Un centenar de professionals i ciutadans fan aportacions al Pla de Salut territorial 2021-2025

El document resultant del procés participatiu s'aprovarà aquest mes de juliol i segueix les línies mestres del Pla de Salut de Catalunya

El Pla de Salut de la Catalunya Central s'ha elaborat amb un procés participatiu
El Pla de Salut de la Catalunya Central s'ha elaborat amb un procés participatiu | Salut
Redacció
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 22:41h
Amb la voluntat d'aterrar al territori el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 aprovat al desembre, la Regió Sanitària Catalunya Central ha organitzat dues sessions participatives per donar veu a professionals i ciutadania en les accions prioritàries que caldrà implementar en els propers anys en matèria de salut a la regió.

Primer va ser una crida a professionals amb una alta participació. Una vuitantena de professionals de diferents àmbits: mèdic, infermeria, administratius, recerca van aportar la seva visió dels aspectes prioritaris a la Catalunya Central. També es va fer una segona sessió adreçada a agents socials del territori ja sigui representants del món local, d'associacions de veïns, món educatiu, fundacions, entitats de salut, teixit empresarial, entre altres. L'equip que coordina el Pla de Salut al territori, del Servei Català de la Salut, ultima ara la redacció del document que servirà de marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut dins l'àmbit de la Generalitat.

El Pla de Salut territorial aprofundeix en les prioritats que s'impulsaran a la Catalunya Central a partir del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 aprovat al desembre i que té per objectiu millorar la salut i la qualitat de vida de la població. El pla pretén actuar com la brúixola del sistema de salut establint els objectius necessaris per a la seva millora.

El repte, explica la delegada de Salut a la Catalunya Central, Imma Cervós, "és avançar en la transformació del sistema sanitari adoptant una visió més àmplia de la salut, que va més enllà de l'absència de malaltia i que és el resultat de la relació entre les persones, l'entorn físic i social". Entre els eixos del nou pla hi ha la voluntat d'incorporar noves formes de treball per aconseguir una atenció més integrada i resolutiva, i la necessitat de fer front de manera decidida a les desigualtats en salut i els seus determinants amb intervencions transversals.

El Pla compta amb uns principis ètics que el caracteritzen: el respecte per les persones, la justícia social i equitat, la cura de les persones i l'entorn, i l'eficiència i sostenibilitat. S'articula sobre quatre grans estratègies sorgides de les prioritats detectades en la salut poblacional i en el sistema de salut. Les estratègies es centren en la igualtat d'oportunitats en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l'atenció a la salut i les palanques de canvi transversals.

En aquests moments l'equip redactor està ultimant el document amb les aportacions de les sessions de participació i se'n preveu la seva aprovació per part del Consell de Salut de la Catalunya Central aquest proper mes de juliol. El pla es presentarà en un acte obert a professionals i ciutadania a mitjans d'octubre.