Jordi Panyella porta a Manresa «Causa general», la «bíblia» de la repressió cap a la causa catalana

L'autor afirma que el llibre té "voluntat de transcendir" i ser una eina de consulta quan es vulgui analitzar, en el futur, el "moment tràgic" que viu Catalunya

Jordi Panyella amb un exemplar de «Causa general» a la porta de l'Espai Òmnium
Jordi Panyella amb un exemplar de «Causa general» a la porta de l'Espai Òmnium | Cedida
06 de maig del 2022
Actualitzat a les 12:31h
El periodista Jordi Panyella ha presentat aquest dijous a l'Espai Òmnium de Manresa el seu llibre Causa general, publicat per l'editorial d'origen manresà Angle, que, com ha definit l'exconseller Josep Huguet, que l'ha acompanyat en la presentació, és la "bíblia" de totes les formes de repressió que han viscut -i encara viuen- els independentistes, el "vademécum" de la causa catalana. La presentació ha estat conduïda per la presidenta d'Òmnium Bages-Moianès, Anna Vilajosana.

Com ha explicat l'autor durant l'acte, "era necessari per un recompte de la repressió de l'Estat des d'un punt de vista periodístic, fugint d'interpretacions de part". El llibre es titula "Causa general", perquè no s'entén tot el mapa de la repressió contra l'independentisme "sense una línia mestra orquestrada des de l'Estat", en què la premissa és que "l'independentisme és delicte" i on, "com va dir Carles Puigdemont", no han tingut problema "en petar-s'ho tot".

En aquest sentit, l'autor ha posat l'exemple del procés penal que va viure Josep Huguet amb la causa que li van obrir arran d'una repiulada d'un twit sobre la "magistrada del jutjat número 13". A partir dels contactes que aconseguien d'agendes i dispositius d'independentistes processats, "elaboraven llistes" que agrupaven amb el genèric "d'interès per a la investigació", i que servien "per enviar-los al jutjat a la mínima que en tenien oportunitat".

El llibre recull 108 testimonis d'independentistes represaliats, i "és el primer" que aconsegueix recollir reflexions de cinc presidents de la Generalitat. Panyella ha afirmat que el llibre té "voluntat de transcendir" i ser una eina de consulta quan es vulgui analitzar, en el futur, el "moment tràgic" que viu Catalunya.