Agressió «sindicalista» a FCC Manresa en ple concurs per a la nova concessió del servei de recollida de residus

Un delegat sindical i un afiliat de la UGT van apallissar un treballador a les instal·lacions de l'empresa i dins l'horari laboral, i un mes després la companyia encara no ha emprès mesures disciplinàries

Blau a l'ull del treballador de FCC, en una de les conseqüències més visibles de l'agressió
Blau a l'ull del treballador de FCC, en una de les conseqüències més visibles de l'agressió | Arxiu particular
03 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:16h
Un treballador, peó-conductor de camió del servei de recollida de residus de FCC a Manresa, va ser apallissat el passat 7 d'abril per un delegat sindical de la UGT i per un afiliat del mateix sindicat, segons va denunciar davant dels Mossos d'Esquadra després de passar per l'hospital Sant Joan de Déu. Els serveis sanitaris van diagnosticar-li poli-contusions a cara, cap, tors i braços, en un informe mèdic al que ha tingut accés NacióManresa.

Segons la denúncia, també comprovada pel diari, els fets van passar al final del torn de treball d'aquell dia a les cotxeres que FCC té al polígon industrial de Bufalvent, durant la jornada laboral i dins les instal·lacions de l'empresa. Segons el testimoni de la víctima, els dos agressors, conductor i acompanyant d'un altre camió de recollida de residus, van baixar del vehicle, es van dirigir cap a ell, li van llançar un cop de puny a l'ull i el van anar empenyent fins fer-lo caure a terra, on van continuar colpejant-lo a cops de peu, fins que altres treballadors els van apartar de sobre seu.

Com a resultat d'aquella agressió, el treballador continua de baixa gairebé un mes després dels fets i denúncia que FCC no ha emprès cap acció disciplinària contra els agressors "malgrat que tenen coneixement de l'informe mèdic, de la denúncia als Mossos i de diversos testimonis que han ratificat els fets". "És evident que el fet que un dels agressors sigui delegat de la UGT, pesa", opina la víctima.

Els antecedents, segons explica, es remunten a mesos enrere quan va canviar d'afiliació sindical de la UGT a la CGT, després de veure i denunciar públicament el que li semblaven "pràctiques poc sindicalistes" en el seu funcionament. "Des de llavors, van començar a fustigar-me, amb provocacions en el lloc de treball o a posant-se d'acord amb encarregats -la UGT forma part de la majoria del comitè d'empresa- per donar-me feines per sota de la meva categoria".

En el context de les provocacions, el mateix dia dels fets, segons explica, els agressors el van esperar amb el camió a la sortida de l'abocador de Bufalvent i es van posar davant del seu en el camí que enllaça amb la carretera del Pont de Vilomara, fent frenades brusques, canviant de carril i alentint intencionadament la marxa "per provocar-me". Malgrat la poca amplada del camí, els va poder avançar en una maniobra ràpida i quan tots dos camions van arribar a les cotxeres va tenir lloc l'agressió. Els agressors argumenten que en l'avançament va haver-hi contacte entre els dos camions per justificar la seva acció posterior, però tant la víctima com el seu copilot ho neguen.

En ple concurs per a la nova concessió
Aquest desagradable capítol laboral esclata just quan l'Ajuntament de Manresa es troba en plena avaluació de candidatures per a la nova concessió de neteja i recollida de residus de Manresa que s'ha de resoldre en els propers mesos i al que opten la pròpia FCC i Prezero -antiga Cespa-. Precisament en el passat ple municipal del mes d'abril, l'Ajuntament va aprovar una pròrroga de 6 mesos en la concessió del servei de FCC per poder estudiar detingudament la documentació aportada per les dues grans empreses que opten al concurs.

El treballador explica que l'empresa, a qui té denunciada per incompliment de consolidació de la seva categoria, "ha obert un expedient sobre el cas, però no ha emprès cap mesura disciplinària ni facilita informació sobre quines mesures emprendrà". La víctima tem que FCC "faci tàbula rasa" i iguali les sancions entre agressors i víctima, "ja que ells, l'endemà, també van presentar denúncia per agressió", malgrat que "no poden tenir res més que alguna rascada de quan intentava defensar-me".

"El fet que el principal agressor sigui delegat sindical de la UGT compromet l'empresa ja que, juntament amb CCOO, tenen la majoria en el comitè", raona. La CGT, per la seva part, ha demanat a la central de FCC a Barcelona "que activi el Protocol contra l'assetjament que existeix a l'empresa". "A banda de l'aspecte físic, el treballador també està afectat psicològicament i el fet que els agressors no paguin per la seva acció, no ajuda a que la víctima se senti segura en el seu lloc de treball", han conclòs des del sindicat.

La UGT no té "res a dir" i FCC no respon
Per part de la UGT, el responsable de la Federació que acull la secció sindical a FCC ha respost a NacióManresa que té "coneixement dels fets", però que no té "res a dir". FCC, per la seva part, no ha respost ara cap dels intents de comunicació per telèfon i per correu que el diari ha intentat amb el seu servei de premsa.