punta que ocupava en Pau , que ho va fer molt bé. Després de la seva lesió vam passar a fer-ho amb dos interiors. Hem fitxat l'Acedo com a mitja-punta i també tenim el Pau. A més, ens trobem que tenim cinc pivots per a dues posicions, que si hi hagués el Nil serien sis.

«Amb els cedits tenim la possibilitat de recuperar-los en el mercat de Nadal si en tinguéssim necessitat»

- Amb l'arribada de l'Héctor a la porteria, el Madou Diakite causa baixa?

- No. El Madou és jugador en edat juvenil. En principi té un any més de vinculació amb el club i donem per fet que quan comenci la temporada s'incorporarà a la disciplina del juvenil, a no ser que arribi alguna proposta de fora.

- Biel II, De Sande i Prades han marxat cedits. És amb la idea que tornin?

- El plantejament de les cessions l'hem fet, sobretot, perquè són jugadors de la casa que valorem molt, però que era molt complicat que tinguessin un paper protagonista durant la propera temporada. Però amb aquestes cessions tenim la possibilitat de recuperar-los en el mercat de Nadal si en tinguéssim necessitat. Recordant l'experiència que hem tingut aquesta temporada a nivell de lesions, és important tenir-los a mà.
 

El míster del CE Manresa, Ferran Costa. Foto: Pere Fontanals


Estrenant categoria
- Com es prepara la temporada en una categoria nova en què molts equips són, també, nous?

- Durant la temporada hem anat veient partits, sobretot perquè ens agrada el futbol i anem seguint equips de totes les categories, i també per fer seguiment de jugadors on, al cap i a la fi, és el nostre mercat. 

Després, com a cos tècnic, fem una anàlisi a nivel logístic de tot el tema de desplaçaments que de cara a la propera temporada hem de planificar per no tenir problemes a nivell competitiu. I a part, tenim informació de tots els equips en forma d'estadístiques, de trajectòries, de conèixer els seus entrenadors i saber com treballen, de dinàmiques de rendiment i, sobretot, veient futbol. Hem visionat cinc partits de cada equip i hem fet un resum de la categoria per mostrar-ho als nostres jugadors el primer dia que s'incorporin als entrenaments.

«Intentem anticipar al màxim el període de coneixement de la nova categoria, optimitzant les nostres virtuts per a cada cas»

- Quines coses analitzeu?

- Quin tipus de camp hi ha, quines característiques de jugadors, com fan els gols, en quins minuts, quins sistemes tàctics fan servir... L'equip tècnic intentem anticipar al màxim el període de coneixement de la nova categoria, optimitzant les nostres virtuts per a cada cas, però sense deixar de banda el que ha estat l'essència del nostre equip durant les últimes dues temporades.

- Quina és aquesta essència?

- A qualsevol grup cada individu és diferent, però a l'equip hi ha d'haver una alineació de valors, una visió compartida dels objectius. Sinó, és molt difícil entendre's en el dia a dia. És a partir d'aquí que es genera el bon rotllo. Si tens un grup on tothom dona importància als entrenaments, és difícil que hi hagi conflictes. Això ho mirem molt, així com el tarannà a nivell humà, o el punt on es troben de la seva carrera esportiva. Aquest punt d'il·lusió, de gana, de trobar gent sana és fonamental. Durant aquestes dues temporades hem volgut ser un equip proactiu, dominant, que intenta practicar un futbol dinàmic i vertical, que no surt a especular.

«És una categoria molt exigent i cal recordar que els nostres jugadors no viuen del futbol»

- Amb el canvi de categoria els desplaçaments seran més llargs. Com us afectarà en un equip que no és 100% professional?

- Estem pendents de com es faran les agrupacions, perquè les de la temporada passada estaven condicionades per la pandèmia. Hi ha dues opcions: amb Balears i València, o amb Aragó i Navarra. Crec que la setmana que ve ens ho diran.

- Però els desplaçaments seran més llunyans en tot cas.

- És una categoria molt exigent i cal recordar que els nostres jugadors no viuen del futbol. Per tant hem de tenir en compte moltes coses a l'hora de contemplar la vida professional i laboral, i en l'àmbit esportiu de la plantilla, i que els desplaçaments ens afectin el mínim possible a l'hora de ser competitius.
 

Ferran Costa, al vestuari, entre una pissarra en blanc i alineacions d'equips contrincants. Foto: Pere Fontanals


- Com us ho fareu, doncs?

- Tenim una sèrie de dinàmiques marcades segons les hores que tinguem de desplaçament o de si hem de fer nit fora perquè el jugador visqui de la millor manera aquestes noves exigències i que l'equip se'n ressenti el mínim possible.

«Serem nosaltres amb el nostre rendiment setmanal qui ens situem en un lloc o un altre de la taula»

- Què en podem esperar del CE Manresa a la nova categoria, arran de les anàlisis que heu fet ja als equips que ens trobarem?

- En aquests dos anys mai no hem parlat d'objectius de temporada, perquè no hi creiem. El nostre objectiu és configurar un equip competitiu, que tingui un anhel de millora diària com en aquestes dues temporades i que tingui un alt grau d'autoexigència. Estic convençut que serem un equip més que digne a la Segona RFEF i competirem cada partit per guanyar. A partir d'aquí, espero veure un equip descarat i sense complexes, i que respecti els rivals i la categoria com ha fet sempre -i que per això només vàrem perdre dos partits l'any passat-.

