El FABA més calorós fa ressonar l'Anònima

Kokoshka, Maria Jaume, Hidrogenesse, Da Souza i DJ Coco han estat algunes de les propostes artístiques de la jornada

Els pamplonins Kokoschca han part6icipat a la jornada central de l'Anònima
Els pamplonins Kokoschca han part6icipat a la jornada central de l'Anònima | Ferran Leal
Redacció
15 de maig del 2022
Actualitzat el 16 de maig a les 19:33h
El lema Arriba la calor, arriba el FABA s'ha fet realitat. L'Anònima s'ha omplert de llum i color amb la cinquena edició del Festival Artístic del Barri Antic 2022 (FABA) que ha finalitzat amb una gran jornada de tancament aquest dissabte. Durant tot el dia s'han habilitat diferents espais de L'Anònima amb variades propostes artístiques de disciplines molt diferents. Un any més, s'han programat artistes de totes les disciplines, entenent l'art més enllà de la part creativa. S'ha completat un cartell ambiciós i complet i s'ha avançat en l'objectiu de crear un centre de creació permanent a l'Anònima, amb la presentació d'una instància per via administrativa amb tota la informació del projecte i la voluntat de començar l'activitat l'any 2023.

L'última jornada a finalitzat amb un èxit absolut de públic amb centenars de persones que han trepitjat l'Anònima. Una edició del FABA que ha deixat enrere les distàncies i les restriccions per gaudir de la música i l'art en directe en un espai únic. El FABA va néixer el 2017 amb la voluntat i objectiu d'establir un centre de creació per a la cultura transformadora i esdevenir un referent a nivell català, tot generant noves relacions entre agents artístics i socials de Manresa.

Artistes com Kokoshca, Maria Jaume o Hidrogenesse han pres protagonisme durant l'últim dia de festival. Els garatges han sigut l'epicentre de la Llotja de creació amb propostes plàstiques i visuals de tota mena. El dia s'ha completat amb altres activitats com tallers i xerrades per tots els gustos i amenitzat per diversos DJ a l'espai exterior.

A l'espai Mahou hi han actuat Da Souza de bon migdia. El quintet mallorquí ha pujat a l'escenari amb un pop lluminós i preciosista amb el seu nou EP Boleros sota el braç. L'ha seguit Maria Jaume al vespre, que ha presentat Voltes i voltes davant un públic entusiasmat. Després ha estat el torn Hidrogenesse, que després dels problemes tècnics de l'any passat el duo electrònic barceloní han fet vibrar al FABA amb la seva actuació plena de contrastos. Finalment, ha tancat l'escenari Mahou, els pamplonins Kokoschca amb bona energia i els temes més bailongos del seu darrer disc i unes lletres que debaten entre la complexitat i la quotidianitat.

El FABA també ha acollit les actuacions d'Ariox, Carla, MayOneDay i D4TA Error a l'interior de l'Anònima. La cardedeuenca Ariox ha portat el seu EP debut Venir fins aquí, amb sonoritat propera i lletres quotidianes i sinceres. Carla s'ha mogut entre els estils més moderns com el neo-soul, el dream-pop i l'electrònic més suggeridor. El grup manresà MayOneDay amb el seu EP For those who are still waiting for the call ens han transportat al seu món alternatiu, ple de melodies íntimes i guitarres nostàlgiques. DJ Coco (Primavera Sound / Nitsa Club) ha estat l'encarregat de tancar l'espai social Mutuacat a l'exterior a última hora de la nit fent ballar a totes les persones assistents.

La llotja de creació s'ha consolidat amb diverses propostes creatives i transformadores, un espai ple d'artistes emergents i amb molt de potencial. S'han programat també dues xerrades, Kerrature (Queralt Guinart) ha portat Les merdes, una visió crítica i còmica de la realitat del món del disseny i l'art, i Alba Prinz ha parlat sobre el procés creatiu i experimental dins el disseny de moda.

Als garatges de l'Anònima s'hi ha exposat el treball de Bruna Ribas, una experimentació a través del collage de diversos materials combinant-ho amb tècniques d'estampació i pintura; Carmen Collantes, que esborrant fotografies de l'àlbum familiar és capaç de reflexionar sobre la construcció i la destrucció de la imatge; Clara Pessanha ha interpretat la Llotja, creant el programa de mà en directe durant tot el dia amb el seu procés creatiu obert al públic; també hem gaudit del treball d'Emma Flores, una jove manresana que ha presentat l'edició Hiper-productivitat i oferint l'opció de fer retrats en directe; Miquel Vila, explora a mig camí entre l'art i el disseny com l'estat anímic afecta el seu procés creatiu, ha portat dues obres; Sònia Carné, ha presentat Chemigram 5.1.2, el resultat d'entendre una tècnica poc coneguda com els quimogrames, la unió entre pintura i fotografia; i finalment, Xavier Pons, membre del projecte l'Art de viure, ha presentat les seves obres de pintura acrílica.

La música i l'art han anat acompanyats de la gastronomia de les Quetes i també activitats diverses a l'espai familiar: Taller de serigrafia amb l'Escola d'art i un taller infantil de grafiti amb Montana. I el FABA sempre programa DJ de tota mena per completar la jornada com Grozza, Two f**cking dj's, DJ Jolie (La Cabra) i Peter B.

Es tanca una cinquena edició del FABA que des de l'organització es considera un èxit, en afluència de públic i cartell variat i ambiciós. L'Anònima ha tornat a fer bategar el barri antic de Manresa de creativitat i art, amb una nova edició del FABA i amb ganes que arribi l'edició de l'any vinent.