El 2021 es van formalitzar més de 2.000 compravendes d'habitatge al Bages

Durant el mateix any, es va iniciar la construcció de 159 habitatges i se'n va acabar 165

Manresa i el país recupera l'activitat immobiliària
Manresa i el país recupera l'activitat immobiliària | Pere Fontanals
Redacció
05 de maig del 2022
Actualitzat a les 21:11h
L'Associació de Promotors de Catalunya (APCE), l'Ajuntament de Manresa i CaixaBank han analitzat aquest dijous la situació del sector immobiliari al municipi i les possibilitats que ofereix a les empreses promotores i constructores de la comarca, en la sessió immobiliària Manresa: reptes i oportunitats del sector immobiliari, celebrada al Centre Cultural Casino de Manresa. L'acte ha comptat  amb la participació de Marc Aloy, alcalde de Manresa, Judit Montoriol, economista principal de CaixaBank Research, i Marc Torrent, director general de l'APCE, entre d'altres ponents.

En aquesta sessió s'ha fet un repàs de l'evolució de la conjuntura del sector promotor i constructor a Manresa i el conjunt de la comarca del Bages. Segons les darreres dades estadístiques analitzades per l'APCE, durant l'any 2021 ha repuntat clarament l'activitat promotora i constructora a la comarca després de la pandèmia. 

En valors absoluts, Manresa registra 40 habitatges iniciats l'any 2021, xifra que suposa una disminució d'un 18,4% respecte l'any 2020, que va registrar 49 habitatges iniciats. Pel que fa als habitatges acabats durant l'any 2021, a Manresa es van finalitzar 67 habitatges, amb una variació d'un 458,3% respecte el 2020. A nivell comarcal, l'any 2021 a la comarca del Bages es van iniciar 159 habitatges (variació d'un 31,4% respecte l'any 2020), i se'n va acabar 165 (variació d'un 126% respecte 2020).   

D'altra banda, una de les xifres més destacades és la compravenda d'habitatge nou i també d'habitatge usat. Així, en aquest 2021 s'han registrat les xifres més elevades dels últims anys, incloent-hi anys prepandèmia, tant a nivell general de Catalunya com a nivell de demarcació.
 
En aquest sentit, l'any 2021 s'han registrat a Catalunya 15.003 compravendes d'habitatges nous i 72.900 d'habitatges usats, i a nivell de demarcació, l'any 2021 s'han registrat a Barcelona 9.969 compravendes d'habitatges nous i 47.092 d'habitatges usats. Pel que fa a les dades del Bages, l'any passat es van registrar 650 compravendes d'habitatge nou, xifra que representa un 6,5% de les vendes sobre el total de la demarcació de Barcelona. Pel que fa a habitatge usat, es van registrar 1.412 operacions de compravenda a la comarca, un 3% sobre el total de la demarcació.

Judit Montoriol ha assenyalat que l'esclat del conflicte bèl·lic a Ucraïna s'ha produït en un moment en el que el mercat immobiliari mostra una clara tendència alcista, amb una demanda molt forta i un augment notable en els preus. Malgrat la revisió a la baixa de les previsions del sector per l'impacte de la guerra, les perspectives segueixen essent raonablement positives, tot i que la incertesa és molt elevada.

Finalment, Marc Torrent ha remarcat la consolidació de la recuperació de l'activitat promotora i constructora a Catalunya després de la crisi, i ha demanat a les administracions fórmules de col·laboració publico-privada que siguin realistes i efectives per poder donar resposta a les necessitats de llars de la societat catalana els propers anys.