La 25a Fira Mediterrània posa les primeres entrades a la venda

Es poden comprar set de les propostes incloses a la programació de la propera edició i les del concert Pòrtic

Israel Galván i l'Escolania de Montserrat interpretaran «Seises»
Israel Galván i l'Escolania de Montserrat interpretaran «Seises» | Raúl Doblado / Rubén Camacho
Redacció
12 de juny del 2022
Actualitzat a les 15:59h
Aquest dissabte s'han posat a la venda les primeres entrades de la propera edició de Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 6 al 9 d'octubre. Es tracta de set de les propostes que es duran a terme al Teatre Kursaal i al Teatre Conservatori, sis de les quals formen part de l'Obrador d'arrel de Fira Mediterrània, el programa de suport als artistes que exploren nous camins a partir de l'arrel i la cultura popular.

Les entrades es poden comprar per les vies habituals, a través d'Internet al web de Fira Mediterrània, i de forma presencial a les taquilles del Teatre Kursaal (de dimarts a dissabte, d'11 h a 13 h i de 18 h a 20 h). Fins un dia abans de cada espectacle les entrades tindran un preu reduït.

Sala Gran del Teatre Kursaal
Entre tota l'oferta que ara es posa a la venda, destaca la proposta d'Israel Galván amb l'Escolania de Montserrat, Seises. Es tracta d'una proposta inspirada en el baile de los seises, una elegant coreografia de més de 500 anys d'antiguitat que es realitza a la catedral de Sevilla en tres moments puntuals de l'any, i és interpretada per deu infants. La proposta, que forma part de l'Obrador i compta amb la coproducció de Fira Mediterrània i del Grec Festival de Barcelona, entre altres institucions, es podrà veure a la Sala Gran del Teatre Kursaal divendres 7 d'octubre a les 20.30 h.

Al mateix espai i a la mateixa hora, però de dissabte 8 d'octubre, s'estrenarà el darrer espectacle de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, Ilercavònia. En el seu nou muntatge, el grup ebrenc fa un viatge retrospectiu des de la Terra de l'Ebre actual fins a Ilercavònia, l'antic territori de les Terres de l'Ebre, el Baix i Alt Maestrat, els Ports i el Matarranya en època dels ibers.

També es durà a terme a la sala gran del Teatre Kursaal, però diumenge 9 d'octubre a 2/4 de 7 de la tarda, Les eines, un homenatge del Cor Jove Amics de la Unió a l'Obra del Cançoner Popular i al món de la pagesia. Un muntatge que compta amb la participació en directe de Marcel Bagés i David Soler, i que forma part de l'Obrador, amb coproducció de la Fira, l'(A)phònica de Banyoles, el festival CàntutCançons de tradició oral, el Teatre Auditori de Granollers i el Museu de la Vida Rural.

Teatre Conservatori
També es podran comprar les entrades per anar a veure alguns dels espectacles que estaran programats al Teatre Conservatori i que formen part de l'Obrador d'arrel.

És el cas de 4132314, un concert inspirat en el ritme i les dinàmiques de les antigues fàbriques tèxtils i que unirà sobre l'escenari a tres duets d'origen i inquietuds musicals diferents: les occitanes Cocanha i les catalanes Tarta Relena i Los Sara Fontán. El concert compta amb la coproducció de la Fira, la Fabra i Coats, el Grec Festival de Barcelona i el Festival Folk Internacional Tradicionàrius de Barcelona. La podrem veure divendres 7 d'octubre a les 10 del vespre.

L'endemà dissabte, a 2/4 de 6 de la tarda, el Teatre Conservatori acollirà La balada d'en Solé Sugranyes, de Jaume Aiats, una òpera de butxaca de polifonies tradicionals que segueix a la manera de les balades antigues els tres darrers anys de vida del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes, mort a trets quan intentava travessar la frontera amb França al 1976. La proposta compta amb la coproducció de la Fira i del Festival Folk Internacional Tradicionàrius.

Al mateix espai i el mateix dia, però a les 10 de la nit, el trio de veus femenines Marala (integrat per la catalana Selma Bruna, la illenca Clara Fiol i la valenciana Sandra Montfort) presentarà nou disc, una proposta que s'acostarà al món de la mort, fruit de l'anàlisi de les maneres en que s'ha tractat el tema des de la música tradicional. La proposta està coproduïda per la Fira i La Marfà-Centre de Creació Musical.

Finalment, ja estan a la venda les entrades per anar a veure al Teatre Conservatori, diumenge 9 d'octubre a l'1 del migdia, Rӕpte, de l'Esbart Manresà, una peça que commemora els 500 anys del pas d'Ignasi de Loiola per Manresa vinculant-lo amb la transformació de la societat actual i de la dansa tradicional. Aquest espectacle compta amb la direcció escènica de Els Escarlata, l'assessorament coreogràfic d'Anna Romaní, la creació musical de Joana Gomila i Laia Vallès i la coproducció de la Fira i el Festival Ésdansa de Les Preses.

El Pòrtic de la Fira
El concert Pòrtic de la Fira, organitzat amb D'Arrel Manresa, és una altra de propostes vinculades a la Fira que també s'ha posat a la venda. Tindrà lloc a la sala gran del Kursaal el 30 de setembre a les 8 del vespre i anirà a càrrec del valencià Pep Gimeno Botifarra, que, en companyia de la Unió Musical del Bages, barrejarà les sonoritats de la rondalla i de la banda de música a A Banda.