Llorenç Soldevila i Lluís Soler portaran a Castellnou dotze paisatges literaris de Verdaguer

Aquest dissabte a les 8 del vespre a l'església de Sant Andreu

Llorenç Soldevila i Lluís Soler
Llorenç Soldevila i Lluís Soler | Arxius particulars
Redacció
12 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:45h
El professor emèrit de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya Llorenç Soldevila i l'actor Lluís Soler portaran aquest dissabte a l'església de Sant Andreu de Castellnou de Bages la lectura dramatitzada de dotze paisatges literaris de Jacint Verdaguer en una interpretació única creada ex profeso per a l'ocasió.

Del més septentrional, el massís del Canigó, al més meridional, el Penyal d'Ifac. La zona pirinenca i prepirinenca va ser, sens dubte, la més coneguda i recorreguda per l'escriptor, amb l'Aneto com a fita de capçalera, però també amb el recau de Montgrony i el mític Comte Arnau; els llacs de fades de Tristaina i Banyoles; el congost agresta i màgic de Collegats i l'Argenteria; el Puigmal que va fer dialogar de manera magistral amb el Montseny. Aquest, juntament amb el Canigó i Montserrat li eren els tres cims de la pàtria. 

Cada un, respectivament, simbolitzava les essències civils, històriques i religioses del país. I, encara, dues ciutats, Barcelona i València, centraren la seva atenció urbana, sempre des d'una òptica històrica i nacional. I Mallorca hi és present, en aquesta trobada, gràcies a l'arrelament de Ramon Llull a la Serra de Tramuntana, a Miramar. En hores baixes, se sentí enlluernat pel mestre. Allí el va anar a trobar el nostre poeta per destil·lar les seves exquisides Perles del Llibre d'Amic e Amat. En definitiva, cap altre autor simbolitza com Verdaguer el lligam i l'exaltació romàntica entre llengua, història i territori.

L'acte, que començarà a les 8 del vespre, forma part del programa de 2001, el paisatge que som de Castellnou de Bages.