​El millor formatge curat de vaca de l'Estat es diu «El Ferrer» i es fa al Bages

Els propietaris de Cal Music, ubicat al Mujal, han estat reconeguts en el campionat GourmetQuesos, celebrat en el marc de la 35a edició del Salón Gourmets, l'esdeveniment europeu més important d'alimentació d'alta gamma

Martí Just i Lourdes Casas de la formatgeria Cal Music del Mujal amb el reconeixement
Martí Just i Lourdes Casas de la formatgeria Cal Music del Mujal amb el reconeixement | Arxiu particulat
04 de maig del 2022
Actualitzat a les 19:55h
No és el primer ni el segon ni tampoc el tercer premi que guanyen. Des que van decidir engegar la formatgeria Cal Músic l'any 2017, els navassencs Lourdes Casas i Martí Just no han parat de rebre elogis i distincions per totes bandes. El darrer reconeixement públic els el va atorgar, fa encara no una setmana, el jurat del GourmetQuesos2022, el campionat de formatges més important de l'Estat espanyol que ja fa dotze anys que se celebra en el marc del Salón Gourmets, la fira europea per excel·lència d'alimentació d'alta gamma que té lloc a Madrid. D'entre les 868 formatgeries de tot l'Estat que van participar en el certamen, la del nucli d'El Mujal (dintre del terme municipal de Navàs) va aconseguir imposar-se en la categoria de Millor Formatge Curat de Vaca amb la seva darrera creació, El Ferrer.

Tal com Casas (que és qui porta les regnes del negoci) assenyala, El Ferrer és "un pasta cuita de sis mesos de maduració elaborat amb la llet de vaca ecològica del productor EcoFranch, al Pirineu" que va veure la llum el 7 d'abril. Es tracta d'un formatge "molt especial per a nosaltres, ja que li hem posat un dels sobrenoms que li deien al meu tiet Josep de Cal Music, que ens va deixar fa justament dos anys". Ves a saber: potser és per aquest component més sentimental que l'última entrega dels formatgers navassencs ha acabat esdevenint la número u de tot Espanya. "Allà on siguis, aquest premi va per a tu", escrivia Lourdes Casas a les xarxes socials quan va conèixer el veredicte final del certamen.

L'única formatgeria catalana premiada
El dotzè GourmetQuesos va constar d'una primera fase en què un jurat format per seixanta-quatre professionals de tots els sectors del món del formatge, va escollir sis finalistes per cadascuna de les quinze categories establertes. En aquesta primera eliminatòria, doncs, de les més de 800 formatgeries aspirants a algun dels guardons, en van quedar menys de 80 (va haver-hi productors que van presentar-se a més d'una categoria). D'aquestes, només tres eren catalanes: Cal Music, Formatges Reixagó (Olost) i Mas Claperol (Sant Feliu de Pallarols).

Els finalistes es van fer públics el passat 12 d'abril. El dia 25, el jurat va anunciar els guanyadors de cada categoria (primer, segon i tercer premi). En aquesta darrera fase, només va quedar la formatgeria d'El Mujal com a única representant catalana. Ni Formatges Reixagó ni Mas Claperol van aconseguir passar a la fase final. El Ferrer va obtenir l'or en la categoria de Vaca Curat. La plata i el bronze van caure en mans de dos elaboradors asturians: Capsa Food i Quesería Redes.

El secret? Una bona llet!
El passat 28 de febrer, el restaurant Bages964 de l'Oller del Mas va acollir una trobada entre productors locals i cuiners del Bages, organitzada per Bages Impuls i la plataforma Proper. Hi van prendre part dotze elaboradors, entre els quals Casas i Just, que van explicar que el seu projecte va començar tímidament, produint formatges per a l'autoconsum. Qui va tenir la idea va ser Just. Però ell ja estava posat en un altre projecte, el del vi La Diferenta, així que va convèncer la seva dona perquè deixés la feina que tenia i es posés al capdavant de la formatgeria. Ella va accedir-hi i van transformar els baixos de casa seva en un petit obrador.

L'empresa la van crear el 2017. Un any i escaig més tard, ja començaven a guanyar premis. En destaquen els que van obtenir a la Fira Lactium de Vic l'any 2019 (Millor Pasta Tova de Cabra, Millor Pasta Tova de Vaca, Millor Tupí i Millor Pasta Cuita). Els últims que han obtingut són el Super Gold i el Gold pel Gran Music de Cabra en els World Cheese Awards (una de les competicions més prestigioses del món). En aquest mateix certamen van rebre el Bronze pel Tou del Mujal de Vaca. El secret del reeiximent dels seus productes és "tan simple com disposar d'una bona llet", assegurava Just: "si la matèria primera és bona, ja tens més de la meitat de l'èxit assegurat".