El BAXI Manresa no pot culminar el somni i cau contra el Lenovo Tenerife (87-98)

El tercer quart i la diferència d'encert en els triples marquen la diferència

El BAXI Manresa ha tingut moltes dificultats a trenar atacs al final del partit
El BAXI Manresa ha tingut moltes dificultats a trenar atacs al final del partit | FIBA
08 de maig del 2022
Actualitzat el 09 de maig a les 0:44h
El BAXI Manresa no ha pogut culminar el seu somni d'aconseguir la Basketball Champions League. Un parcial de 17-33 al tercer quart i la diferència d'encert en el llançament de tres punts han estat dues rèmores que els bagencs no han pogut superar. Chima Moneke s'ha trencat la cara, literalment, contra els seus rivals. La resta de jugadors han lluitat fins a l'extenuació. Però ha estat insuficient per batre a homes com Marcelinho Huertas, Giorgi Shermadini, Sasu Salin i la resta. Una derrota sempre comporta una decepció, però quan un equip ho fa amb el cap tan alt el regust no és tan amarg. I segur que amb el temps, aquesta Basketball Champions League es valorarà encara més.

El BAXI Manresa ha començat la final amb Dani Pérez, Sylvain Francisco, Elias Valtonen, Chima Moneke i Ismael Bako. El Lenovo Tenerife, amb Marcelinho Huertas, Sasu Salin, Joan Sastre, Aaron Doornekamp i Fran Guerra. El conjunt canari ha començat castigant des de la línia de tres a la primera oportunitat que ha tingut. Moneke ha respost ràpidament amb un 2+1. Si la cridòria ja era eixordadora només començar, els decibels han pujat quan els bagencs duien quatre personals en menys de tres minuts. La Marea Vermella creia que no es xiulava igual als dos cantons. Moneke era la referència en atac. Nou punts del nigerià donaven la primera renda al BAXI Manresa (9-8, minut 4). L'avantatge ha estat efímer. Salin ha començat a castigar. Ja fos anotant triples o tirs de dos. Pedro Martínez ha hagut de demanar el seu primer temps mort (9-16, minut 6). Les instruccions han donat el seu fruit. Primer Chima Moneke, després Yankuba Sima i finalment Dani Pérez aconseguien capgirar el marcador (19-18, minut 7). La igualtat era màxima. Més que uns nervis, que ja eren elevats. La major part de minuts que manava, per un marge mínim, era el Lenovo Tenerife. Sense que el BAXI Manresa perdés la cara a la final (25-27, minut 10).

El Lenovo Tenerife ha fet una estirada al marcador només començar els segons deu minuts. Novament, ha aconseguit una renda de set punts (25-32, minut 12). L'equip bagenc no es desconnectava. Els seus seguidors aportaven l'energia extra per mantenir els seus jugadors ben activats. Un parcial d'11-2 significava una nova remuntada bagenca. Aquesta ratxa no ha significat cap canvi de decorat. La igualtat seguia sent màxima. Un triple de Francisco, que empatava a 40, ha acabat amb Moneke estès a terra. Els àrbitres han decidit revisar la jugada per acabar no xiulant res. Huertas i Shermadini eren els principals perills del Lenovo Tenerife. El BAXI Manresa era un xic més coral i Francisco, Pérez i Moneke sumaven. Elias Valtonen i Luke Maye, també. Un triple del nord-americà atorgava als bagencs una màxima renda de quatre punts. Bruno Fitipaldo, amb un triple, deixava la distància reduïda a la mínima expressió (50-49).

Novament, la sortida de quart ha estat millor al cantó canari. Shermadini es mostrava imparable a prop del cèrcol. I quan no era el gegant georgià eren jugadors petits els que també trobaven cistella. Al BAXI Manresa li costava més trenar jugades en atac. I si la situació no començava a ser prou perillosa, el Lenovo Tenerife començava a convertir els llançaments triples (56-66, minut 26). Pedro Martínez ha demanat un nou temps mort. Per afegir més dificultats, Moneke marxava a la banqueta amb clars signes de dolor a la cara. Aquesta vegada, els àrbitres han xiulat falta antiesportiva a Shermadini. Maye ha substituït Moneke. Només ha transformat un dels dos tirs lliures. Servint de banda, Francisco anotava un triple per tornar l'emoció a la pista. No ha estat suficient per atemorir un Lenovo Tenerife que començava a fer-se amo de la situació gràcies a l'encert exterior (67-82).

La cistella inicial de Bako ha estat replicada amb per Emir Sulejmanovic. També de tres. La final començava a escapar-se-li de forma gairebé definitiva al BAXI Manresa. La renda dels de Txus Vidorreta no parava de créixer (71-89, minut 33). Una antiesportiva soferta pel Pérez ha acabat amb els dos tirs lliures transformats pel base. L'afició bagenca ha fet un darrer esforç deixant-se la gola per recuperar un equip que semblava tocat. Accions com un triple de Maye eren signes de resistència. Tot i estar contra les cordes, el BAXI Manresa no pensava claudicar. El conjunt canari començava a fallar. Però el manresà no era capaç d'aprofitar-ho per reduir diferències. Els de Pedro Martínez estaven massa erràtics. Per la seva part, el Lenovo Tenerife ha sabut gestionar els darrers minuts i s'ha endut la Basketball Champions League 2021-22. 87-98 i el trofeu que vola cap a les Illes Canàries.

Incidències: Manuel Mazzoni (Itàlia), Yohan Rosso (França) i Wojciech Liszka (Polònia) han estat els àrbitres del partit. Sense eliminats. Marcelinho Huertas ha estat designat MVP de la final. Al partit pel tercer i quart lloc, el Ludwigsburg s'ha imposat al Hapoel Holon per un clar 88-68.