Les Brucardes, escenari d'una prova pilot que busca «ofegar» el creixement de canyes per evitar incendis

Es tracta d'una espècie invasora altament inflamable

Prova pilot a Sant Fruitós per evitar que les canyes multipliquin el risc d'incendi en urbanitzacions
Prova pilot a Sant Fruitós per evitar que les canyes multipliquin el risc d'incendi en urbanitzacions | ACN
NacióManresa
16 de maig del 2022
Actualitzat a les 16:54h
La canya és una espècie molt colonitzadora i, al costat de les urbanitzacions, representa un gran perill, sobretot quan és època d'onades de calor: quan hi ha foc, és altament inflamable. Precisament amb la voluntat de controlar-ne la seva proliferació i, així, reduir riscos, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa a Les Brucardes de Sant Fruitós de Bages una prova pilot que consisteix en desbrossar la canya i cobrir-la amb una primera capa de manta de llana, una segona de xarxa de coco i una tercera de terra. En aquesta última capa s'hi sembraran llavors d'altres espècies autòctones com ara les lleguminoses.

L'objectiu de la prova, que té un pressupost de 18.000 euros, és "ofegar el creixement de la canya", explica Patrick Vinyes, el tècnic responsable de la Diputació. Si funciona, que no se sabrà fins d'aquí a uns mesos, la Diputació té previst aplicar-ho a les més de 800 urbanitzacions que hi ha a la demarcació de Barcelona. Actualment, l'ens destina 1,3 milions d'euros en la prevenció d'incendis forestals en urbanitzacions.

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages es gasta 100.000 euros cada any per treure canyes del municipi. Segons el regidor d'Urbanisme, David Uró, aquesta espècie representa un triple problema: fa fora les espècies locals, és altament inflamable i quan plou molt tapa els torrents i provoca inundacions.

En el cas de les urbanitzacions -que molts cops estan a tocar del bosc-, les canyes multipliquen el risc d'incendi i fan augmentar la virulència del foc. Per això, fa temps que es treballa per controlar-les. El problema és que no se sap si les actuacions que s'han fet fins ara (i que bàsicament han consistit en desbrossar les canyes) funcionen o bé provoquen l'efecte contrari i, per tant, ajuden a propagar-les encara més.