Fem Poble i la CUP reclamen garanties de la retirada del runam salí del Cogulló

S'han reunit amb l'ACA en plena tramitació de la modificació del PDU de la Mineria

Reunió de Fem Poble i la CUP amb representants de l'ACA
Reunió de Fem Poble i la CUP amb representants de l'ACA | Fem Poble
Redacció
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:48h
El grup municipal de Fem Poble Sallent i la diputada de la CUP, Montserrat Vinyets, han demanat aquest dilluns responsabilitats i garanties a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per la retirada del runam salí del Cogulló, espai sentenciat judicialment a desaparèixer des del 2016.

La reunió entre representants polítics i el director de l'ACA s'ha produït amb la tramitació en marxa d'una nova modificació del Pla Director Urbanístic de la Mineria, que permetria la instal·lació d'un macroparc fotovoltaic a l'àrea del runam. El canvi, impulsat per la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central després que la Ponència d'Energies Renovables de la Generalitat de Catalunya considerés no viable el projecte inicial plantejat per ICL Iberia, ha estat assenyalat com "una mesura ad-hoc que permet continuar privatitzant beneficis de l'empresa minera", en paraules del regidor Guillem Cabra.

El canvi d'usos urbanístics i la conseqüent instal·lació del parc solar xoquen amb la necessària retirada del residu salí. Per això els grups polítics consideren que l'ACA ha d'avaluar els riscos per la qualitat de l'aigua que comporta que es perpetuï una agressió al mediambient, com és l'abocament a cel obert i sense impermeabilitzar de la sal a Sallent.

Malgrat que la Ponència d'Energies Renovables va declarar no viable fa uns mesos el projecte per motius urbanístics, Fem Poble i la CUP denuncien que el Govern "està dedicant esforços a mantenir el negoci d'ICL sobre els residus que la mateixa empresa ha generat". I és que el runam salí del Cogulló salinitza del riu Llobregat, amb les conseqüències negatives per als ecosistemes, per a les persones i per a les arques públiques: el 2009, l'ACA reconeixia una despesa de 300 milions d'euros públics en la reducció de la incidència dels runams salins a la comarca del Bages.

En aquest context, Fem Poble i la CUP exigeixen compromisos a l'ACA per a l'execució de la ja demorada retirada del runam del Cogulló, i mantenen que l'aposta per les energies renovables ha de passar per incentivar una producció energètica sota control públic.