Les Comes Vintage Enduro 2022 homenatja els pilots pioners de l'enduro estatal

La finca surienca ha acollit la Copa d'Espanya TT Clàssic d'Enduro i la Copa Catalana d'Enduro Clàssic

La finca surienca de Les Comes ha viscut un cap de setmana d'enduro clàssic
La finca surienca de Les Comes ha viscut un cap de setmana d'enduro clàssic | Les Comes
Redacció
08 de maig del 2022
Actualitzat a les 18:57h
La finca de Les Comes de Súria ha celebrat aquest diumenge, la segona edició de Les Comes Vintage Enduro, una jornada que ha acollit dues grans carreres, la Copa d'Espanya TT Clàssic i la Copa Catalana d'Enduro Clàssic.

Amb motiu de la celebració d'aquesta edició de la Vintage de Les Comes, el dissabte es va celebrar un acte d'homenatge als pilots legend del Tot Terreny estatal, a les seves assistències, als seus mecànics i als MotoClubs que van aixecar la passió per aquesta especialitat. Des dels seus inicis als anys 50, passant pels 6 Dies de l'Escorial 1970 i fins als 6 Dies de la Cerdanya de 1985.

En l'homenatge, guiat pels professionals Cesc Vila i Josep Lluis Merlos, s'hi va veure molts dels pilots que van participar els 6 dies d'Enduro al llarg d'aquells anys. Hi van participar grans llegendes d'aquest esport i es fer una menció especial a Estanislao Soler, a qui li va fer un homenatge en reconeixement a tota una vida dedicada a la moto.

L'acte es va dividir en tres grans blocs. El primer, del 1951-1969 va fer un repàs de l'inici del Tot Terreny a l'Estat, i la participació dels seus pilots en les diferents edicions dels 6 dies ISDT. Les Comes va comptar amb la presencia d'Oriol Puig Bultó, una de les llegendes del Tot Terreny estatal. La moto original amb la que va participar al ISDT va ser a l'exposició de motos legend de Les Comes, on també s'hi van veure més de vint motos històriques que era la primera vegada que es reunien en una exposició única.

Un altre gran pilot d'aquesta època, que va acompanyar l'acte, va ser Casimiro Verdaguer Caver, qui va destacar especialment en les seves participacions al ISDT, on va fer tres medalles d'or i una de bronze. Les Comes va comptar amb la presència d'altres pilots com Armand Farré, Jaume Bordoy, Domingo Gris, Emilio Bosser, Antonio Zanini, etc. Tots ells, van explicar vivències i anècdotes d'aquells inicis del Tot Terreny. També es va passar un vídeo amb imatges dels pilots que ja no estan amb nosaltres.

El segon bloc de l'homenatge es va dedicar als anys entre el 1970 i el 1979. Per primera vegada el 1970 els 6 dies arribava a l'Estat, amb la celebració de la prova a l'Escorial, una edició on hi van ser presents fins a 27 pilots espanyols, els quals varen aconseguir 3 medalles d'or, 5 de plata i 2 de bronze.

Al llarg d'aquella dècada el nombre pilots estatal que participava en proves de Tot terreny va anar creixent i a Les Comes van ser presents Ignacio Bultó, Narcís Casas, Josep Maria Pibernat, Joan Riudelbás, Johnny Regàs i Ton Marsinyac entre d'altres. Tots ells varen participar en algunes de les diferents edicions que es van celebrar en aquells anys, inclosa l'edició de 1973 que per primera vegada feia arribar aquesta competició als Estats Units.

L'última part del homenatge es va dedicar als anys del 1980 al 1985, època en la qual competia el promotor d'aquest homenatge, en Pep Vila, junt amb una gran quantitat de nous pilots que es van enamorar d'aquest esport i que van fer història participant ens els diferents ISDE d'aquells anys amb grans resultats. El 1985 els 6 dies van arribar a la Cerdanya, acollint per primera vegada la olimpíada de la moto a Catalunya. Desenes de pilots d'aquell moment van ser presents en una foto històrica que segur quedarà en el record de tots els aficionats.

