El Senat aprova l'esmena del PSC de suport al projecte de la Fàbrica Nova

Manresa En Comú demana a ERC i Junts que "deixin de fer el ridícul" entrant propostes al Senat que només busquen "rèdits polítics"

Interior de la Fàbrica Nova
Interior de la Fàbrica Nova | Teresa Llordes
Redacció
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 9:24h
La Comissió de Ciència, Universitat i Tecnologia del Senat ha aprovat aquest dimecres la versió socialista de la proposta per demanar suport al govern de l'Estat per al recolzament directe i finançament del projecte de la Fàbrica Nova per reconvertir-lo en un nou pol del coneixement, la recerca, la nova economia, i la formació al bell mig de la ciutat. La proposta incidia en la demanda del grup d'ERC - EH Bildu però sense la concreció de l'aportació que era de 25 milions.

"Hem de seguir treballant de forma discreta per aconseguir els suports necessaris per consolidar el finançament del que serà el gran projecte de ciutat per a la propera dècada. Principalment via els nous Fons Europeus de Resiliència i Recuperació que de fet s'esdevenen perfectament a l'objectiu de fer una nova Fàbrica Nova però ara del coneixement que possibiliti una implicació de les empreses de la ciutat i del conjunt del territori, i de la formació tecnològica i digital" ha apuntat Anjo Valentí, portaveu del Grup Socialista a l'Ajuntament.

"Tot i que valorem la predisposició d'un dels partits del govern municipal en fer-nos partícips de la moció que van registrar al Senat, entenem que va estar una iniciativa unilateral ja que no vam poder participar en el seu redactat. És per aquest motiu que ens hem coordinat amb el nostre Grup Socialista al Senat, per mitjà del senador Santiago Castellà per tal que la moció d'ERC pugui ser avui aprovada en aquesta cambra territorial després de treballar-ne un text transaccional amb els nostres senadors. L'objectiu és que els acords finals adoptats puguin tenir més vida i recorregut més enllà de ser-ne una declaració de bones intencions, i que quan es tingui redactat el projecte en la seva totalitat es pugui rebre finançament en el marc dels programes competitius dels diferents ministeris implicats des del de Ciència fins el d'Universitats, passant pel d'Educació i principalment el d'Indústria" argumenta el regidor, Anjo Valentí.

Així, el text transaccional que s'ha treballat des dels Socialistes al Senat "valora molt positivament el projecte de reconversió i adequació del complex històric industrial de la Fàbrica Nova que actuï com a motor i tractor de regeneració urbana, social i econòmica de Manresa i de l'area de la Catalunya Central; instant el Govern de l'Estat, a treballar conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Manresa i els actors públics i privats involucrats, en el ple desenvolupament i en la viabilitat d'aquest projecte" segons explica el senador socialista i coordinador del PSC en Ciència i Universitats a la cambra territorial.

El motiu de la transacció socialista per tal de poder fer viable la proposta de moció registrada al Senat, és "que en un text com aquest no pots marcar al Ministeri amb una xifra concreta –la dels 25 milions d'euros que demana la moció al Govern de l'Estat- car aquestes xifres concretes han d'estar presents en la negociació dels pressupostos anuals de l'Estat" defensa el senador, Santiago Castellà. "Aleshores perquè no demanar un quantitat major? fins i tot que cobreixi la major part del projecte que s'haurà de redactar per adequar-los als requisits dels nous Fons Europeus" és pregunta el mateix senador del PSC.

Els Comuns demanen a ERC i Junts que "deixin de fer el ridícul"
Per la seva part, Manresa En Comú ha fet públic un comunicat en que lamenta la imatge donada per les dues formacions que composen el govern de Manresa, ERC i Junts, a l'hora d'entrar propostes al Senat que només busquen "rèdits polítics". Cal recordar que ERC va demanar 25 milions per a la Fàbrica Nova i Junts va presentar una esmena on en demanava 10 més. Manresa En Comú demana a ERC i Junts que "deixin de fer el ridícul".