Èxit de la conferència del Dr. Valentí Fuster «Cervells en forma» a Cardona i a Sallent

Durant ambdós actes, organitzats per Fundació SHE-Fundació "la Caixa", també es va presentar l'evolució del projecte Healthy Communities, el qual fins ara ja inclou 1.335 participants

El Dr. Valentí Fuster durant un dels seus parlaments
El Dr. Valentí Fuster durant un dels seus parlaments | FSHE
Redacció
17 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:12h
El passat divendres va tenir lloc la conferència Cervells en forma. Com cuidar el poder cognitiu a càrrec del Dr. Valentí Fuster a l'Auditori de Cardona i a la Fàbrica Vella de Sallent. La Fundació SHE – Fundació la "Caixa" va organitzar aquest col·loqui en motiu del projecte Healthy Communities.  

Ambdós actes van ser introduïts per Domènec Haro, com a coordinador del projecte. El Dr. Roberto Elosua, membre de l'equip de coordinació del Projecte REGICOR a l'IMIM-Hospital del Mar i investigador al projecte HC2030, va explicar l'evolució de l'estudi científic destacant el punt en el qual es troba actualment: "La singularitat d'aquest estudi és que és la primera vegada que s'intervé en dues poblacions en totes les franges d'edat, des dels més joves fins als més grans, aquesta és al fortalesa i el valor afegit que té l'estudi". També va exposar els factors que intervenen en el risc cardiovascular, juntament amb les dades de l'estudi fins al moment: "Ja som 1.335 participants dins de l'estudi però hem d'arribar fins a 2.000, per això us demanem que us animeu a participar".  

A més a més, va avançar algunes conclusions que ja han pogut ser analitzades per part de l'equip mèdic de l'Hospital del Mar. Allà es recullen dades com aquestes: "El 21% de la població mesurada té hipertensió, el 8% té diabetis i el 16,6% pateix colesterol". També altres com "només el 20,7% de la població segueix una dieta saludable". La raó de ser d'aquest estudi és veure si fent una intervenció comunitària es poden millorar aquests barems a la població intervinguda, en aquest cas Cardona. El doctor va finalitzar la seva intervenció recalcant la importància de la participació amb una frase encoratjadora: "Cardona i Sallent teniu l'oportunitat d'aportar al vostre gra de sorra a la prevenció de la malaltia cardiovascular".  

La següent intervenció a Cardona va ser a càrrec del Dr. Xavier Orrit, coordinador pedagògic de la Fundació SHE – Fundació "la Caixa", qui va exposar la part de la intervenció que ja s'està duent a terme a la població de Cardona. Consisteix en una sèrie de tallers formatius per fomentar els hàbits saludables i en l'organització d'activitats d'oci saludable al poble. Els tallers aborden nou temàtiques com el canvi d'hàbits, l'activitat física, l'alimentació saludable o la bona gestió emocional. Alguns grups ja han iniciat aquests tallers i s'estan obtenint uns bons resultats.  

En tercer lloc a Cardona i en segon lloc a Sallent, va arribar el torn del Dr. Fuster qui va iniciar la intervenció fent un petit anàlisis de les primeres conclusions de l'estudi. El doctor va declarar que les dades eren preocupants i que aquesta intervenció era del tot necessària. Durant la conferència va ressaltar que els factors de risc cardiovascular no només podien donar lloc a les malalties cardiovasculars que tots identifiquem, com l'infart de miocardi, sinó que també podem afectar al poder cognitiu i, per tant, al desenvolupament de malalties cerebrals com la demència. El doctor declarava que: "Al diabètic que no es cuida o a l'hipertens que no es cuida li pot baixar el flux cerebral i així es comença a alterar el poder cognitiu. Es pot arribar a desenvolupar la malaltia senil del cervell amb els mateixos factors de risc que havíem parlat amb les malalties del cor".  

El Doctor Fuster va exposar que la promoció dels hàbits saludables en edats primerenques és essencial per prevenir les malalties que es poden desenvolupar en el futur. Per això la Fundació SHE–Fundació la "Caixa" treballa amb més de 50.000 nens arreu del món educant en salut a través dels seus programes com el Programa SI! de Salut Integral. També l'avenç de les tecnologies ha estat un tret primordial per poder treure conclusions, una nova tecnologia per inspeccionar les arteries ha permès descobrir tots aquests avenços i veure que els factors de risc cardiovascular també afecten al cervell i poder fer-hi front.  

Els actes van finalitzar amb un torn de preguntes per part del públic, el qual va mostrar el seu interès en el projecte i en la conferència. Tant el Dr. Roberto Elosua, com el Dr Xavier Orrit i el Dr. Valentí Fuster van poder resoldre els dubtes de cada població. Els actes es van  tancar amb a clausura per part dels dos alcaldes, Ferran Estruch i Oriol Ribalta.  
Arxivat a