La situació a Serveis Socials: signar els informes amb pseudònim per evitar represàlies dels usuaris

El ple de l'Ajuntament de Manresa aprova una partida per al sistema que permet ocultar el nom de tècnics en la signatura de documents oficials

Concentració de treballadors de Serveis socials de Manresa, el novembre de 2018
Concentració de treballadors de Serveis socials de Manresa, el novembre de 2018 | Aina Font Torra
18 de juny del 2022
Actualitzat a les 15:40h
El ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest passat dijous va aprovar una modificació de crèdit de 19.000 euros per "incrementar la partida de Recursos Humans per tal de fer front a l’avaluació de factors de risc psicosocial que s’està fent als treballadors".

Això, traduït pel regidor de Presidència i Hisenda, Valentí Junyent, significa que una part d'aquests diners anirà destinada a una aplicació que permetrà que tècnics de la casa puguin signar informes i documents públics amb pseudònim a fi de preservar la seva identitat per evitar possibles represàlies per part de la persona o persones afectades per l'informe en qüestió. Tot i que el regidor va fer servir l'expressió "pseudònim", des de la Regidoria ens aclareixen que signaran amb un codi.

Segons va explicar el propi regidor, la mesura és especialment adient per a tècnics de l'àrea de Serveis socials ja que, "malgrat que tots els informes estan redactats d'una manera objectiva conforme a la normativa, hi ha usuaris que no es prenen bé que se'ls deneguin sol·licituds". L'aplicació, però, podrà ser usada pels tècnics de qualsevol àrea de l'administració quan la integritat del treballador es pugui veure amenaçada.

Els informes que elaboren els tècnics han d'anar signats per ells mateixos i això els posa en una situació de vulnerabilitat davant de possibles represalies, de manera que l'aplicació que es contractarà permet que el tècnic pugui signar-los amb pseudònim i que el document continuï essent legal ja que hi ha un sistema intern que vincula el treballador amb l'informe emès, tot i que sense exhibició pública.

Poc abans de l'esclat de la pandèmia, treballadors dels Serveis socials de l'Ajuntament havien convocat algunes concentracions per protestar pel grau d'exposició pública que tenien davant d'alguns usuaris conflictius.