Neix a Manresa una mostra de cinema centrada en la natura que tindrà la Torre Lluvià com a epicentre

Sota el nom de "Terra", la primera edició d'aquest certamen impulsat per Meandre, CineClub i l'Ajuntament de Manresa, se celebrarà del 27 al 29 de maig

La Torre Lluvià serà l'escenari de la primera edició del Terra
La Torre Lluvià serà l'escenari de la primera edició del Terra | Carles Jódar
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 21:04h
Que Manresa i el cinema tenen una relació ben especial ja ha quedat demostrat per activa i per passiva, especialment els darrers anys, en què la ciutat s'ha convertit en l'escenari de rodatge de centenars de produccions audiovisuals gràcies, en gran part, a la tasca de promoció de la Manresa Film Office. Més enllà d'això, la capital del Bages també compta, des de ja fa dècades, amb una entitat dinàmica i activa com ho és el Cineclub, que cada setmana ofereix com a mínim una projecció fílmica a l'Espai Plana de l'Om. Tampoc ens podem oblidar del ja desaparegut però molt reeixit Festival de Cinema Negre de Manresa i de l'encara viu i ambiciós CLAM, el Festival de Cinema Social de Catalunya, que té com una de les seves seus principals la capital del Bages. 

Amb tots aquests referents, era qüestió de temps que aparegués una altra iniciativa cultural a la ciutat vinculada amb el setè art. En aquest cas, ha arribat de la mà del grup ecologista Meandre que, amb el suport de l'Ajuntament, el Cineclub de Manresa i la Federació Catalana de Cineclubs, ha creat una mostra de cinema que ha batejat amb el nom de Terra i que s'especialitzarà en tot allò que té a veure amb el medi ambient. En aquest sentit, en cada una de les edicions del certamen (la intenció és anar-ne celebrant anualment), s'abordarà una temàtica específica. La d'aquest any reflexionarà sobre "els valors tangibles i intangibles dels nostres boscos i sobre com s'ha de posar a la pràctica la necessària gestió dels ecosistemes forestals", assenyalen des de Meandre.

La Torre Lluvià, l'epicentre
La primera edició del Terra tindrà lloc els dies 27, 28 i 29 de maig i se celebrarà sota el paraigües de dos esdeveniments estretament lligats a l'eix temàtic del certamen: per una banda, la Setmana de la Natura (del 22 de maig al 5 de juny) i, per l'altra, la Festa del Riu, que enguany concentrarà totes les activitats el dissabte 28 de maig. Pel que fa a la ubicació on es durà a terme, no podia ser una altra que la Torre Lluvià, el centre d'interpretació per excel·lència de l'Anella Verda de Manresa, el 'subjecte' principal pel qual vetlla Meandre. De les sis pel·lícules que es passaran, quatre es projectaran a l'interior de la torre i dues a l'exterior, en format cinema a la fresca.

Quatre documentals, una pel·lícula infantil i un drama georgià ovacionat per la crítica
La programació d'aquest primer Terra comptarà amb la projecció de sis films i amb la celebració d'una taula rodona centrada en la gestió de boscos sostenibles, "una assignatura pendent a Catalunya", apunten els organitzadors. Aquesta darrera activitat es durà a terme el dissabte 28 a les set de la tarda (també a la Torre Lluvià) i comptarà amb les intervencions de Marc Garfella -enginyer tècnic forestal i membre de Bosquerols, cooperativa que es dedica a la gestió i planificació de boscos-; Francesc Balanzó Echagüe -enginyer tècnic forestal i agrícola-, i Jordi Salbanyà -advocat i autor del llibre La conservació dels boscos per part dels propietaris privats forestals.

Pel que fa a les pel·lícules, se'n passarà una divendres, quatre dissabte i una diumenge. "N'hi haurà tres que versaran sobre l'aigua (fent al·lusió a la Festa del Riu) i tres que tindran els boscos i els arbres com a tema principal", avancen els de Meandre. De totes i cadascuna d'elles, te'n detallem tota la informació a continuació.

The Salt of the Earth (La sal de la Terra)
- Dia i hora: Divendres 27 a les 20:30.

- Argument: Es tracta d'un documental de 100 minuts que s'endinsa en el treball d'un dels fotògrafs contemporanis més importants del món: el brasiler Sebastião Salgado. A través dels ulls del seu fill, Juliano Ribeiro Salgado, i del reconegut guionista, director i productor alemany Wim Wenders, el film acompanya el protagonista a la recerca de territoris verges amb paisatges únics i exòtics. L'any 2014 va rebre nombrosos premis i nominacions, entre els quals en destaca el Premi Cèsar al Millor Documental i la nominació a l'Òscar al Millor Llargmetratge Documental.

