Trienni de celebracions a l'entorn de les efemèrides de la parròquia de Sant Miquel de Cardona

Aquest mes es reprendran el gruix d'actes que s'allargaran fins al 2024 amb un nodrit calendari de festejos i de celebracions

Visita guiada a l'església de Sant Miquel, el 6 de març passat
Visita guiada a l'església de Sant Miquel, el 6 de març passat | Germandat SMC
Redacció
02 de juny del 2022
Actualitzat a les 9:45h
El passat mes de de març, coincidint amb la festivitat dels patrons de la vila, Cardona va donar el tret de sortida als actes commemoratius del 625è aniversari de la consagració del temple gòtic de Sant Miquel, que en els propers mesos viuran l'epicentre de les seves celebracions.

Aquestes commemoracions tindran continuïtat els anys successius amb el festeig de dues importants efemèrides més: el 600è aniversari de l'arribada de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini a Cardona, el proper 2023, i el 625è aniversari de l'arribada de les relíquies dels Sant Màrtirs a la vila ducal, el 2024.

Per aquest motiu, la comissió que integra representants de diversos col·lectius vinculats a la parròquia, així com diferents entitats de la vila, s'han posat a programar l'organització d'un ambiciós calendari d'actes que preveu tant la celebració de conferències, tallers, concerts, actes litúrgics, festes populars, visites o sortides, com l'encàrrec de publicacions i monuments artístics. Tot plegat amb la voluntat d'apropar i estimular la participació al màxim de la ciutadania. 

Des de l'Arxiu Històric de Cardona, s'ha projectat un cicle de conferències acadèmiques i xerrades divulgatives al llarg d'aquest trienni commemoratiu amb l'objectiu de donar a conèixer el ric patrimoni històric i monumental que engloben aquestes celebracions. Així mateix, la Coral Cardonina també ha programat un seguit d'actes musicals i culturals que han de contribuir a dinamitzar aquests aniversaris, mentre que la parròquia, la Germandat dels Sants Màrtirs i la Confraria de la Mare de Déu del Patrocini, a més de l'organització dels actes litúrgics i festius, gestionen l'edició de diverses publicacions i l'encàrrec d'una figura de Sant Miquel per a presidir el timpà de la portalada major del temple parroquial. 

Pel que respecta a les celebracions d'enguany, amb motiu de la fundació centenària de l'església de Sant Miquel ja s'han realitzat tres actes molt concorreguts: una visita guiada al temple parroquial, el passat mes de març; un concert d'orgue, el Divendres Sant, i una sortida a Manresa per realitzar la ruta dels espais ignasians, el mes de maig. També s'han editat uns targetons divulgatius on s'exposa de forma didàctica la història centenària del temple. Queden però, per endavant, el gruix d'actes que tindran com a focus principals la data de la consagració, el proper mes de juny, i la festivitat de Sant Miquel, a la tardor.

Els primers dies de juny, el director de l'Arxiu Històric cardoní, el Dr. Andreu Galera, visitarà les escoles i l'institut de la vila per donar a conèixer la història del temple parroquial entre els més joves. El dia 13 de juny s'acomplirà el 625è aniversari de la consagració del temple parroquial i, per festejar l'efemèride, s'han programat un seguit d'actes a l'entorn de d'aquesta data. El dissabte 11, tindrà lloc una conferència al Casal Graells de Cardona sobre les obres de coberta i reformes del temple de Sant Miquel al segle XVI. El dilluns 13, es farà un repic solemne de campanes al migdia per festejar l'aniversari de la consagració. El diumenge 19, l'església acollirà l'ofici de Corpus al matí i a la tarda el concert Cardona Canta amb la participació de tots els cors de la vila i una coral convidada. 

A la tardor, es concentraran el gruix de les festes litúrgiques pels volts de l'onomàstica de Sant Miquel. Està prevista l'estrena de la recuperació dels Goigs de Sant Miquel i una celebració eucarística solemne presidida pel bisbe de Solsona, Francesc Conesa. Així mateix també s'està preparant una celebració popular amb la participació dels elements folklòrics de la vila i un concert extraordinari a càrrec del Cor Lerània. Per la festivitat dels Sants Màrtirs, el 16 d'octubre, està prevista la celebració d'una conferència a la cripta del temple. 

Paral·lelament a aquests actes, la comissió parroquial està estudiant la possibilitat de recuperar l'estàtua de Sant Miquel que anys abans havia presidit el timpà de la portalada major del temple amb l'encàrrec d'una nova escultura. 

Arxivat a