«L'hostal de la Glòria» en fórmula de ràdioteatre porta el record de Maria Matilde Almendros a escena

El Grup de Teatre Nostra Llar del Poble Nou representa el clàssic de Segarra en un dels estils que va popularitzar la locutora i actriu manresana

Interpretació de «L'hostal de la Glòria» en format ràdioteatre
Interpretació de «L'hostal de la Glòria» en format ràdioteatre | Ràdio Manresa
Redacció
26 de maig del 2022
Actualitzat a les 9:55h
La sala petita del Kursaal ha acollit aquest dimecres la interpretació de L'hostal de la Glòria de Josep Maria Segarra a càrrec de dotze actors i actrius del Grup de Teatre Nostra Llar del Poble Nou, en una dramatúrgia de Carles Claret i direcció de Jordi Gener sota una idea original de Pilar Goñi que recordava el radioteatre que Maria Matilde Almendros Carcasona va interpretar a partir de 1940 a Ràdio Manresa. El ràdioteatre entès des de la perspectiva de veure-ho en un teatre és la singularitat que s'ha vist en una sala petita plena de gom a gom.

"El ràdioteatre era una forma d'omplir hores de ràdio i d'apropar als oients als grans clàssics catalans. A Manresa, teníem actors i actrius de companyies teatrals de la ciutat d'un alt gran nivell que interpretaven des dels clàssics catalans de Guimerà fins a Calderón. A l'hora de conmemorar l'any Almendros no vàrem tenir dubte que s'havia de fer ràdioteatre" explica Pilar Goñi, comissària del Centenari del naixement de Maria Matilde Almendros.

La representació forma part del Centenari dedicat a l'actriu i locutora, manresana de naixement, que va dedicar la seva vida al teatre i a la ràdio. L'obra de Segarra va interpretar-la centenars de vegades tant a Manresa, en homenatges que li van dedicar, com amb la seva propia companyia a Barcelona. El grup del Poble Nou ja l'havia representat fa uns anys i, en aquesta ocasió, el format de ràdioteatre ha estat una nova experiència.

Com explica el director del grup del Poble Nou, Jordi Gener, "mai no havíem fet ràdioteatre i ara ha estat un moment únic per posar-ho en escena i convertir-ho en una obra per escoltar, per a ràdioteatre".

L'obra original té una durada de gairebé tres hores i calia escurçar-la i, a la vegada, donar-li el format de ràdioteatre introduint les figures dels narradors. Aquesta tasca ha anat a càrrec de Carles Claret, Tània Rodríguez i Eduard Font. Per a Carles Claret "ha estat un repte fer la dramatúrgia sense trencar l'obra escrita per un gran del teatre català com és Segarra, introduint el personatge del narrador i posant en context als oients per a què situïn en tot moment l'acció".

L'hostal de la Glòria se sitúa a Ripoll l'any 1823, en l'època de la repressió contra els constitucionalismes que, mitjançant el general Riego, han restablert la Carta Magna de Cadis: la Pepa. Segellada una dècada abans, la constitució s'emmiralla en la Revolució Francesa, aboleix l'absolutisme del rei i vol obrir la porta a la Il·lustració.

A la capital del Ripollès, hi vivien unes 3.000 persones. El triangle amorós entre l'Andreu, la Glòria i la Roser és l'eix sobre el que es mou l'argument de l'obra, estrenada al Teatre Romea de Barcelona el 7 d'octubre de 1931 per la companyia de Maria Vila i Pius Daví. A Manresa, va ser protagonitzada al Teatre Conservatori per Maria Matilde Almendros Carcasona el 1969 amb motiu de l'homenatge que es va fer a l'actriu i locutora.

L'homenatge a Almendros és una iniciativa de l'Institut Català de les Dones, l'Associació de dones periodistes de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l'Ajuntament de Manresa, Ràdio Manresa-SER i El Galliner.

Al final de la representació, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, va lliurar un obsequi en la figura de l'àliga a l'elenc teatral.

Aquest radioteatre es podrà escoltar a Ràdio Manresa el dia 6 de juny a les 12 del migdia i es podrá veure a Canal Taronja de televisió el mateix 6 de juny a les 12 del migdia i a les 10 de la nit.