Althaia participarà en un projecte de recerca europeu sobre la medicina personalitzada del càncer

Juntament amb l'ICO, la Vall d'Hebron i l'hospital Dr. Josep Trueta, són els quatre hospitals catalans inclosos en la investigació

Professionals d'Althaia que pàrticiparan en el Cancer Genome Interpreter
Professionals d'Althaia que pàrticiparan en el Cancer Genome Interpreter | Althaia
Redacció
03 de juny del 2022
Actualitzat a les 0:18h
La Fundació Althaia participarà en un ambiciós projecte de recerca d'àmbit europeu que lidera la Dra. Núria López-Bigas, investigadora ICREA i cap del laboratori de Genòmica Biomèdica de l'IRB Barcelona, que inclou disset entitats i que permetrà avançar en la medicina personalitzada en oncologia. Althaia, juntament amb l'hospital Dr. Josep Trueta i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) -que hi prenen part a través de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)- i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), són els quatre únics hospitals catalans inclosos en la investigació.

La participació en aquest projecte, el primer d'àmbit europeu que es concedeix a Althaia, suposarà un important pas endavant en l'atenció als pacients oncològics de la institució ja que permetrà conèixer molt millor la malaltia, el seu pronòstic i les possibilitats de resposta al tractament. 

El càncer és cada vegada més prevalent en la societat. Els esforços per part de la comunitat investigadora, mèdica i de les administracions per trobar solucions per a aquesta malaltia són enormes. No obstant això, el càncer no es pot tractar d'una manera uniforme, ja que n'existeixen més de 200 tipus. A més, la malaltia en cada pacient és única, perquè les mutacions que donen lloc al desenvolupament de cadascun dels tumors són diferents en cada cas.

El projecte europeu que encapçala la Dra. López-Bigas té per finalitat interpretar el perfil de les mutacions d'un tumor concret perquè els metges puguin pautar el tractament més adequat per a cada pacient. L'eina que analitza les possibles vulnerabilitats de cada tumor s'anomena Cancer Genome Interpreter i utilitza mètodes computacionals d'aprenentatge automàtic que sistemàticament extreuen informació de les mutacions observades en milers de tumors -28.000 tumors de 66 tipus de càncer analitzats fins ara- per millorar la interpretació de les variants observades a cada pacient.

El Cancer Genome Interpreter, en el qual fa més de cinc anys que es treballa, és una eina amb moltíssim potencial, i el que es busca amb aquest projecte que s'iniciarà és optimitzar-la per implementar-ne la seva utilització a hospitals i centres de salut. 
 
El projecte, de cinc anys de durada, ha rebut 10 milions dʻeuros de la Comissió Europea, que ha valorat molt positivament l'objectiu que es persegueix: donar resposta a una necessitat mèdica no resolta. La Comissió també ha destacat la qualitat de l'eina, el nivell dels socis i la solidesa del pla d'implementació.

Althaia es beneficiarà de l'eina
La Fundació Althaia ja fa un temps que treballa juntament amb la Vall d'Hebron i l'ICO en l'aplicació de l'oncologia personalitzada a partir de la seqüenciació genètica. Això permet que els pacients de la institució rebin aquest tractament personalitzat, beneficiant-se així del coneixement científic existent en l'actualitat en aquest àmbit. 

L'entrada en aquest projecte permetrà un avenç en el coneixement genòmic ja que els professionals de la institució tindran accés a la plataforma Cancer Genome Interpreter i la integraran a la seva rutina clínica. S'hi aportarà les dades de genomes seqüenciats de pacients que es tracten i es podrà accedir a les bases de dades de què disposa. 

El Cancer Genome Interpreter identifica quines són les mutacions significatives per al desenvolupament del càncer i quines poden estar relacionades amb la resposta a una teràpia. D'aquesta manera es pot predir si un fàrmac determinat té possibilitat de ser efectiu per al tractament d'aquest tumor, o bé si hi ha probabilitat que hi presenti resistència. Amb aquesta informació, el sistema genera un informe per ajudar els metges en la presa de decisions terapèutiques.

A mesura que es van incorporant a aquestes bases de dades nous tumors seqüenciats, els mètodes computacionals d'aprenentatge automàtic van millorant les seves prediccions i, en conseqüència, s'aconsegueix una interpretació millor de les mutacions per als pacients següents. La previsió és que anualment s'entrin les dades d'entre 100 i 120 pacients de la institució.

A més, els professionals d'Althaia participaran en els comitès virtuals d'experts que es constituiran perquè els metges puguin consultar i discutir els informes amb especialistes internacionals. El propòsit d'aquests comitès és afavorir l'intercanvi de coneixements per oferir un maneig terapèutic òptim a tots els pacients.

Els investigadors per part d'Althaia són Montserrat Domènech, Òlbia Serra i Judit Sanz, professionals del Servei d'Oncologia, i Francesc Sant, del Servei d'Anatomia Patològica. La institució rebrà un import de més de 200.000 euros per a la participació en aquesta investigació.

La concessió d'aquest projecte és fruit de l'aposta, el treball i l'esforç de la institució i dels seus professionals a favor de la investigació i la recerca, línia estratègica que permet avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloren la pràctica assistencial i, en conseqüència, tenen una repercussió directa en els pacients i la població en general.

Althaia forma part del recent constituït Institut de Recerca i d'Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), al qual aporta tot un bagatge en recerca que s'ha incrementat exponencialment al llarg dels darrers anys. La participació en aquest projecte europeu és un exemple, entre d'altres, de l'envergadura científica que Althaia aporta a l'IRIS.

17 socis per a un projecte ambiciós
El projecte incorpora dues associacions de pacients com a socis, amb un objectiu múltiple. En primer lloc, el propòsit és fer partícips els mateixos pacients perquè exerceixin un paper actiu en el procés de la medicina personalitzada del càncer. Per això, el sistema generarà també informes perquè els pacients que així ho desitgin siguin coneixedors de la informació relativa als seus tumors.
 
D'altra banda, el projecte té per objectiu posar en valor la informació i fer que els pacients siguin conscients que poden contribuir a millorar el sistema si accedeixen a compartir les dades moleculars dels tumors i la seva informació clínica.
 
Els pacients oncològics estaran representats al projecte per l'European Cancer Patient Coalition (ECPC) i l'Asociación Española Contra el Cáncer (AECC).
 
Incloent-hi les associacions de pacients, l'IRB Barcelona col·laborarà en aquest projecte amb disset entitats europees de diferent tipologia, que ofereixen experiències complementàries per abordar la implementació de la medicina personalitzada del càncer, des de tots els angles, en els sistemes de salut europeus.
 
Com a centres mèdics, estan associats al projecte nou hospitals i centres de salut de quatre països europeus, que seran els primers a provar l'eina integrant-la a la seva rutina clínica: el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), l'Institut Gustave Roussy de París, el Leon Berard Centre de Lutte Contre de Cancer de Lion, Uniklinik RWTH AACHEN i Universitätsklinikum Köln AöR a Alemanya, Manchester Cancer Research Centre, Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), Fundació Althaia - Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i el Servicio Andaluz de Salud, així com l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la Fundación Progreso y Salud de la Junta de Andalucía.