La Fira del Vapor torna Sant Vicenç de Castellet a mitjans del s. XIX

Les representacions agrícoles i industrials doten de relat el retrobat certamen

La Fira del Vapor de la tarda vivia els avenços de l'arribada de la indústria a Sant Vicenç
La Fira del Vapor de la tarda vivia els avenços de l'arribada de la indústria a Sant Vicenç | Pere Fontanals
29 de maig del 2022
Actualitzat a les 22:00h
Una vinya al carrer Gran, una mostra de tartanes i carruatges antics i un fil conductor des de la pagesia fins al món tèxtil, passant per la fil·loxera. La Fira del Vapor ha tornat a omplir els carrers i les places de Sant Vicenç de Castellet de gent. La catorzena edició del certamen ha mostrat una acurada ambientació que variava del matí, més rural cap a un migdia de fil·loxera i una tarda que es despertava amb la lenta però inexorable implantació del model industrial, bàsicament textil, que arribava acompanyat del tren que dona nom a la fira.

La fira ha donat protagonisme als espectacles de carrer i a les accions teatralitzades. Els matins amb l'espectacle Colors de verema, que ha recreat la vida a pagès, amenitzada amb una cercavila que ha recordat l'arribada de la fil·loxera. A la tarda, la representació històrica Olors de fàbrica ha fet brindar els telers, amb una cercavila amb l'acompanyament dels Ministrills del Raval. El Grup de Teatre Cul-i-Seu, l'Esbart Dansaire SantVicentí, la Coral Infantil Nou Horitzó i l'Escola de Ballet Margarita han intervingut en els espectacles de carrer.

L'ambientació també s'ha fet notar amb una àmplia mostra de carruatges i tartanes antigues, que ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Cultural de Carreters i Cansaladers de Sant Vicenç de Castellet. En aquest mateix espai els infants s'han divertit com es feia abans, amb jocs elementals d'època.

Però la fira també ha tingut altres escenaris on ha entrat amb força la gastronomia. Concerts-vermuts amb un tribut als Beatles o a The Police. La part gastronòmica de la fira s'ha completat amb un tast de vins de la DO Pla de Bages a càrrec de l'Associació Ceps i Manduca. En paral·lel, l'Espai Vermusic ha tingut una oferta permanent de música i food trucks durant tot el cap de setmana.
 

Una andròmina amb forma de cargol gegant, entre altres elements, han donat vida a la fira. Foto: Pere Fontanals


L'oferta gastronòmica i enològica -motiu de la fira d'enguany- s'ha completat amb la mostra itinerant Quan les cases feien olor de vi, un projecte de recuperació de la memòria popular de la vinya i el vi al Bages i al Moianès a través de la iniciativa Cep, Tina i Vi. Ja abans, la fira es va estrenar dijous amb la xerrada inaugural La història del Bages a través de la vinya i el vi, a càrrec de Joan Soler, enòleg i president de la DO Pla de Bages.

Tot plegat sense oblidar la ruta La Tapa del Vapor, que ha comptat amb la participació de vuit establiments de restauració del municipi que han ofert tapa i beguda a preu popular.

Enguany, Sant Vicenç de Castellet ha format part del grup de treball de les fires modernistes de la Diputació de Barcelona que treballa per potenciar i treballar els eixos comuns de tots aquests certàmens. En aquest sentit, s'ha creat el Diari del Turista Modernista que disposa d'espai perquè totes les fires es puguin promocionar i s'ha pogut llegir durant el cap de setmana de fira.