El sopar de la Fira ViBa reforçarà l'aliança entre gastronomia i productors locals

Deu cuiners del Bages prepararan conjuntament un menú basat en els productes de temporada i de proximitat, que es podrà degustar el dijous 2 de juny

Presentació del sopar de la Fira ViBa, aquest dijous al restaurant Cau de l'Ateneu
Presentació del sopar de la Fira ViBa, aquest dijous al restaurant Cau de l'Ateneu | Bages Impuls
Redacció
27 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:13h
El sector de la restauració de la comarca del Bages va deixant enrere les dificultats dels dos darrers anys marcats per la pandèmia i els successius confinaments, i ho fa amb una demostració de múscul i energia. A les portes d'un cap de setmana en què els vins de la DO del Pla de Bages ompliran de vida el centre de Manresa, el sopar de la Fira ViBa, que se celebrarà el dijous dia 2 a l'Oller del Mas, serà cuinat conjuntament per deu xefs de diferents restaurants de la comarca. 

Els detalls d'aquest sopar han estat presentats aquest dijous, en una roda de premsa al restaurant Cau de l'Ateneu, amb la presència d'Ignasi Sala, president de Bages Impuls i promotor de les Temporades Gastronòmiques del Bages, i de Xevi Olivé, de Proper, coeditor i autor de la Guia Bages Proper, a més d'una part de l'equip de cuiners dels deu restaurants que prepararan el sopar i alguns dels productors que aportaran els seus productes per ser cuinats.

Ignasi Sala ha volgut ressaltar "la bona sintonia i la bona predisposició que hi ha entre els cuiners que prepararan el sopar". Els responsables dels fogons dels restaurants Bacasis, Bages 964, Can Ladis, Cau de l'Ateneu, Espai Gastro Jordi Llobet, La Barca, La Masia de Sallent, Laida, Mas de la Sala, i Rosamar, tots ells adherits a les Temporades Gastronòmiques del Bages, treballaran en equip per maridar els productes de proximitat amb la qualitat dels diferents vins de la DO del Pla de Bages.

Els productors locals també seran protagonistes d'aquest sopar, en aquest cas aportant els seus productes de temporada, com a ingredients principals del menú. Destaquen els productes de l'horta manresana (de Les Arnaules, Horta de Can Calafell i Cal Climent), la carn del Porc de Palou, de Sant Joan de Vilatorrada, i el pa de Forn de Cabrianes, amb l'obrador a Sant Fruitós de Bages, a més de la col·laboració de Cafès del Bages.

L'oferta gastronòmica ha guanyat presència dins de la Fira ViBa. Com s'havia fet en edicions anteriors, també hi serà a la Nit dels Picapolls, que es fa divendres dia 3 de juny al Pati del Casino, on es maridaran els vins elaborats amb la varietat autòctona picapoll amb les tapes del Kursaal Espai Gastronòmic i el Cau de l'Ateneu, dos dels restaurants adherits a les Temporades Gastronòmiques del Bages. Enguany, a més, i per primer cop, la Fira ViBa incorpora aquest sopar de la Fira ViBa, la nit abans, el dijous dia 2, a l'Oller del Mas. En aquest cas el preu del tiquet és de 56 euros per persona, i cal fer la reserva anticipada, des del lloc web de la Fira ViBa.

La riquesa del Bages, reunida en un sopar i una guia
A l'inici de l'acte es preveu de fer la presentació pública de la Guia Bages Proper, perquè tal com ha explicat Ignasi Sala, president de Bages Impuls, "tant la Guia Bages Proper com el Sopar de la Fira ViBa serveixen per mostrar la riquesa del producte alimentari que tenim al Bages, una riquesa que cap altra comarca catalana pot igualar".

La Guia Bages Proper, que tot just acaba de sortir de la impremta, ha estat editada conjuntament per Edicions Parcir i Proper. Xevi Olivé, autor i coeditor d'aquesta guia, explica que "ha estat concebuda com una eina per ajudar a sortir d'aquests anys tan durs de la pandèmia, quan han castigat alguns dels productors i sobretot el conjunt del sector de la restauració". El valor de la guia, segons Olivé "és que permet tenir una visió de conjunt, del que ofereix la comarca del Bages, que trenca amb la imatge de comarca exclusivament industrial que es pot tenir des de fora".

La guia pretén ser un recull del que ofereix el Bages en matèria de productes agroalimentaris. Així, té capítols dedicats a les verdures i els llegums, l'oli, la carn i els embotits, els formatges i productes làctics, els vins, les cerveses i altres productes diversos. També hi ha un capítol dedicat a les fleques i pastisseries, i un altre pels mercats i botigues on es poden trobar tots els productes esmentats abans. Finalment, un apartat dedicat als restaurants on es poden tastar aquests productes.

Uns restaurants compromesos
Les Temporades Gastronòmiques del Bages són una iniciativa de Bages Impuls per promoure els productes locals i de temporada durant les diferents estacions de l'any.

Els restaurants del Bages que vulguin participar en les Temporades Gastronòmiques es comprometen a fer servir productes de proximitat i de la temporada. Compromís que s'ha de veure reflectit en els menús i les cartes. La vintena de restaurants que hi participen "han d'especificar l'ingredient o els ingredients que són del Bages a les cartes i menús", explica Ignasi Sala, cap de cuina del restaurant Mas de la Sala, que forma part de les temporades, i president de Bages Impuls. A més, "han de tenir un nom propi i estar diferenciats de la resta de plats", afegeix Sala.  

Ara com ara hi ha una vintena de restaurants adherits. Més de la meitat són a Manresa, els altres són a Balsareny, Castellbell i el Vilar, Marganell, Monistrol de Montserrat, Navàs, Sallent i Sant Fruitós de Bages. La llista completa i actualitzada es pot consultar al lloc web de Bages Impuls.

Des de Bages Impuls, Ignasi Sala recalca que "és una llista oberta, perquè la voluntat és d'anar afegint altres restaurants que també vulguin treballar en aquesta línia de promoció dels productes de quilòmetre zero del Bages, que ens han de permetre diferenciar-nos gastronòmicament parlant, d'altres comarques."

Les Temporades Gastronòmiques van començar l'any 2021, recollint l'experiència anterior de l'associació de cuiners Els Fogons Gastronòmics del Bages. Aquestes noves temporades neixen d'una de les taules de treball de l'associació Bages Impuls, que l'any 2019 va proposar recuperar i modificar la idea inicial.

Les Temporades es fan coincidir amb les estacions de l'any, i cadascuna té el seu producte i la seva festa principal. El tomàquet i els productes d'hort són els ingredients clau de la temporada d'estiu, i el seu acte és la Festa del Tomàquet. La temporada de tardor té els bolets com a ingredient destacat i la seva festa serà la Nit del Turisme. A l'hivern, hi ha la cuina tradicional d'hivern basada en les receptes d'Ignasi Domènech on predominen els plats calents i l'acte principal serà el Sopar de Mestres Cuiners. A la primavera el producte cabdal és el vi, juntament amb la Fira ViBa com a festa representativa.