Les Jornades en Educació Científica Inclusiva que organitza UManresa es faran al MNACTEC

La ponència inaugural anirà a càrrec de Judit Raso, mestra i activista afrodescendent

Una nena juga amb les propostes d'experimentació i ciència del Lab 0_6 d'UManresa
Una nena juga amb les propostes d'experimentació i ciència del Lab 0_6 d'UManresa | UManresa
Redacció
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 17:03h
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) acollirà el dia 28 de maig la segona edició de les Jornades en Educació Científica Inclusiva, una activitat vinculada al projecte Europeu Horizon 2020 liderat per UManresa Communities for Sciences – Towards promoting an inclusive approach in science education. L'objectiu de les Jornades és continuar treballant per un acostament igualitari a la ciència de tots els col·lectius i lluitar contra l'exclusió i els estereotips en ciència. La inauguració de l'acte inclourà la ponència inaugural Diversitat ètnica i cultural a l'Educació Infantil que anirà a càrrec de Judit Raso. Raso és mestra a l'EBM El Cotxet, activista afrodescendent i presidenta de l'Associació Guineocatalana Bisila.

A més de la intervenció de Raso, durant tot el dia es podrà participar en diferents tallers simultanis per fomentar la inclusió en l'àmbit científic i l'educatiu. Hi haurà tallers sobre referents positius amb diversitat ètnico-racial, sobre coeducació, sobre inclusió per a alumnat amb sordesa, sobre matemàtiques a l'abast de tothom i sobre educació STEM inclusiva, entre d'altres. 

Una segona edició i presencial
Aquesta serà la segona edició d'aquesta jornada, que l'any passat es va dur a terme en format online a causa de la pandèmia. Hi van participar un total de 250 persones, majoritàriament docents i investigadors relacionats amb la divulgació i l'ensenyament de la ciència. En aquesta ocasió, la jornada es duu a terme a Terrassa per la vinculació entre la Universitat i el MNACTEC, que disposa de l'Explora 0-6, un espai de ciència concebut per a infants fins als 6 anys que es va posar en marxa amb l'assessorament de docents especialistes en educació científica a les primeres edats del grau en Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC). 

“Communities for Sciences” (C4S), un projecte per despertar les vocacions científiques
La Jornada d'Educació Científica es vincula al projecte liderat per UManresa Communities for Sciences - Towards promoting an inclusive approach in science education (C4S), un consorci integrat per onze institucions de vuit països europeus. El projecte C4S s'emmarca en el programa Horitzó 2020 i té l'objectiu de fer arribar la ciència de manera inclusiva a tots els col·lectius de la societat, especialment aquells en risc de situació de vulnerabilitat. El projecte també vol visibilitzar la diversitat i igualtat de gènere en l'educació científica, des d'una mirada educativa.

Aquest projecte té com a punt de partida l'expertesa dels docents del grau en Mestre d'Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa i més concretament, del professorat i educadores vinculades al Lab 0_6: Centre de Descoberta, Recerca i Documentació per a l'educació científica a les primeres edats, un espai físic ubicat a la universitat que recull tot un seguit de propostes relacionades amb l'experimentació i la ciència, obert tant a visites de grups escolars com al públic familiar.

Aquesta recerca, així mateix, es desenvolupa en el marc del Grup de Recerca en Educació, Neurociència, Experimentació i Aprenentatge (GRENEA), que indaga en els processos d'aprenentatge vinculats a l'experimentació dels infants i la recerca a través de l'acció interactiva amb l'entorn, els materials, els seus iguals i les persones adultes referents, a més de tenir en compte altres factors que poden fomentar els processos d'aprenentatge.