barris

El barri de la Carretera de Santpedor de Manresa recupera en un llibret la seva història

L'obra recupera la memòria popular del barri, des de finals del segle XIX fins als nostres dies, a través del relat de veïns i de les fotografies aportades

per Redacció, 10 de maig de 2022 a les 11:47 |
Foto usada a la portada del llibret sobre la memòria al barri de la Carretera de Santpedor de Manresa | AjM
La Biblioteca de Les Bases de Manresa acollirà aquest dijous, 12 de maig, a 2/4 de 6 de la tarda, la presentació d'El Barri de la Ctra. de Santpedor, a través dels records, un llibret que repassa la història d'aquest barri de Manresa, des de finals del segle XIX fins a l'actualitat, a través de la memòria popular dels seus habitants i del seu patrimoni. Es tracta d'un projecte impulsat pel Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) i per l'Associació de Veïns de la Carretera de Santpedor, i ha rebut el suport de l'Ajuntament de Manresa, a través de la regidoria de Barris, Acció Comunitària i Civisme i de la regidoria de Cultura i Festes.

En el projecte hi ha participat una trentena de veïns del barri i membres de comerços, entitats i equipaments del barri, com la Biblioteca de les Bases, el Museu de la Tècnica, el Parc de la Séquia i la parròquia de Sant Pere Apòstol. També s'hi ha involucrat l'alumnat de l'Institut Pius Font i Quer, que ha fet una recerca històrica dels comerços més antics i ha participat en les entrevistes al veïnat, que ha dut a terme juntament amb Anna Villegas Pascual, tècnica del PDC. L'historiador Francesc Comas signa el text del llibret, acompanyat per diversos fragments dels testimonis de les persones entrevistades i fotografies dels àlbums personals.


El projecte, que segueix l'estela del projecte de patrimoni i proximitat Descobreix-te, tenia un  doble objectiu. D'una banda, iniciar un procés participatiu en clau d'acció comunitària inclusiva que permetés dinamitzar les relacions socials del veïnat. I, de l'altra, recuperar la història social del barri de Carretera de Santpedor des del seu inici (a finals del segle XIX), a través de la memòria dels seus habitants i del seu patrimoni.

D'aquesta manera, amb tallers participatius i entrevistes personals als veïns, i el treball de recull i classificació de fotografies dels mateixos participants, s'ha construït un relat participat del passat del barri, que permet reviure la forma de vida dels seus habitants al llarg del segle XX, i observar els canvis socials i econòmics.


Els exemplars del llibre seran distribuïts a diversos espais del barri de la Carretera de Santpedor, com ara entitats, serveis, equipaments, comerços i altres agents socials, i també per altres espais de la resta de la ciutat de Manresa.

En la presentació del llibre, dijous a 2/4 de 7 de la tarda a la biblioteca de les Bases, hi participarà la regidoria de Barris, Acció Comunitària i Civisme, Núria Masgrau; la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo; el president de la FAVM, Antoni Erro, i, en representació de l'Associació de Veïns de la Carretera de Santpedor Roser Brunet i Sebastià Suet. L'autor del text, Francesc Comas, del Centre d'Estudis del Bages, oferirà una xerrada sobre la història del barri.

Un projecte del Pla de Desenvolupament Comunitari de la FAVM


La publicació de El Barri de la Crta. De Santpedor, a través dels records és un projecte fruit del conveni de l'Ajuntament de Manresa amb la FAVM per portar a terme els objectius fixats entre la Regidoria de Barris, Acció Comunitària i Civisme i la federació de veïns inclosos en el Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) de la FAVM, amb la finalitat de donar suport a les polítiques inclusives de la ciutat.

Amb aquest conveni, la Regidoria té la voluntat d'impulsar la participació ciutadana en els programes de ciutat des de la proximitat; promocionar l'associacionisme com a eina bàsica de formació de capital social i cohesió social; i donar suport a programes i projectes que lluitin de forma activa contra les causes d'exclusió social, des d'una perspectiva comunitària.

El PDC de la FAVM 2021 es desplega a tretze barris de la ciutat: Barri Antic, Poble Nou, Cal Gravat, Cots-Guix Pujada Roja, Sagrada Família, Vic-Remei, Passeig i Rodalies, Valldaura, Mion-Puigberenguer-Poal, Plaça Catalunya-Barriada Saldes, Carretera Santpedor, Comtals i Sant Pau.

El Pla de Desenvolupament Comunitari de la FAVM treballa en quatre eixos: Comunitari, Educació, Salut i Barri, que apleguen un munt d'accions i programes de dinamització als barris de la ciutat al llarg de tot l'any.

 

Participació