Artés, amb 37,8ºC, marca la màxima històrica en un mes de maig al Bages

La temperatura més alta es registra a la localitat vallesana de Castellbisbal, que amb 38,5 graus bat la temperatura màxima d'un mes de maig al país

Artés ha marcat la màxima històrica en un mes de maig al Bages
Artés ha marcat la màxima històrica en un mes de maig al Bages | GSV
Lluís Girona
22 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:11h
L'onada de calor d'aquest maig ja ha deixat les primeres xifres per a la història. A les 17:30 hores d'aquest diumenge, la localitat de Castellbisbal (Vallès Occidental) ha arribat als 38,5 °C, superant així el rècord de temperatura màxima al maig a Catalunya, que estava en els 38,2 °C de Vinebre del 12 de maig de 2012.

La calorada toca sostre al país amb temperatures tòrrides i màximes que oscil·len entre els 33 °C i els 38 °C a gran part de l'interior, especialment a la Catalunya Central, Vallesos, Ponent, Prepirineu i interior del Camp de Tarragona. Altres registres destacats són els 38,4 °C que comparteixen el Pantà de Siurana i Baldomar, els 38,3 °C de Caldes de Montbui, els 38,2 °C de Vilanova del Vallès, els 37,8 °C d'Artés, els 37,7 °C de Santa Coloma de Farners, els 37,6 °C de Castellnou de Seana o els 37,5 °C de Sant Salvador de Guardiola, segons les dades de les estacions del Meteocat. Els 37.8ºC d'Artés és la màxima històrica al Bages en un mes de maig. Manresa ha marcat una màxima de 37,2ºC.

A Barcelona també hi ha hagut rècord. Les temperatures s'han situat en els 33,8 °C al Zoo, els 33,4 °C al Raval i els 34,2 °C a l'Observatori Fabra, a la muntanya del Tibidabo. Es tracta també del rècord absolut de maig a l'estació meteorològica del Fabra, amb una sèrie de 109 anys d'història (33,4 °C, el 31 de maig del 2001, era l'antic pic de temperatura).

A la costa, el termòmetre es manté generalment per sota dels 30 °C, però amb notable sensació de xafogor. L'entrada de la marinada ha fet pujar la humitat i ha mantingut les temperatures a ratlla -amb màximes entre els 23 °C i els 28 °C- a comarques com l'Alt Empordà, Baix Empordà, Baix Ebre, Montsià, Baix Camp, Tarragonès i Maresme.

Davant l'onada de calor, Protecció Civil i el departament de Salut ja han demanat extremar precaucions per protegir-se del sol i de les altes temperatures. En un escenari insòlit en un mes de maig, Interior també manté diverses comarques en avís per risc d'incendis, a la vegada que demana prudència i responsabilitat.