Josep Guitart: «Qui ens pagarà els camps que vam llaurar d'urgència perquè el foc no avancés?»

El coordinador al Bages d'Unió de Pagesos es va trobar a sobre l'incendi de Sallent: "si no és amb l'esforç de tots, inclosos pagesos i ADF, aquest estiu no ens en sortirem"

Pagesos i ADF coordinats durant l'incendi de Sallent
Pagesos i ADF coordinats durant l'incendi de Sallent | Josep Guitart
17 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:54h
El coordinador d'Unió de Pagesos al Bages, Josep Guitart, s'ha trobat aquest dijous amb les flames de l'incendi agrícola de Sallent gairebé a sobre. "A casa hem deixat sortir les ovelles, que anessin cap a on volguessin, perquè s'estaven ofegant amb el fum i no deixaven d'arribar espurnes de l'incendi", ha explicat.

La seva experiència es pot veure en el vídeo i l'apunt que ha penjat a les xarxes socials. "Els pagesos hem estat els primers en arribar als punts calents i actuar llaurant els camps més propers al foc. Després han arribat els ADF i els Bombers". "Gairebé no he dormit aquesta nit i ara torna a arribar el migdia i se'm dispara el cor de nou", assumeix. Per això, Guitart té dues queixes i una demanda sobre l'actuació d'aquest dijous a Sallent.

El coordinador de la patronal dels pagesos no entén com "en un foc agrícola que s'ha originat en un punt on fàcilment les flames haurien pogut enfilar-se cap a Avinyó o el Lluçanès, els mitjans aeris han tardat tant en arribar". "Quan vèiem que no arribaven, hem temut que el foc es tornaria incontrolable i abastaria una gran extensió", assegura.
 

Imatge de la superfície cremada a Sallent des del globus del Kon-tiki. Foto: Miquel Mesegué


"I no ha estat així, en gran part, perquè hem llaurat de seguida i els ADF han desobeït les normes que no els permeten actuar fora de les seves zones i han donat cobertures en altres fronts del foc", s'ha exclamat tot afirmant que "aquesta norma no té en compte la feinada que fan les ADF i les menysprea com si fossin de segona". "També gràcies a la feina dels Bombers, ull, que no se'm malinterpreti", s'ha afanyat a puntualitzar

També ha estat molt important la feina dels pagesos, sobretot en un any en el qual la calorada arriba tant d'hora "amb la majoria de camps encara per segar". "Els pagesos hem llaurat d'urgència parts dels camps per evitar que el foc avancés, fent, de pressa i corrent, tallafocs amb la sega", ha explicat.

És aquí on Guitart posa sobre la taula una demanda que no està contemplada en les assegurances de la collita. "Ni en aquells camps no assegurats", afegeix. "Les assegurances només cobreixen foc o pedra, però si davant d'una urgència com la de dijous seguem els camps per evitar que el foc avanci, o sigui, pel bé comú, qui ens pagarà aquesta collita que no es pot aprofitar?", es pregunta, tot i que té resposta: "la Generalitat ha de prendre una decisió en aquest sentit".



Des d'Unió de Pagesos van avisar el passat mes de març -"quan ja es vivia una gran sequera"- que aquest seria un estiu "terrorífic". "Si no és amb l'esforç de tots, inclosos pagesos i ADF, aquest estiu no ens en sortirem", avisa Guitart.