La selectivitat engega a Manresa amb 1.032 estudiants matriculats

Des d'aquest dimarts i fins dijous, els batxillers s'examinaran en unes proves d'accés a la universitat marcades per la nova estratègia del Govern basada en prioritzar el català

Alumnes del Bages a punt de començar a examinar-se en una de les aules de la FUB
Alumnes del Bages a punt de començar a examinar-se en una de les aules de la FUB | UManresa
Aina Font Torra/Irene Montagut
14 de juny del 2022
Actualitzat a les 22:49h
Segona setmana de juny i selectivitat, el tàndem de cada any. Un total de 40.557 estudiants s'han matriculat aquest 2022 a les proves d'accés a la universitat (PAU), que recuperen el format prepandèmia i es desenvoluparan en només tres dies, des d'aquest dimarts i fins dijous. D'aquests 40.557 batxillers catalans, 1.032 s'estan examinant en un dels quatre centres educatius que s'han habilitat a Manresa expressament per a l'ocasió.

Es tracta d'una xifra força més elevada que la de l'any passat, en què hi van prendre part 811 estudiants. Això s'explica perquè arran de la pandèmia, des del Departament d'Educació es va decidir -de manera circumstancial- establir tribunals a les comarques del Solsonès i del Berguedà, per evitar aglomeracions massives d'alumnes. Aquest 2022, s'ha tornat a la dinàmica pre-Covid i els estudiants dels instituts de Cardona, Solsona, Berga i Bagà han baixat fins a la capital del Bages per sotmetre's a les proves d'accés a la universitat

Les seus examinadores d'enguany a Manresa són les mateixes que les del 2021: la FUB, l'UPC, l'institut Lacetània i la Joviat, que ja és el segon any que substitueix el Peguera. En tots aquests equipaments hi ha un tribunal (amb el seu president corresponent) que s'encarrega de vetllar pel bon funcionament de les jornades competencials, excepte en el cas de la UPC, que n'hi ha dos.

Per tribunals, les estudiants que s'estan examinant a la FUB són les que van als instituts Castellet de Sant Vicenç de Castellet, Francesc Ribalta de Solsona, Alt Berguedà de Bagà, Miquel Bosch i Jover d'Artés, l'Institutde Puig-reig i La Salle i FEDAC de Manresa. A la Joviat hi són les de l'IESd'Auro de Santpedor, les del Guillem de Berguedà de Berga i les de la mateixa Joviat. En el cas del Lacetània hi trobem els nois i noies de l'Institut Pere Fontdevila de Gironella, i els del Pius Font i Quer, Cal Gravat i Lacetània de Manresa.

Pel que fa a la UPC, en el primer tribunal hi ha els batxillers del Lluís de Peguera de Manresa, del Gerbert d'Aurillac de Sant Fruitós de Bages i de l'InstitutLlobregat de Sallent, i en el segon, els de l'Escola Arrels de Solsona, els del Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, els del Guillem Catà de Manresa, els de l'InstitutSant Ramon de Cardona, els de l'Escola Diocesana de Navàs, els de l'INSMoianès de Moià i els del Mig-Món de Súria.
 

Batxilleres fent cua per entrar a l'aula on faran els exàmens de les PAU Foto: UManresa


Les proves d'enguany, a banda, estan marcades per la nova estratègia del Govern per prioritzar el catalàEls exàmens de la selectivitat no seran bilingües, tal com demanava l'Assemblea per una Escola Bilingüe, la mateixa que manté el pols perquè Educació executi el 25% de castellà a les aules. Així, només es facilitaran qüestionaris en castellà als alumnes que ho sol·licitin prèviament mitjançant un formulari anònim que hauran d'emplenar abans de començar la primera prova. 

- Quins dies es fa la selectivitat? Les proves d'accés a la universitat enguany recuperen el format prepandèmia i només ocuparan tres dies, després que el 2020 i el 2021 es fessin en quatre dies per evitar les aglomeracions d'estudiants i contagis per la Covid. Comencen dimarts 14 de juny a les nou del matí i acaben el dijous 16 de juny a les 16.30. 

Dimarts 14 de juny
9 h-10.30 h: Llengua Castellana i Literatura
12 h-13.30 h: Llengua Estrangera
15 h-16.30 h: Anàlisi Musical / Cultura Audiovisual / Electrotècnia / Física / Geografia

Dimecres 15 de juny
9 h-10.30 h: Llengua Catalana i Literatura
12 h-13.30 h: Ciències de la Terra i Medi Ambient / Fonaments de les Arts / Grec / Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials
15 h-16.30 h: Disseny / Economia de l’Empresa / Literatura Catalana / Química / Tecnologia Industrial

Dijous 16 de juny
9 h-10.30 h: Història
12 h-13.30 h: Dibuix Artístic / Llatí / Matemàtiques
15 h-16.30 h: Biologia / Dibuix Tècnic / Història de l’Art / Història de la Filosofia / Literatura Castellana


- Hi haurà segona convocatòria? Sí, com cada any hi haurà convocatòria extraordinària dels exàmens de selectivitat. Es desenvoluparà també en tres dies i serà a principis de setembre, del 6 al 8. 

- Quin és el funcionament de les PAU? Es divideixen en dues fases: la fase general -obligatòria i que consta d'un total de cinc exàmens- i la fase específica -voluntària i que serveix per pujar nota-. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Estrangera i Història) i una matèria a escollir entre les matèries comunes d'opció del batxillerat. Així, els estudiants poden escollir entre Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials. En la fase específica els estudiants es poden examinar de fins a tres assignatures, però només es comptabilitzen els dos millors resultats.

- Com es calcula la nota final? Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d'accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat té un valor del 60% mentre que la fase general té un valor del 40%. La nota aconseguida a les dues matèries específiques permet arribar fins als 14 punts.

- Fins quan dura la nota? La validesa de la qualificació de la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica, caduquen al cap de dos anys.

- On es faran els exàmens? Els alumnes estaran distribuïts arreu del territori en una seixantena de poblacions que acolliran un total de 207 tribunals, quasi tots ells en campus universitaris de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) i Universitat Rovira i Virgili (URV), així com en alguns centres de secundària on habitualment s'han fet PAU d'altres anys.

- Quan es podrà consultar la nota? El resultat de les proves es podrà consultar a partir del dimecres 29 de juny. Des d'aquest dia i fins a l'1 de juliol es podran fer sol·licituds de revisió, els resultats de les quals es publicaran a partir del 8 de juliol.