Diumenge va ser el dia dedicat a les carreres de motos clàssiques. Més de 100 pilots van participar amb espectaculars motors de totes les èpoques. S'hi van veure marques mítiques como Bultaco, Rieju, Montesa, Puch o Ossa, entre d'altres. Aquestes joies i els seus pilots van reviure les grans carreres d'enduro del segle passat, en una prova molt disputada i emocionant.

A 2/4 de 10 van iniciar el recorregut els primers participants de la Copa d'Espanya TT Clàssic, i seguidament, ho van fer els pilots que competien en la Copa Catalana d'Enduro Clàssic. Tots han fet dues voltes a un recorregut d'aproximadament 30km en el qual han hagut de fer dos trams cronometrats i un tram d'acceleració. La suma dels temps en aquests 3 punts han marcat la classificació final de cada prova.

Pel que fa al campionat d'Espanya TT Clàssic, el vencedor de la categoria de les motos més antigues, Todo Terreno 76, ha estat el pilot Xavier Castey, a només 40 segons respecte del segon classificat, el pilot Xavier Arenas. Santiago Lopez, Carlos Blas Esteve i Sergi Coll han completat el podi.

A la categoria Tot Terreny 125cc, on han participat motos a partir del 1976 de fins a 125cc, el vencedor ha estat el pilot Josep Maria Pañella, qui ha estat 1'26 minuts més ràpid que el participant amb el segon millor temps, el pilot Francesc Borras. Les altres posicions del podi van ser per a Alfonso Franch, Javier Esteban i Segundo Avello.

A Tot Terreny Superior, reservada per a motos a partir del 1976 que tinguin una cilindrada superior als 125cc, el primer lloc ha estat per al pilot David Gomez, a menys d'un minut del següent classificat, Jordi Riera. La resta de premis han estat per Joan Morales, Albert Fornells i Isidre Chia.

Ricard Martinez, ha fet el millor temps de la categoria Enduro 89, on participen motos del 1981 fins al 1989. El segon classificat, Oriol Vila ha quedat a menys d'un minut del vencedor. En tercer, quart i cinquè lloc ha arribat Domingo Troitiño, Ataulfo Laboria i Miguel Calzada.

Els vencedors de la Copa Catalana d'Enduro Clàssic de Les Comes han estat els següents: en la categoria TT77, el primer lloc ha estat per Xavier Castey, seguit de Xavier Arena, Santiago Lopez, Carlos Blás Esteve i Sergi Coll, les mateixes posicions aconseguides a la Copa d'Espanya degut a que puntuaven pels dos campionats; en TT80, el guanyador ha estat Jordi Casas, a poc més d'un minut del pilot Genis Cuadros, el qual ha quedat en segona posició. Jordi Garriga, Lluis Auroux i David Diaz han estat la resta de guardonats; Miquel Font ha estat el vencedor de la categoria TT125, seguit per en Joan Vila a només 24 segons. Josep Maria Pañella, Josep Mª Ramon i Francesc Borras, també han pujat al podi en aquest mateix ordre; en TT84 el vencedor ha estat el David Gomez, seguit del Jordi Riera, el Albert Fornells i el Miquel Angel Boet; en TT90, Ricad Martinez ha fet el millor temps. Oriol Vila, Juan Reyes, Josep Bruch i Ataulfo Laboria han arriat a poc més d'un minut del vencedor, i en la categoria EVO, David Martínez s'ha proclamat vencedor, a menys d'un minut del segon classificat, el pilot Agustí Vall. Carlos Marset, Oscar Flaqué i Angel Hernandez han arribat pocs segons després fent un gran resultat.

Aquesta segona edició de Les Comes Vintage ha estat molt ben acollida per tots els pilots i aficionats que s'han acostat aquest diumenge a gaudir d'un gran cap de setmana d'enduro únic.
Arxivat a