Covid i falta de subministraments retarden l'obertura del Museu del Barroc de Catalunya

Tot i així, l'ampliació de la plaça Sant Ignasi just davant de l'equipament començarà aquest mes de juliol

Les obres a l'exterior del Museu del Barroc finalitzaran aquest juliol
Les obres a l'exterior del Museu del Barroc finalitzaran aquest juliol | Pere Fontanals
Redacció
08 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:54h
El futur Museu del Barroc de Catalunya afronta l'última fase d'obres, que inclou els acabats interiors, les instal·lacions i la museïtzació de l'equipament. La pandèmia i la falta de subministraments han afectat els treballs i han fet retardar l'obertura de l'equipament, que estava prevista a principis del 2023, fins a finals d'any.

Amb una inversió de 8 milions d'euros, el 65% subvencionats per administracions superiors -Generalitat, Estat i fons europeus-, l'equipament ha de servir per projectar la ciutat. "Ha de ser un equipament de referència al país per explicar l'art Barroc", ha destacat l'alcalde, Marc Aloy. Amb aquesta intervenció, al bell mig del Centre Històric, Manresa guanya un equipament cultural de primer ordre al país.

A principis del segle XVII, Manresa era una ciutat en ple creixement econòmic i demogràfic, on hi proliferaven molts tallers d'artesans. També s'hi van començar a establir nous ordres religiosos, que van cridar els grans artistes de l'època. Al Museu Comarcal s'hi conserva una potent col·lecció barroca, però fins ara l'edifici quedava amagat.

Al 2016 es van iniciar els treballs per convertir-lo en el futur Museu del Barroc de Catalunya amb la previsió d'inaugurar a principis del 2023, però la crisi de la pandèmia i la falta de subministraments han fet retardar els treballs i, finalment, no es preveu tenir-lo acabat fins a finals del 2023, gairebé un any després.

A finals d'aquest 2022 es té previst engegar l'última fase dels treballs. Fins que no comencin, s'aprofitarà per executar l'ampliació de la plaça de Sant Ignasi, que té un pressupost de 401.000 euros que són assumits majoritàriament en el marc de l'acord de la Fàbrica Nova i que significarà la urbanització de l'espai que ocupava la Sala Ciutat, entre el museu i la Capella del Rapte. Serà una de les portes d'entrada a la ciutat, estarà destinat a vianants i disposarà de recorreguts accessibles, zones d'estada i una forta presència de vegetació relacionada amb el Camí Ignasià.
 

Tall vertical de les quatre espècies d'arbres que es plantaran a l'ampliació de la plaça Sant Ignasi. Foto: Batlle i Roig, arquitectes


També està previst que quan finalitzin les obres, el claustre del Museu quedi obert a la ciutadania -excepte a les nits que es tancarà- aprofitant els dos accessos que tindrà, el principal des de la plaça Sant Ignasi i el que s'usa actualment des de la via Sant Ignasi. Així mateix, l'estructura vertical que dona accés a les plantes també serà pública i s'hi podrà accedir com si fos un mirador sobre la ciutat sense necessitat d'entrar als museus.

El futur edifici consta de tres plantes. A la planta baixa, hi haurà els accessos, el vestíbul i el Centre d'Acollida de Pelegrins. A la primera planta, s'ubicarà el Museu del Barroc, i la segona es destinarà al nou Museu de la Ciutat de Manresa, que reformularà la seva proposta expositiva i que també inclourà l'Espai Memòries. La tercera planta es destinarà a oficines i al magatzem.

Una projecció de ciutat
Ubicat al bell mig del Centre Històric i en un dels principals accessos a la ciutat de Manresa, el futur Museu del Barroc de Catalunya serà, segons l'alcalde, Marc Aloy, "un referent de país, que ha de servir per projectar la ciutat". L'edifici serà el llegat físic de la commemoració de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa, que aquest 2022 celebra els 500 anys.