Primers passos perquè els pressupostos generals de l'Estat incorporin el projecte de la Fàbrica Nova

La Comissió de Ciència, Innovació i Universitats del Senat sotmetrà a votació, aquest dimecres, una moció presentada pel grup parlamentari d'ERC-EH Bildu per a convertir l'antic complex fabril manresà en un pol d'activitat tecnològica i de recerca

Junyent, Aloy, Cortès i Reniu durant la roda de premsa d'aquest migdia
Junyent, Aloy, Cortès i Reniu durant la roda de premsa d'aquest migdia | AFT
16 de maig del 2022
Actualitzat el 17 de maig a la 13:38h
Dotze milions d'euros són els que va pagar l'Ajuntament de Manresa per adquirir els més de 84.000 metres quadrats que conformen el recinte firal de la Fàbrica Nova. Aquesta injecció econòmica que va materialitzar-se fa poc més de mig any, era la primera pedra d'un ambiciós projecte que pretén convertir el que va ser el complex industrial més important de la ciutat, en un pol d'activitat tecnològica i de recerca obert a la ciutadania de la mà de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Es tracta d'un dels projectes estrella de l'actual govern de la capital del Bages, tant per potencial com per envergadura. I és que per fer-lo realitat encara queda un llarg camí per recorrer, sobretot si es té en compte que s'haurà de rehabilitar per complet la nau principal de la fàbrica i construir-ne una de nova d'annexa; dues actuacions que tenen un cost aproximat de 28.748.653 euros, una quantia que ni el consistori manresà ni la UPC poden assumir.

És per això que ja fa uns mesos que totes dues institucions "estem treballant de manera intensa per teixir el màxim de complicitats per donar a conèixer el projecte" i mirar de "trobar totes les escletxes possibles" per aconseguir el finançament necessari per tirar-lo endavant. Això és el que explicava l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, en una roda de premsa celebrada aquest dilluns al migdia en què també hi han pres part el primer tinent d'alcalde i president del grup de Junts per Manresa, Valentí Junyent, i els senadors del grup parlamentari ERC-EH Bildu Mirella CortèsJosep Maria Reniu. Tot plegat, per anunciar la posada en marxa d'un procediment que, si arriba a bon port, saldaria el cost de la primera fase del projecte en qüestió. Després de parlar amb diversos representants parlamentaris tant de Catalunya com de l'Estat espanyol, ara ha sortit l'oportunitat, a través de la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats, de presentar una moció al Senat "per tal que el govern espanyol destini els recursos necessaris per tirar endavant aquesta ambiciosa iniciativa". 

La moció serà presentada pel grup ERC-EH Bildu, "però volem que quedi clar que l'hem preparat en nom de l'Ajuntament" i en connivència amb la resta de partits que conformen el consistori "perquè és un projecte de consens", ha recalcat Aloy, que també ha afegit que "davant l'interès que ha despertat a Madrid, hem enviat una carta a la Ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, convidant-la a venir a Manresa per conèixer les actuacions que volem posar en marxa a la Fàbrica Nova". 

25 milions d'euros dels pressupostos generals de l'Estat
"No hem d'oblidar que el Senat és la cambra representativa del territori", han reivindicat Reniu i Cortès, tot assegurant que "des del primer moment que l'alcalde de Manresa ens va explicar el projecte de la Fàbrica Nova, no vam dubtar ni un moment a donar-los suport en tot el que puguessim"; un suport que s'ha materialitzat amb una primera moció que anirà seguida "de més mocions, de preguntes orals i escrites i d'interpel·lacions al govern per arribar a la fase final que és la que volem tots: aconseguir que en els pressupostos generals de l'Estat es consensuï una partida de 25 milions d'euros per fer realitat la primera part projecte", han reblat els senadors, que són optimistes de cara al futur: "de moment la moció ha estat acollida amb molt interès pels diferents grups" que conformen la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats. 

En relació a aquests 25 milions d'euros, el batlle manresà ha especificat que "dels prop de 42 milions que vam explicar que caldrien per a la primera fase, 12 els ha assumit l'Ajuntament per a la compra del sòl; 25 són els que calen per a la rehabilitació i posada en funcionament de l'edifici patrimonial, i la resta servirien per costejar la construcció de l'edifici annex". En aquest sentit, Aloy ha avançat que caldrà, també, el suport del govern de la Generalitat i d'altres admnistracions per seguir desenvolupant el projecte.

La votació de la moció, aquest dimecres
La Comissió de Ciència, Innovació i Universitat del Senat tindrà lloc aquest dimecres, 18 de maig, a dos quarts d'onze del matí. En la mateixa sessió, que es podrà seguir en directe a través de la pàgina web del Senat, es debatran les possibles esmenes que s'hi presentin i se sotmetrà a votació. Segons han explicat Cortès i Reniu en la roda de premsa d'aquest migdia, "ja fa dies que vam registrar la moció i ja es coneixen els continguts de la sessió". En aquest sentit han volgut apuntar que "hem tingut converses amb la resta de grups parlamentaris, i tots ells han expressat que és una temàtica que troben molt interessant" sobretot per "l'impacte que generarà en el territori".