Francesc Canosa clou el Temps d'Aigua amb la presentació del seu «Aigua a les venes»

La Biblioteca del Campus Universitari de Manresa va ser l'escenari, dijous, de l'última activitat del cicle

Francesc Canosa durant la presentació del seu llibre «Aigua a les venes»
Francesc Canosa durant la presentació del seu llibre «Aigua a les venes» | UPC
Redacció
29 d'abril del 2022
Actualitzat a les 18:50h
El periodista Francesc Canosa va cloure dijous el Temps d'Aigua d'enguany amb la presentació del seu llibre Aigua a les venes a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa amb la col·laboració de la Llibreria Parcir. El periodista, escriptor i guionista va presentar el seu llibre, que explica l'instant suprem d'una obra gegant, el Canal d'Urgell, amb paral·lelismes i cites ben explícites a la Séquia. Milions de persones el van somiar, milers de persones el van fer, centenars de persones hi van morir.

Aquesta és la història de com uns pocs van donar-ho tot a uns molts, de com es fa el futur. Aquí s'hi va plantar un estat d'ànim i en va brotar un país, uns éssers, una eternitat en vida. Com la Séquia, és una construcció que va determinar el futur del territori, la plana d'Urgell, el Pla de Bages, uns territoris fora de l'àrea metropolitana, sovint invisibilitzats, que aquest llibre agermana.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, va inaugurar l'acte posant en valor la feina de les diferents entitats que han dut a terme el Temps d'Aigua, i la seva impulsora, Montse Alsina, va explicar com va néixer aquesta proposta que enguany ja ha complert sis edicions: "el dia 0 és el dia que vaig entrar a la Biblioteca l'Ateneu les Bases, aquí a prop, al costat de la UPC Manresa, preguntant si feien alguna activitat de ciència, que era una forma de preguntar si creien que la ciència també és cultura".

Des de llavors sis anys després, centenars d'activitats pedagògiques encarades a la ciència i a la tecnologia han omplert les agendes dels seus apassionats amb els diferents Temps de... que s'han celebrat. Després, Francesc Canosa va deleitar el públic assistent, unes 30 persones, amb la seva passió i estudi sobre el Canal d'Urgell i les persones que el van fer possible, remarcant que "ens falta més orgull de les magnífiques coses que hem fet".

La presentació ha estat l'última activitat del Temps d'Aigua, una iniciativa de la UPC, les biblioteques i el Parc de la Séquia que ha omplert els mesos de març i abril d'activitats relacionades amb la ciència, la tecnologia, i sobretot l'aigua. L'aigua ha circulat per tot el cos d'activitats del programa, com circula pel llibre Aigua a les venes, com circula pels canals, per la sèquia. També cal destacar que la presentació s'hagi fet a la biblioteca del campus universitari de Manresa, en relació a la UPC. I és que l'actual edifici del rectorat de l'UPC, la Torre Girona, era propietat dels Girona, una família burgesa catalana que van tenir molt a veure amb la construcció del Canal d'Urgell, protagonista principal del llibre de Francesc Canosa. 

Temps d'Aigua, a la desembocadura de sis anys de Temps de…
El projecte Temps de... va néixer fa sis anys impulsat per Montse Alsina, amb la passió per educar, comunicar i transferir ciència i tecnologia a la ciutadania, per tal de projectar el potencial científic i tecnològic de la UPC a Manresa a través de plataformes de cultura com les biblioteques. La Biblioteca Ateneu les Bases hi va creure des del primer moment i n'ha estat co-organitzadora des de la primera edició i el projecte s'ha anat fent gran amb la participació en l'organització de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM), el Museu de la Tècnica i enguany el Parc de la Sèquia.

Des de l'inici ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona, i el projecte ha rebut guardons en diverses edicions del concurs Ciència en Acció. La primera edició es va dedicar a les matemàtiques, la segona als minerals i roques, la tercera a la química, la quarta als robots i la cinquena als motors, si bé va quedar escapçada pel confinament. Els materials produïts no han estat efímers: més enllà de la duració del programa concret, ha itinerat portant el nom de Manresa arreu i segueixen contribuint a la divulgació de ciència i tecnologia en català.

En aquesta sisena edició, el programa és una suma dels anteriors i ha estat dedicat a l'aigua, en el marc del projecte anual Aquaesteam, organitzat per la UPC Manresa i el Parc de la Sèquia, que promou l'empoderament d'infants i joves, especialment nenes i noies, en el camp tecnològic proposant reptes amb l'aigua com a denominador comú. Durat els mesos de març i abril s'ha realitzat un programa d'activitats per a tota la ciutadania; des de tallers, xerrades i gimcanes a hores del conte o clubs de lectura; per mostrar d'una manera lúdica i didàctica el valor de l'aigua.

Activitats destacades
A nivell infantil i familiar, el programa Temps d'aigua s'ha iniciat i ha acabat amb gimcanes a càrrec del parc de la Séquia. A l'inici, les proves Aquaesteam a la gimcana de la Mini Transéquia. A la prova de gots i robots, les famílies descobrien que es tractava de donar-li la volta al problema, per aconseguir fer una torre de gots sense tocar-los amb els dits, una bona excusa per parlar de robots. També calia resoldre el sabotatge de la presa de la Baells, per aconseguir reiniciar el funcionament i poder tenir aigua i llum. Al final la gimcana Manresa sota els nostres peus, per descobrir la part visible de tot un món, perquè la ciutat està ben foradada per tot arreu. 

Els més petits han pogut gaudir de diverses hores del conte relacionades amb l'aigua a l'espai infantil de la Biblioteca Ateneu Les Bases: Tal com raja, Under the sea i El senyor Riu, aquest també a la Biblioteca del Casino el dimarts 29 de març i fins i tot contes en anglès. 

A la sessió conjunta dels clubs de lectura de novel·la de les biblioteques BCUM i Ateneu Les Bases, la novel·la de Ramon Solsona Allò que va passar a Cardós el públic va quedar gratament sorprès amb la xerrada de l'enginyera de l'EPSEM Tere Yubero, que va explicar l'evolució de com es realitzen els túnels i les obres hidràuliques, des de l'època de la novel·la fins a la construcció actual de la línia 9 del metro.

Estrena de nous tallers
S'han estrenat dos nous tallers. Per una banda, Els bits gravats a l'aigua ideat per la investigadora de l'EPSEM Pura Alfonso, directora del Museu de Geologia Valentí Masachs, per descobrir la informació que queda gravada a la memòria de l'aigua. Per l'altra, el taller Internet de l'aigua, ideat per Joan Martínez, tècnic i professor de l'EPSEM, per experimentar amb la internet de les coses aplicat a l'aigua i també el taller Els cotxes poden córrer amb aigua?, a càrrec de Maria Niubó, també professorar de l'EPSEM on van respondre afirmativament de manera experimental a la pregunta.

Aquests tallers també han format part del taller de professoratCiència i Tecnologia a través de l'aigua per a presentar activitats didàctiques innovadores relacionades amb la recerca realitzada per investigadors de l'EPSEM dins del Pla de formació permanent del professorat del Departament d'Educació, via l'ICE de la UPC.