FABA

L'Anònima demana començar l'activitat permanent el 2023

Aquest dijous s'ha presentat el programa i el conveni del projecte que pretén iniciar l'activitat permanent a l'antiga fàbrica elèctrica

per Redacció, 13 de maig de 2022 a les 09:31 |
Presentació del projecte L'Anònima: Transformadora Creativa | Ferran Leal
L'activitat del Festival Artístic del Barri Antic de Manresa (FABA) d'entre setmana ha versat en propostes artístiques Km0 i la projecció de la creació d'un nou espai de creació permanent a l'Anònima. En la jornada d'aquest dijous, s'ha presentat la proposta que al llarg dels darrers mesos, l'equip FABA i potencials membres de la futura Anònima han estat treballant, el programa del projecte L'Anònima: Transformadora Creativa. Aquest dijous s'han presentat les línies d'aquest programa i s'ha exemplificat amb una proposta de programació provisional per arrencar l'espai de creació permanent. L'Anònima: transformadora creativa té l'objectiu de transformar a través de la creació, les arts i la cultura, donant especial prioritat al talent emergent i de base i amb l'objectiu de generar un impacte en la comunitat i l'entorn.

En la mateixa línia, aquest dijous s'ha presentat per via administrativa una instància davant l'Ajuntament de Manresa amb l'avantprojecte, la proposta de conveni, el programa provisional i la sol·licitud per iniciar l'activitat permanent durant l'any 2023 mitjançant una llicència d'ús d'un bé de domini públic sobre la planta semisoterrani de l'edifici municipal. 


En l'avantprojecte presentat es contemplen diversos aspectes com els usos, reptes estratègics, base del model de gestió, tipologia dels membres que en formen part i el paper del FABA. Així, també s'ha presentat davant el públic del FABA la programació provisional 2023 dividida en dos blocs: la programació conjunta (fruit de la cogestió de tots els membres) i la programació dels membres (fruit de l'acció individual de cada un d'ells). La programació conjunta proposa la intervenció resultat del laboratori de creació transformadora, la recollida de la memòria de gent gran a través d'aparellaments amb artistes i la dotació d'espais de creació i circuits d'arts escèniques minoritàries. La programació dels membres és fruit de l'acció pròpia dels actuals constituents del projecte: FABA, Cultura del Bé Comú, Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central, Killing Weekend, Luman, Festivalet de Circ i Els Carlins.

En la presentació pública s'han destacat tres missatges principals. En primer lloc, la voluntat de començar en petit i amb assaig-error un projecte concebut en gran. En segon lloc, la creació d'una nova entitat en forma de cooperativa de serveis per emparar l'activitat comuna. Per últim, el FABA ha tret pit amb la pròpia trajectòria del festival com a aval de gestió.


Per culminar l'activitat artística d'entre setmana als garatges de l'Anònima, s'ha presentat el primer treball musical de RunOutTheCloset. Les manresanes juguen amb l'estil indie més colpidor i sofisticat a través del qual pretenen normalitzar l'estabilitat emocional dels adolescents. Han omplert els garatges de l'Anònima amb la seva energia, el seu directe ha aconseguit fer vibrar a un públic totalment entregat al seu ritme. 

El FABA celebrarà dissabte una gran jornada de tancament amb propostes artístiques de tots els àmbits com Kokoshca, Maria Jaume, Hidrogenesse o Da Souza, entre moltes d'altres. La gran jornada de tancament acollirà als garatges de l'Anònima la Llotja de creació, un espai on podrem trobar propostes d'artistes com Bruna Ribas, Carmen Collantes, Clara Pessanha o Miquel Vila. Durant tot el dissabte es podrà gaudir també d'activitats per a tota la família, xerrades, l'actuació de diversos dj's i el menjar de les Quetes. 

 

Participació