- Tràiler:



Ara salvaje
- Dia i hora: Dissabte 28 a les 10:30.

- Argument: Mentre intenta trobar el seu camí en un nou món, el ciclista argentí Martín Campoy arriba, amb la seva bicicleta, a un lloc remot. Allà descobreix l'últim gran riu salvatge del Pirineu, el riu Ara. Estrenada l'any 2018, aquesta ficció documental fa un paral·lelisme entre la història de supervivència de l'Ara i la lluita de Campoy per aconseguir fer realitat el seu gran somni.

- Tràiler:



El grito del Suquía
- Dia i hora: Dissabte 28 a les 12:30.

- Argument: ¿Quina importància té, el riu, per a les comunitats? ¿Com és que no el cuidem? ¿Per què no ens cuidem a nosaltres mateixos? Aquestes són algunes de les preguntes que el director argentí Andrés Dunayevich busca respondre en aquest documental que té com a protagonista indiscutible el riu Suquía, el més important pels habitants de la ciutat de Córdoba. Dunayevich, per tirar endavant aquesta producció audiovisual, va emprendre un viatge en barca de 42 quilòmetres que li va servir per connectar-se amb experiències vitals sobre algunes de les realitats socioambientals vinculades al Suquía.

- Tràiler:



Corn Island
- Dia i hora: Dissabte 28 a les 17:00.

- Argument: "Una classe magistral de minimalisme amb càrrega emocional", la descrivia el crític de cinema Stephen Dalton. Aquest drama georgià estrenat l'any 2014 situa l'acció en el riu Enguri, a la frontera entre Geòria i la República d'Abkhàzia. Les tensions entre tots dos països segueixen latents des de la guerra de 1992-1993. Cada primavera, la terra fecunda que transporta el riu crea petites illes que esdevenen terra de ningú. Aquests trossos de terra són refugis per a la vida silvestre, però també per a algunes persones, com és el cas d'un granjer d'Abkhàzia, que decideix construir una cabana en una d'aquestes illes per a ell i la seva néta adolescent. 

- Tràiler:



Das geheime Leben der Bäume (La vida secreta dels arbres)
- Dia i hora: Dissabte 28 a les 21:00.

- Argument: Quan el silvicultor alemany Peter Wohlleben va publicar el llibre Das geheime Leben der Bäume l'any 2015, va arrasar: fins llavors ningú havia escrit res semblant sobre els boscos alemanys. I és que lluny de fer-ho avorrit i tècnic, Wohlleben va aconseguir traspassar coneixements de manera entretinguda i clarificadora. Ara fa el mateix en aquesta pel·lícula, en què, entre d'altres, viatja fins a Suècia per veure l'arbre més antic del món; visita empreses canadenques que estudien com tractar els boscos; va a una manifestació a Hambacher Forst... Ell sap que l'ésser humà només pot sobreviure si els boscos estan sans, i que només ens queda una oportunitat.

- Tràiler:



Tonari no Totoro (El meu veí Totoro)
- Dia i hora: Diumenge 29 a les 11:00.

- Argument: Pel·lícula d'animació japonesa que quan es va estrenar l'any 1988, va esdevenir tota una revolució. La cinta es posa a la pell d'una família del Japó que es trasllada a viure al camp. Allà, les dues filles, la Satsuki i la Mei, coneixeran el Totoro, un esperit que viu al bosc que hi ha al costat de la seva nova casa. S'acaben fent amics. Mentrestant, i amb la seva dona malalta a l'hospital, el pare de les nenes lluita perquè les seves filles segueixin sent nenes felices, tot estimulant-los la imaginació a través de contes sobre follets màgics, fantasmes, esperits protectors...

- Tràiler:



Venda d'entrades i preus
Igual que en qualsevol festival actual, la primera Mostra de Cinema de Natura de Manresa oferirà la possibilitat de comprar entrades individuals per cada un dels dies, però també donarà l'opció d'agafar un abonament que permetrà, a qui l'adquireixi, assistir a totes les activitats organitzades. En aquest sentit, el tiquet de divendres valdrà 5 euros; el de dissabte al matí, 5€; el de dissabte a la tarda, 10€, i el de diumenge, 5€. L'abonament tindrà un preu de 15 euros. Els infants podran accedir al recinte gratuïtament.

La compra de les entrades es pot fer a la Torre Lluvià el mateix dia de les projeccions, una estona abans que comencin o, anticipadament, anant a l'Oficina de Turisme de Manresa, de dilluns a diumenge de 10:00 a 14:00 i de dimarts a dissabte també de 17:00 a 19:00.