Els veïns de Plaça Catalunya exigeixen la retirada definitiva de les «gàbies» del Parc Vila Closes

L'Associació de Veïns denuncia la deixadesa del barri, amb elements en molt mal estat i falta de manteniment

Estructures metàl·liques al parc Vila Closes del barri de Plaça Catalunya
Estructures metàl·liques al parc Vila Closes del barri de Plaça Catalunya | AVV Plaça Catalunya
11 de maig del 2022
Actualitzat a les 9:44h
Els responsables de l'Associació de Veïns Saldes - Plaça Catalunya estan "cansats" de la "deixadesa" que viu el barri i responsabilitzen l'Ajuntament de Manresa de la "inacció" i "falta de manteniment" que hi ha en el mobiliari urbà, el sòl i la jardineria.

La icona d'aquest desencís són les estructures metàl·liques del parc Vila Closes, conegudes popularment com a "gàbies", que després que l'Ajuntament assumís la seva retirada fa anys, encara es troben dempeus, "dificultant la mobilitat" i "estrangulant els arbres".

El setembre de 2010 l'Ajuntament va prendre el compromís d'elaborar un projecte tècnic per a la retirada de les estructures metàl·liques i millorar altres aspectes. L'octubre del mateix any es va crear la Comissió per la millora del parc. El referèndum es va dur a terme entre el 19 i el 20 d'octubre de 2012. L'agost de 2013 es va concloure la primera fase d'urgència, i es van millorar temes de seguretat retirant una dels pèrgola. Un any després, l'agost de 2014, va acabar la segona fase centrada en millores de l'accessibilitat entre nivells, situant-hi escales, delimitant també els murs amb baranes de protecció, retirant llambordes, arranjant la font i ampliant l'arbrat.

El 2016, l'AVV Saldes - Plaça Catalunya va insistir en fer realitat la tercera fase. Tot i així, en la darrera reunió, l'octubre del 2018, es va posar de manifest l'incompliment de la tercera fase per "dificultats econòmiques" i es va posar sobre la taula una partida "del tot insuficient" de 35.000 euros destinada a millores dels espais degradats, a l'entorn de la font i a la instal·lació de nous jocs infantils. Tot i així, els veïns van insistir en la necessitat de retirar les estructures metàl·liques.

Més degradació
Però la denúncia dels responsables veïnals va més enllà de les estructures metàl·liques del parc Vila Closes. Bancs en mal estat a la zona verda del Centre Cívic Selves i Carner, regs de degoteig trencats i en mal estat, paviments esquerdats, gespa "desapareguda", necessitat de rebaixar voreres per fer-les "menys perilloses" o per permetre el pas de persones amb mobilitat reduïda, o l'arranjament dels bancs de formigó de la plaça Catalunya són altres de les denúncies o reclamacions dels veïns.

Això, junt a l'arranjament i manteniment de l'entorn del pavelló del Pujolet, amb sòl en mal estat, escocells sense arbres o terra aixecat, situació que es repeteix al carrer comtessa Ermesenda, o l'entarimat de fusta de la plaça Catalunya amb làmines esquerdades o absents. Els veïns també demanen l'aprofitament del segon pis del Centre Cívic i l'ampliació i adequació del primer tram del camí Casa Llop.

Totes aquestes reclamacions han estat traslladades a regidors del govern municipal "en diverses ocasions".