La Fiscalia de Manresa investiga si Teresa Forcades va receptar substàncies il·legals a malalts de càncer

El Col·legi de Metges de Barcelona va alertar la Fiscalia que els fets podrien ser constitutius d'un delicte

Teresa Forcades, en una imatge d'arxiu
Teresa Forcades, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
L.G.
06 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:01h
La Fiscalia ha obert una investigació contra la monja benedictina Teresa Forcades per un presumpte delicte contra la salut pública, segons ha avançat El País. El ministeri fiscal ha demanat investigar si Forcades, que també és metgessa, va receptar substàncies il·legals a pacients que patien càncer i altres malalties greus.

Es vol esbrinar si això va fer que aquests pacients abandonessis els tractaments convencionals i validats científicament. El ministeri fiscal ha obert les diligències després que el mes de gener passat el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) posés en coneixement de la Fiscalia Provincial de Barcelona aquests fets en considerar que podien ser constitutius de delicte, segons informa el mateix Col·legi en un comunicat.

L'origen de la investigació es remunta a finals del mes de gener quan el Col·legi de Metges de Barcelona va posar en coneixement del ministeri fiscal que Forcades presumptament havia "indicat amb finalitats terapèutiques productes prohibits per l'Agència Espanyola de Medicaments Sanitaris (AEMPS) per a l'ús humà (com per exemple el clorit de sodi, també conegut com a MMS), en el marc de l'exercici professional". Segons relata el Col·legi en un comunicat, la indicació d'aquests productes s'hauria fet "en l'assistència a pacients amb malalties greus, als quals també s'hauria presumptament iniciat a apartar-se de tractaments validats per a les seves patologies".

De fet, el Col·legi ja havia advertit amb anterioritat a Forcades sobre el fet que "no podia indicar, recomanar o divulgar teories o tractaments prohibits per a ús humà o sense evidència científica, si més no en la seva condició de professional de la medicina". "El CoMB, en compliment de la seva obligació de vetllar per la bona praxi mèdica, està sempre amatent davant de conductes o pràctiques que poden posar en perill la salut dels ciutadans, principal interès de les corporacions professionals mèdiques", conclouen.