El fenomen d'«El Llop» entusiasma famílies senceres al Kursaal

Amb les entrades exhaurides de feia setmanes, el muntatge de "Terra Baixa" dirigit per Àngel Llàcer i Enric Cambray ha acabat amb una gran ovació per part del públic

Alexandra Olmo i Àlecs Guixà interpretant la Marta i el Manelic al Kursaal
Alexandra Olmo i Àlecs Guixà interpretant la Marta i el Manelic al Kursaal | AFT
29 d'abril del 2022
Actualitzat a les 23:22h
Després del debut d'aquest passat diumenge a Vic, les actrius i actors de la companyia d'El Llop s'han traslladat, aquest divendres, fins a Manresa per seguir amb la gira del seu particular Terra Baixa que els portarà dalt dels escenaris de divuit grans teatres catalans. Tenint en compte que ja feia setmanes que les entrades per assistir a les dues sessions programades (una a les sis de la tarda i l'altra a dos quarts de nou del vespre) estaven exhaurides, l'estampa de llargues cues per accedir a l'interior del teatre de la capital del Bages no ha sorprès, si bé sí que ha estat motiu de comentaris com el d'un jove que s'esperava: "he vingut a veure molts espectacles al Kursaal i mai havia vist tanta gent fent cua". Entre aquesta gent també hi havia persones sense localitat que han decidit provar sort, "no fos cas que a última hora algú no es presenti i pugui ocupar jo el seu seient".

I és que més que la peça teatral en sí, el que el públic volia era veure els onze intèrprets protagonistes del concurs El Llop que TV3 va emetre els mesos de gener i febrer i que, sota la batuta d'Àngel Llàcer i Enric Cambray, tenia com a principal objectiu trobar els millors actors i actrius amateurs de Catalunya per representar l'obra Terra Baixa. Però, ja sigui intencionadament o sense voler-ho, el que han acabat aconseguint els ideadors del programa ha estat que, en certa manera, els espectadors concebin els concursants com un membre més de la família: "són persones normals, com nosaltres, i el fet de viure i veure com aconsegueixen fer realitat el seu somni des de la humilitat, fa que ens els sentim molt propers", assegurava una dona just abans de seure a la butaca. 
 

La cua per entrar al teatre Kursaal arribava fins al Passeig Pere III Foto: AFT


Abans d'aixecar-se el teló, la cap de taquilles del Kursaal, Cristina González, ha pujat a l'escenari: "quants de vosaltes no havíeu vingut mai aquí al teatre?". S'han alçat deu o dotze mans. "Quants dels assistents sou de fora de Manresa?"; mitja platea i mig amfiteatre. És un fet: El Llop s'ha convertit en un fenomen

"Trobem molt interessant que ens vinguin a veure adolescents"
Elogiant "la bona energia que ens ha transmès el públic de Manresa", els actors i actrius també han destacat la heterogeneïtat "de la gent que ens ve a veure". "Hi ha famílies senceres, amb criatures petites, que veien el programa plegades i que ara culminen aquesta aventura coneixent-nos en persona; és molt bonic", assegurava Alba Segarra (la Nanda a la ficció). En aquest sentit, tant ella com Marc Andreu (Josep) i Àlecs Guixà (Manelic), ressaltaven que "trobem molt interessant que ens vinguin a veure adolescents, perquè són els que menys teatre consumeixen". En aquest sentit, també han explicat a NacióManresa que "alguna professora ens ha vingut a explicar que gràcies a El Llop ha pogut treballar a classe el text de Terra Baixa amb molta més profunditat que en cursos anteriors". 

Dos dels escollits, al càsting del Kursaal
El Kursaal va ser un dels quatre equipaments culturals de Catalunya que va acollir els càstings per escollir els onze actors i actrius per al concurs El Llop. Toni Aguilar i Blanca Lasobras -que interpreten els papers de Xeixa i Nuri, respectivament-, van fer la prova al teatre manresà: "tornar-hi ha estat molt emocionant", asseguraven, tot afegint que "només arribar-hi, hem anat a visitar les sales on ens vam haver d'esperar i se'ns han posat els pèls de punta". 

Un dels intèrprets, batxiller del Peguera
"El teatre on em fa més il·lusió actuar és el d'Esparreguera, perquè és casa meva, però el Kursaal també és especial, perquè vaig estudiar a Manresa". Àlecs Guixà, el Manelic, va fer el batxillerat escènic al Peguera: "en tinc molt bon record i de fet encara conservo amics de la ciutat", somriu.
 

Les actrius i actors de la companyia «El Llop», just després d'interpretar «Terra Baixa» al Kursaal de Manresa Foto: AFT


Homenatge a Maria Matilde Almendros
A l'inici de la funció, tant de tarda com de vespre, i amb el teló baixat, la sala gran del Kursaal ha rebut el públic amb una gran fotografia de l'actriu i locutora manresana, Maria Matilde Almendros, de qui enguany se'n celebra el centenari del seu naixement.

Almendros havia representat el personatge de Marta d'aquesta obra centenars de vegades al costat de grans actors en el paper de Manelic com Enric Borràs i Màrius Cabré, i quan havia tingut companyia teatral pròpia, al costat de Domènec Ferrer.

El Centenari de Maria Matilde Almendros és organitzat per l'Institut Català de les Dones, l'Ajuntament de Manresa, el Col·legi de Periodistes de Catalunya Delegació Catalunya Central, Ràdio Manresa i El Galliner.