Diumenge se celebrarà la darrera Missa Polifònica al Santuari de la Cova

El Cor Lerània que dirigeix el navarclí Jordi Noguera interpretarà la "Missa Gaude Barbara" (1544) del compositor hispànic Cristóbal de Morales

El Santuari de la Cova acollirà diumenge la darrera Missa Polifònica
El Santuari de la Cova acollirà diumenge la darrera Missa Polifònica | Andreu Cano
Redacció
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 21:26h
Aquest diumenge, 29 de maig, a les 12 del migdia, se celebrarà la missa corresponent al VII Diumenge de Pasqua-L'Ascensió del Senyor a l'església del Santuari de la Cova de Manresa amb la participació del Cor Lerània que dirigeix el navarclí Jordi Noguera per interpretar, en el transcurs de la celebració litúrgica, la Missa Gaude Barbara (1544) del compositor hispànic Cristóbal de Morales (1500-1554), contemporani del mateix Sant Ignasi de Loiola (1492-1556), de qui enguany es celebra a la ciutat de Manresa els cinc-cent anys de la la seva arribada, l'any 1522. Amb permís d'altres personalitats musicals, com Tomás Luis de Victoria (1548-1611) o Manuel de Falla (1876-1946), Cristóbal de Morales és considerat un dels més grans compositors hispànics de tots els temps i una excel·lent mostra la localitzem en aquesta Missa Gaude Barbara publicada en vida del compositor a Roma. 

Amb la interpretació de la Missa Gaude Barbara d'aquest diumenge, s'arribarà a la darrera celebració litúrgica del cicle de Misses Polifòniques que va iniciar-se el 26 de setembre i que ha portat cada darrer diumenge de mes aquest projecte litúrgico-musical iniciat en motiu de l'Any Jubilar-Manresa 2022. Amb aquest s'ha volgut donar una nova dimensió a la celebració eucarística, incorporant-hi un seguit de composicions del gènere de la Missa de compositor com el citat Morales, però també de Claudio Monteverdi. Amb l'objectiu d'exposar millor la intencionalitat del projecte és previst, a la mateixa església a partir d'1/4 de 12 del migdia, un assaig obert amb comentaris a càrrec del musicòleg Oriol Pérez i Treviño i el mateix Jordi Noguera per exposar el sentit i construcció de la secció de l'Agnus Dei de la Missa

Fundat el 1995, el cor Lerània fonamenta el seu treball a partir d'una valuosa flexibilitat i imaginació a l'hora d'abordar la música de cambra. Els seus objectius són l'exigència tècnica i interpretativa i l'expressió fresca i directa per tal d'aconseguir la màxima comunicació i fer viure la música intensament a tots els públics. Amb aquest objectiu, el cor defuig lectures superficials o urgents, buscant sempre la màxima frescor, espontaneïtat i intensitat en les obres.

El repertori que treballa el cor va del Renaixement als nostres dies: de Janequin, Lassus i Victoria fins a Kodály, Schönberg o Gasull, passant per Brudieu, Monteverdi, Gesualdo, Bach, Cererols, Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Brahms, Debussy, Britten, Fauré, Orff, Oltra, Casals, Toldrà, Taltabull, etc.