Tret de sortida al FABA amb la jornada inaugural 2022 Transforma, diumenge

Soleá Morente i Anna Andreu ompliran l'escenari de la nau de l'Anònima i als garatges s'exposarà el treball d'Arnau Sala Sàez "Patrons de distracció"

Anna Andreu estrenarà la programació escènica del FABA 2022
Anna Andreu estrenarà la programació escènica del FABA 2022 | Promocional
Redacció
06 de maig del 2022
Actualitzat a les 9:39h
El Festival Artístic de Barri Antic de Manresa (FABA) iniciarà diumenge una nova edició del festival que farà vibrar l'Anònima un cop més, una nova proposta ambiciosa en la seva programació i format. La jornada inaugural del FABA 2022, el proper dia 8 de maig, estarà coorganitzada amb el projecte Manresa 2022. Una aposta per programar artistes de diferents disciplines que a través de l'exploració i el risc fan de la transformació constant en els seus projectes el seu modus vivendi.

El FABA 2022 durarà del 8 al 14 de maig i comptarà amb diverses activitats, exposicions i actuacions al voltant de la cultura, l'art i la creativitat en el seu sentit més ampli. Una programació que s'ha teixit després de rebre més de 200 propostes en la convocatòria oberta la passada tardor.

La primera jornada comptarà, com a tret de sortida al festival, amb la presentació de les tres propostes del Laboratori de Creació Transformadora, que han estat treballant durant mesos per oferir tres projectes d'intervenció adaptades a les necessitats del Centre Històric de Manresa. El Laboratori de Creació Transformadora és la proposta del FABA per, en primer lloc, investigar referents que utilitzin la creació i les arts com a mètode de transformació de l'entorn i, en segon lloc, plantejar tres propostes d'intervenció per la realitat de la nostra ciutat. Durant el festival, la comunitat podrà votar aquestes propostes perquè es facin realitat i la guanyadora formi part del primer programa de L'Anònima: Transformadora Creativa.

El mateix diumenge, el públic del FABA gaudirà de dues actuacions que faran vibrar l'Anònima. L'artista catalana Anna Andreu presentarà el seu nou disc La Mida, perfecte successor del seu inconfusible estil. Un treball que des de la més absoluta prudència, murmura sobre les maneres de contenir-se, dels límits i dels preàmbuls, dels esclats i de les conseqüències ja de sobres conegudes. Una reflexió al voltant de la mesura, passant per tots els matisos que la paraula ofereix.

Seguirà sobre l'escenari Soleá Morente, referent musical arreu del territori, que presentarà el seu darrer disc. Arrels de flamenc que es transformen en una proposta pop. El seu nou treball, Aurora i Enrique, és un homenatge als seus pares, una llar especial, un viatge de mil facetes. Una oportunitat més per demostrar la seva capacitat camaleònica i acompanyar-nos pel camí de la seva història. 

El diumenge també es podrà presenciar el treball del manresà Arnau Sala Sàez, que després de deu anys i d'haver treballat per tot el món torna a la seva ciutat. Presenta Patrons de distracció, una peça multicanal generativa, altaveus d'alta freqüència i peces de ceràmica. La instal·lació es podrà visitar de 3 a 2/4 de 8 de la tarda, i a les 5 hi haurà una breu explicació del projecte i sessió de preguntes. Patrons de distracció busca llaços entre els patrons cognitius i les dinàmiques de la composició musical i visual, a partir del lapse d'atenció inconscient que es produeix en l'oient, motivant un nou tipus d'escolta que sorgeix durant el fenomen de la distracció inconscient. Aquest dispositiu proposa noves maneres de composició musical i d'escolta a través de la instal·lació sonora i mitjançant un sistema autònom el qual ens permet buscar pistes que ens ajudin a entendre com funcionen els processos neurològics durant els processaments d'informació intermitents. 

La jornada de diumenge també estarà amenitzada pel DJ Grozza, un vell conegut del FABA capaç d'animar tots els ambients. 

Propostes d'entre setmana
Entre setmana l'activitat a l'Anònima no acabarà, s'han programat de dilluns a dijous un seguit d'activitats relacionades amb la creativitat, l'art i la cultura. Cada vespre gaudirem d'actuacions i exhibicions artístiques de caràcter local, propostes Km0 que tindran lloc als garatges. A més, s'organitzen unes noves jornades al voltant d'establir un espai de creació permanent a l'Anònima: taller de comunicació de processos, debat de defensa del laboratori i la presentació del programa de l'Anònima: Transformadora Creativa. Estarà obert també el FABAr cada tarda. El FABA finalitzarà amb una gran jornada de tancament el dissabte, 14 de maig, amb un dia ple d'actuacions i activitats en diferents espais de l'Anònima, amb exposicions a la Llotja, concerts en diversos espais, xerrades, entre moltes altres activitats programades. 

El FABA és el festival nascut amb la missió de convertir el Centre Històric i en especial la fàbrica de l'Anònima en el nucli creatiu a través establir sinergies amb els propis agents artístics i socials de la zona. El festival s'entén dins del marc de reclamar un projecte de ciutat: convertir l'Anònima en una fàbrica de creació per a la cultura transformadora. Això passa per programar, un any més, artistes d'àmbits molt diferents que en un gran nombre no tenen lloc al circuit comercial. I també sumar al cartell una altra part d'artistes que actuen per primera vegada a Manresa, programant així actuacions inèdites a la ciutat.

Des de la primera edició, NacióManresa és col·laborador del FABA.