Uns 650 alumnes promouen iniciatives per al programa d'Althaia de millora de l'atenció a infants i joves

Aquest divendres s'ha celebrat l'acte de cloenda del projecte del servei comunitari de la Fundació Althaia i el Centre de Recursos Pedagògics del Bages

Acte de cloenda del projecte del servei comunitari d'Althaia
Acte de cloenda del projecte del servei comunitari d'Althaia | Althaia
Redacció
20 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:09h
L'organització d'un torneig solidari, la creació i difusió d'un TikTok per explicar el projecte de millora de l'atenció a infants i joves d'Althaia, i el disseny, creació i venda de productes solidaris propis com punts de llibre, torretes, clauers o còdols de riu decorats. És una mostra de les activitats que han portat a terme aquest curs escolar els alumnes que han participat en el projecte del servei comunitari de la Fundació Althaia i el Centre de Recursos Pedagògics (CRP) del Bages. Han estat uns 650 nois i noies de 3r i 4t d'ESO de nou centres educatius del Bages i del Moianès.

La sala d'actes de l'Hospital de Sant Joan de Déu ha acollit aquest divendres l'acte de cloenda del projecte. Els alumnes han presentat les iniciatives solidàries i les accions de micromecenatge que han preparat durant el curs escolar per tal de recaptar fons i donar a conèixer el programa que té en marxa Althaia de millora de l'atenció a infants i joves.

Ha estat un acte entranyable i molt viscut pels nois i noies, que han compartit experiències vinculades a un projecte comú que han estat preparant durant mesos, i que els ha permès posar en marxa diferents estratègies, treballar en equip, conèixer els recursos de la comunitat, promoure la creativitat i l'emprenedoria i conèixer les necessitats del territori per dur a terme accions que ajudin a la societat.

Han intervingut en la benvinguda i la clausura de l'acte Manel Jovells, director general d'Althaia; Anna Torruella, responsable dels serveis territorials d'Ensenyament Catalunya Central, i M. Mercè Tarragó, regidora de Ciutat saludable de l'Ajuntament de Manresa, que han posat en valor la importància de la implicació de la ciutadania en la salut, especialment els més joves, ja que són els que poden generar més canvis.

Fomentar la salut i la solidaritat
Cada un dels nou centres educatius que formen part d'aquest projecte han rebut durant el curs escolar la visita d'una professional d'Althaia, que ha realitzat diferents sessions informatives. L'eix principal de l'aprenentatge és la relació entre solidaritat i salut. També la importància de la implicació de la ciutadania en la salut i com, amb comportaments responsables, es pot contribuir a preservar la salut de tots o a la consecució d'uns serveis sanitaris de qualitat que arribin a tothom qui ho necessiti. A més, en aquestes sessions s'ha convidat els nois i noies a reflexionar sobre valors com la coresponsabilitat, la professionalitat, el compromís, la solidaritat i la relació d'aquests aspectes amb la salut.

A partir d'aquí, cada grup classe va definir el projecte a desenvolupar juntament amb el professorat responsable i amb el suport d'un professional referent d'Althaia i del CRP. L'objectiu era aconseguir que els nois i noies reflexionessin de quina manera podien contribuir en el projecte de millora de l'atenció a infants i joves d'Althaia, proposant accions de difusió o bé de micromecenatge.

Els centres que han participat en el projecte són l'institut Lacetània, La Salle, l'institut Cal Gravat, l'institut Pius Font i Quer, FEDAC Manresa (Manresa), l'institut Quercus (Sant Joan de Vilatorrada), l'institut Llobregat (Sallent), l'institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet) i l'institut Moianès (Moià).

El balanç de dos anys: setze centres escolars i més d'un miler d'alumnes
Aquest ha estat el segon curs escolar en què s'ha portat a terme el projecte del servei comunitari d'Althaia i el CRP. Al llarg d'aquests dos anys, han pres part en l'experiència un total de setze centres educatius, dels quals cinc hi han participat en les dues edicions. En total, s'ha comptat amb la implicació d'un miler llarg d'alumnes.

La col·laboració ha permès anar més enllà en els objectius de les diferents parts implicades i vincular el servei comunitari que fan els joves estudiants a un projecte d'interès per al territori, per a la ciutadania i per a ells mateixos ja que en seran beneficiaris potencials. A més. Hi ha el valor del treball cooperatiu de diferents centres amb un mateix objectiu.

A través de les diferents iniciatives solidàries, al llarg dels dos cursos els alumnes han aconseguit recaptar una quantitat de més de 10.000 euros, que es destinaran íntegrament al programa de mecenatge d'Althaia de millora de l'atenció d'infants i joves, que té per objectiu aconseguir espais humanitzats que afavoreixin una millor resposta emocional dels pacients pediàtrics i les seves famílies que han d'afrontar un problema de salut, afavorint el seu benestar i facilitant el seu procés curatiu.