15
de maig
del
2022
Actualitzat
a les
21:22h
Decisió unànime per part dels setanta membres del jurat del Lactium d'enguany: El Ferrer de Cal Music és el Millor Formatge Català Lactium-Gastroteca 2022. La resolució es va fer pública dissabte a la tarda, en rigorós directe, en un dels escenaris exteriors de la fira vigatana, que després de dos anys a mig gas per culpa de la pandèmia, aquest any ha recuperat completament el format original. Com ja és habitual, el veredicte el van protagonitzar els anomenats Caps de Taula (una espècie de representants del jurat) que, d'entre els formatges guanyadors de cada categoria (15 en total), van escollir-ne el millor. I com ho van fer? Cadascun d'ells, reunits al voltant d'una taula amb els quinze formatges candidats, van haver de posar una moneda damunt del que creien que s'havia d'endur el guardó. Totes van anar a parar a sobre de la darrera creació de la navassenca Cal Músic: El Ferrer.
"Aquest premi va dedicat a la meva dona, que és la formatgera; l'hauria de recollir ella però no ha pogut venir perquè és a Alacant en un altre concurs", va dir Martí Just durant l'acte d'entrega del guardó; un acte en què també va fer referència a la persona amb qui Lourdes Casas (la seva dona i principal treballadora de la formatgeria) es va inspirar per crear el producte vencedor. Es tracta del seu tiet, "el Josep de Cal Music", traspassat l'any 2020 i ferrer d'ofici.
El de Millor Formatge Català no va ser l'únic premi que es va endur aquesta elaboradora del nucli del Mujal. En va rebre tres més: l'or pel Gran Music en la categoria de pasta cuita; l'or per El Ferrer en la categoria de pasta dura de vaca, i la plata pel Tou de Cabra del Mujal en la categoria de pasta tova de cabra.
Recordem que fa encara no tres setmanes, la formatgeria liderada pel matrimoni Lourdes Casas-Martí Just va imposar-se, també amb el seu El Ferrer, en el GourmetQuesos2022, el campionat de formatges més important de l'Estat espanyol. Al Lactium de Vic tampoc és el primer cop que l'empresa s'endú reconeixements. L'any 2019 (l'últim en què la fira es va fer en un format normal abans de la pandèmia), va rebre quatre premis: Millor Pasta Tova de Cabra, Millor Pasta Tova de Vaca, Millor Tupí i Millor Pasta Cuita.
Les bagenques Formatges Gavarresa i Cal Cantaré també despunten
Cal Music no va ser l'única formatgeria del Bages que va destacar en el Concurs Lactium de formatges artesans de Catalunya. També van tenir premi l'artesenca Formatges Gavarresa i la santpedorenca Cal Cantaré.
La primera, liderada per Carles Badia, va obtenir l'or en la categoria de Pastes àcides de vaca i/o búfala amb el seu Cendrat. Es tracta d'un formatge fet amb llet crua i ecològica de vaca cobert amb cendra vegetal comestible, amb una maduració de tres setmanes i una textura final cremosa.
Cal Cantaré, ubicada als baixos d'una antiga casa de pagès amb el mateix nom, és l'obrador on Joan Canellas i Eli Font elaboren les seves creacions, totes elles amb llet crua de cabra i d'ovella. En el cas del concurs Lactium, se'ls va atorgar la plata per El Mató en categoria de Matons i Brossats, i el bronze pel Petricó en categoria de Pastes Àcides de Cabra.
"Aquest premi va dedicat a la meva dona, que és la formatgera; l'hauria de recollir ella però no ha pogut venir perquè és a Alacant en un altre concurs", va dir Martí Just durant l'acte d'entrega del guardó; un acte en què també va fer referència a la persona amb qui Lourdes Casas (la seva dona i principal treballadora de la formatgeria) es va inspirar per crear el producte vencedor. Es tracta del seu tiet, "el Josep de Cal Music", traspassat l'any 2020 i ferrer d'ofici.
El de Millor Formatge Català no va ser l'únic premi que es va endur aquesta elaboradora del nucli del Mujal. En va rebre tres més: l'or pel Gran Music en la categoria de pasta cuita; l'or per El Ferrer en la categoria de pasta dura de vaca, i la plata pel Tou de Cabra del Mujal en la categoria de pasta tova de cabra.
Recordem que fa encara no tres setmanes, la formatgeria liderada pel matrimoni Lourdes Casas-Martí Just va imposar-se, també amb el seu El Ferrer, en el GourmetQuesos2022, el campionat de formatges més important de l'Estat espanyol. Al Lactium de Vic tampoc és el primer cop que l'empresa s'endú reconeixements. L'any 2019 (l'últim en què la fira es va fer en un format normal abans de la pandèmia), va rebre quatre premis: Millor Pasta Tova de Cabra, Millor Pasta Tova de Vaca, Millor Tupí i Millor Pasta Cuita.
Les bagenques Formatges Gavarresa i Cal Cantaré també despunten
Cal Music no va ser l'única formatgeria del Bages que va destacar en el Concurs Lactium de formatges artesans de Catalunya. També van tenir premi l'artesenca Formatges Gavarresa i la santpedorenca Cal Cantaré.
La primera, liderada per Carles Badia, va obtenir l'or en la categoria de Pastes àcides de vaca i/o búfala amb el seu Cendrat. Es tracta d'un formatge fet amb llet crua i ecològica de vaca cobert amb cendra vegetal comestible, amb una maduració de tres setmanes i una textura final cremosa.
Cal Cantaré, ubicada als baixos d'una antiga casa de pagès amb el mateix nom, és l'obrador on Joan Canellas i Eli Font elaboren les seves creacions, totes elles amb llet crua de cabra i d'ovella. En el cas del concurs Lactium, se'ls va atorgar la plata per El Mató en categoria de Matons i Brossats, i el bronze pel Petricó en categoria de Pastes Àcides de Cabra.