Deu centres participen en el premi La Ciència i els Infants d'UManresa

Els centres que participen en aquesta edició són de les comarques del Bages, Osona i el Solsonès

El premi valora l'experimentació científica amb els més petits
El premi valora l'experimentació científica amb els més petits | UManresa
Redacció
20 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:44h
Deu equips docents participen en la quarta edició del Premi La Ciència i els Infants, un premi convocat per UManresa, amb la col·laboració d'ICL Iberia, el Parc de la Sèquia i el Consell Comarcal del Bages, amb l'objectiu de promoure i millorar l'educació científica a la primera infància. Aquests deu centres presentaran el proper dissabte, 21 de maig, les propostes d'experimentació que han elaborat per participar en la convocatòria.

La presentació es farà a les instal·lacions del Lab 0_6, a l'edifici FUB4 – UEducació. Hi assistiran, a més del jurat i dels equips docents que participen en la convocatòria, infants de les escoles que s'han presentat al Premi, que podran provar les propostes concursants. El veredicte es farà públic el proper 9 de juny, en el marc d'un acte que comptarà amb l'assistència del divulgador científic, Marc Boada

Escoles de tres comarques
En aquesta edició del premi hi participen escoles de les comarques del Bages, Osona i el Solsonès. Del Bages hi concursen la Llar d'Infants Estel d'Avinyó, la Llar d'Infants Rexics de Fonollosa, l'Escola Joviat de Manresa, la Llar d'Infants municipal La Lluna de Manresa i la Llar d'Infants l'Espurna de Manresa. Els centres de la comarca d'Osona que hi participen són l'Escola Aurora de Sant Boi de Lluçanès, l'Escola Xoriguer de Centelles i l'IE Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló. Els centres del Solsonès que també hi han presentat propostes són l'Escola de Llobera i la Llar d'Infants Arrels de Solsona.

Un premi per incentivar el compromís dels docents amb l'educació científica a l'etapa infantil
El premi La Ciència i els Infants s'adreça a mestres responsables de grups escolars amb infants dels 2 fins als 6 anys de centres educatius de la Catalunya Central. Per participar-hi, aquests docents han de planificar i elaborar una proposta d'experimentació per al seu grup classe seguint els criteris marcats pel Lab 0_6, el centre de descoberta, recerca i documentació per a l'educació científica a les primeres edats. A més de preparar aquesta proposta, cal documentar-la, recollint-ne la informació bàsica en una fitxa. Les mestres que hi participen han hagut d'assistir a tres sessions de formació a càrrec d'experts en educació científica a les primeres edats que assessoren en l'elaboració de les propostes. 

El premi s'atorgarà a les millors propostes tenint en compte la capacitat d'aquestes d'orientar l'acció dels infants cap a la mobilització d'un concepte científic, la possibilitat d'afavorir la iniciativa diversa i les diferents solucions, l'originalitat en el seu enfocament i la cura en la tria dels materials. En aquest sentit es valorarà que la proposta ofereixi tot el material necessari, però sense elements que distreguin i no aportin valor; que l'estètica fugi dels estereotips i dels infantilismes; i la robustesa, ja que serà necessari material resistent que suporti l'ús continuat per part dels infants. 

Una dotació de 1.200 euros aportada per ICL Iberia
Els premis tenen una dotació de 1.200 euros, aportats per ICL Iberia, i que es repartiran en un primer premi de 600 euros, un segon de 400 i un tercer de 200. En tots els casos, aquest import es destinarà a material educatiu per a l'aprenentatge científic per al centre educatiu guanyador.

El jurat que aquest dissabte assistirà a la presentació pública de les propostes està format per Eudald Serra, en representació del Museu de la Tècnica de Manresa; Sílvia Tardà, consellera d'Educació i Cultura del Consell Comarcal del Bages; Sílvia Mampel, coordinadora del Grau en Mestra d'Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC), i Anna Hinojo, mestra del Lab 0_6.