L'exposició sobre el Grup 13 recorrerà Riner, al Solsonès, i Sant Fruitós de Bages

El Grup 13 és considerat un dels darrers col·lectius de pintors de l'escola manresana actiu a les acaballes del segle XX i durant la primera dècada del segle XXI

Artistes del Grup 13 el dia de la inauguració de l'exposició a Manresa
Artistes del Grup 13 el dia de la inauguració de l'exposició a Manresa | GREHVAT.0
Redacció
31 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:52h
A primers d'any, l'equip de recerca GREHVAT.0, amb la promoció de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, va presentar una concorreguda exposició d'homenatge al Grup 13 a la Casa Lluvià. A partir del proper juliol, gràcies a col·laboració dels Ajuntaments de Riner (el Solsonès) i Sant Fruitós de Bages, podrà veure's també a d'altres indrets de la Catalunya Central, amb l'atractiu de noves obres i diverses activitats paral·leles. 

El Grup 13 és considerat un dels darrers col·lectius de pintors de l'escola manresana actiu a les acaballes del passat segle XX i durant la primera dècada del segle XXI. El grup estava integrat per alguns dels noms més destacats del panorama artístic de la capital bagenca d'ençà de la segona meitat del passat segle XX, com ara Andreu Argelich, Joan Caballé, Jaume Casacuberta, Salvador Clotet, Andreu Descals, Josep Fornells, Mario García, Antoni March, Josep Mª Massegú, Oriol Olivé, Maurici Pla, Rodrigo Rodríguez Comos, Antoni Sala, Ramon Salisi, Joan Sallent, Lluís Sanz, Josep Mª Sarrate, Francesc Serrano, Antoni Sivillà, Josep Vila Closes i Isabel Vila Prat.

Un total de vint-i-un pintors, molts d'ells ja traspassats, que van participar en les exposicions organitzades per aquest grup artístic al llarg d'una vintena d'anys. Del total de catorze mostres realitzades, principalment a Manresa, van realitzar-ne una al Solsonès i una a Sant Fruitós de Bages, on ara es tornarà a poder veure novament la seva obra. 

El proper 2 de juliol s'inaugurà l'exposició Grup 13: amistat, vocació, tradició a la Casa Gran del Santuari de Miracle, a Riner (el Solsonès). Allà podrà visitar-se fins a mitjans de setembre quan viatjarà cap a la biblioteca de Sant Fruitós de Bages per restar-hi fins ben entrada la tardor. Tot i que la producció és la mateixa que a Manresa, la mostra incorporarà noves obres d'alguns dels artistes expositors, així com tot un seguit d'activitats paral·leles, com ara visites guiades per alguns dels artistes del Grup 13 encara en actiu, conferències i taules rodones amb agents artístics de la Catalunya Central, i un concert a càrrec del Cor Lerània

El gruix d'obres d'exposades provenen de col·leccions particulars dels artistes i dels seus familiars, així com del Museu Comarcal de Manresa. Paral·lelament a aquesta gira expositiva, els integrants del col·lectiu GREHVAT.0 estan treballant en la redacció d'un estudi monogràfic dedicat al Grup 13 que tenen previst treure a la llum en el transcurs d'aquests 2022.