La presentació d'«Aigua a les venes» de Francesc Canosa clourà el programa del Temps d'Aigua

El llibre explica l'instant suprem d'una obra gegant, el Canal d'Urgell, amb paral·lelismes i cites ben explícites a la Séquia

La presentació del llibre tindrà lloc a la BCUM
La presentació del llibre tindrà lloc a la BCUM | AFT
Redacció
27 d'abril del 2022
Actualitzat a les 14:53h
El periodista Francesc Canosa clourà el Temps d'Aigua d'enguany amb la presentació del seu llibre Aigua a les venes, aquest dijous 28 d'abril a les 7 de la tarda a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM) amb la col·laboració de la Llibreria Parcir.

El periodista, escriptor i guionista presentarà el seu llibre, que explica l'instant suprem d'una obra gegant, el Canal d'Urgell, amb paral·lelismes i cites ben explícites a la Séquia. Milions de persones el van somiar, milers de persones el van fer, centenars de persones hi van morir. Aquesta és la història de com uns pocs van donar-ho tot a uns molts, de com es fa el futur. Com la Séquia, és una construcció que va determinar el futur del territori. La plana d'Urgell i el Pla de Bages són uns territoris fora de l'àrea metropolitana, sovint invisibilitzats, que aquest llibre agermana. 

La presentació serà l'última activitat del Temps d'Aigua, una iniciativa de la UPC, el Parc de la Séquia i la Xarxa de Biblioteques que ha omplert els mesos de març i abril d'activitats relacionades amb les ciències, la tecnologia, la cultura i l'aigua. La presentació d'aquest llibre no és aleatòria. I és que l'actual edifici del rectorat de l'UPC, la Torre Girona, era propietat dels Girona, una família burgesa catalana que va tenir molt a veure amb la construcció del Canal d'Urgell, protagonista principal del llibre de Francesc Canosa. 

Temps d'Aigua
Fa sis anys va néixer el projecte Temps de..., impulsat per M. Alsina, amb la passió per educar, comunicar i transferir ciència i tecnologia a la ciutadania, projectant el potencial científic i tecnològic de la UPC a Manresa a través de plataformes de cultura com les biblioteques. La Biblioteca Ateneu les Bases n'ha estat co-organitzadora des de la primera edició i el projecte s'ha anat fent gran amb la participació en l'organització de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM), el Museu de la Tècnica i enguany el Parc de la Sèquia.

Des de l'inici ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona, i el projecte ha rebut guardons en diverses edicions del concurs Ciència en Acció. La primera edició es va dedicar a les matemàtiques, la segona als minerals i roques, la tercera a la química, la quarta als robots i la cinquena als motors, si bé va quedar escapçada pel confinament. Els materials produïts no han estat efímers: més enllà de la duració del programa concret, han itinerat portant el nom de Manresa arreu i contribuint a la divulgació de ciència i tecnologia en català.

En aquesta sisena edició, el programa és una suma dels anteriors i ha estat dedicat a l'aigua, en el marc del projecte anual Aquaesteam, organitzat per la UPC Manresa i el Parc de la Sèquia, que promou l'empoderament d'infants i joves, especialment nenes i noies, en el camp tecnològic proposant reptes amb l'aigua com a denominador comú. Durat els mesos de març i abril s'ha realitzat un programa d'activitats per a tota la ciutadania; des de tallers, xerrades i gimcanes a hores del conte o clubs de lectura; per mostrar d'una manera lúdica i didàctica el valor de l'aigua.