A treball i il·lusió no ens guanyarà ningú i ens cal és tenir una proposta futbolística que a nivel col·lectiu ens permeti pal·liar certes diferències que ens podem trobar amb alguns equips amb molts més recursos. Serem nosaltres amb el nostre rendiment setmanal qui ens situem en un lloc o un altre de la taula.

- Canvia molt el futbol amb el pas de Tercera a Segona RFEF?

- El futbol és futbol, però el canvi de categoria és molt més important que en el cas de Primera Catalana a Tercera. Hi ha alguns clubs que tenen una estructura professional que ens obliga a canviar la forma de preparar la competició, ja que també et trobes amb jugadors que són totalment professionals. Hi ha molt bons tècnics, també. Tot plegat fa que a nivell competitiu s'hi jugui molt millor futbol que a Tercera..

«Els rivals seran millors i ho haurem de fer millor»

- Tota la Segona RFEF és així?

- No, en paral·lel al que deia també és una categoria on hi ha molts contextos diferents. Et trobes camps petits amb gespa natural mal cuidada, com el del Brea, i després et trobes un camp espectacular com el del Terol o el de l'Eivissa. Crec que la capacitat d'adaptació és molt important. De fet, si mirem els números de Segona RFEF de l'any passat, costava molt puntuar fora de casa.

Això també fa que sigui una categoria atractiva i exigent, que ens exigeix com a cos tècnic per donar solucions als nostres futbolistes i a nivell col·lectiu per continuar desenvolupant el nostre projecte, perquè els rivals seran millors i ho haurem de fer millor.

- La mitjana d'edat de la plantilla és baixa. Això fa que a banda dels fitxatges, l'equip guanya temporada rere temporada en experiència.

- És una de les claus d'aquest equip. Ho vàrem veure l'any passat. Les noves incorporacions van ser jugadors importants durant la temporada, però al cap i a la fi només van ser cinc fitxatges. El que dona valor a aquests fitxatges és que durant el primer any féssim una proposta prou atractiva i fiable com perquè aquests nous fitxatges renunciessin a altres propostes amb millors condicions per formar part del nostre projecte.

«En la determinació per ser competitius i en la nostra autoexigència naixerà l'adaptació a la nova categoria»

- I això és fruit de mantenir la base de l'equip?

- L'any passat vàrem renovar el 80% del bloc i aquest any ho hem tornat a fer. Molts dels nostres jugadors van debutar fa dos anys a Tercera i un any més tard van ser campions de lliga. Durant la primera temporada es van perdre punts per coses que es podrien atribuir a la falta d'experiència, i que a la segona temporada ja no es van repetir.

- Així, bona part de l'equip debutarà a Segona RFEF en un bon moment de la seva trajectòria.

- Ens arriba el repte de jugar a Segona en un moment molt xulo de creixement com a grup, amb bons lideratges, bones complementarietats i bona sintonia, i amb unes noves incorporacions que sumaran a nivell atlètic i de velocitat. L'equip està preparat per competir contra qualsevol. En la determinació per ser competitius i en la nostra autoexigència naixerà l'adaptació a la nova categoria.

«És el primer cop a la història que juguem en aquesta categoria i ho fem amb 13 jugadors de la comarca»

- El projecte neix del cos tècnic, però la directiva actual també hi ajuda.

- A nivell de club veníem no de zero sinó de sota zero. La determinació d'una junta directiva que ha estat honesta, transparent i bona gent, com a punt de partida, però que també està formada per gent preparada i qualificada fa que el club no deixi de créixer. És cert que quan vens d'un dèficit tan gran no totes les àrees van a la mateixa velocitat, però tots plegats tenim molt clar on volem acabar arribant.

A nivell de base i d'estructura anem incorporant gent que ens fa millors, perquè al final el que volem és ser un club dinàmic i que cada vegada puguem arrelar més i que la gent se'l senti més seu. Pensem que és el primer cop a la història que juguem en aquesta categoria i ho fem amb 13 jugadors de la comarca. A diferència del que passava abans, ara els jugadors que surten de la base volen seguir aquí per jugar en el primer equip.

- En aquesta progressió no hi ha límits?

- Hem de treballar en el dia a dia i no mirar gaire més enllà. El dia de la victòria a l'Hospitalet, els jugadors ho celebren i agafen vacances, però nosaltres l'endemà ja estem reunits per estudiar el següent pas i en això estem encara. Estem contents amb la planificació de la plantilla, de la pretemporada, i es tracta d'anar tancant carpetes perquè el 14 de juliol estigui tot a lloc.

«Si l'equip és competitiu en cada partit que juguem, acabarem guanyant més partits que no pas perdent»

- Per començar a jugar...

- Llavors ja només serà qüestió de centrar-nos en la posta a punt de l'equip. La temporada vinent tindrem una molt bona estructura esportiva i sé que si l'equip és competitiu en cada partit que juguem, acabarem guanyant més partits que no pas perdent. A partir d'aquí, la classificació ja ens posarà on toqui.