La 61a Fira d'Artés omplirà els carrers de la vila durant el cap de setmana de Sant Jordi

Una trentena d'activitats com l'Espai Sobiranies i la 6a Fira de la Cervesa Artesana complementaran el certamen referent en automoció i maquinària agrícola a la Catalunya Central

Enric Forcada, alcalde d'Artés, al costat d'un tractor clàssic dels que s'exposaran a la fira
Enric Forcada, alcalde d'Artés, al costat d'un tractor clàssic dels que s'exposaran a la fira | Gedi Media
Redacció
21 d'abril del 2022
Actualitzat a la 13:09h
Artés celebrarà la 61a edició de la Fira d'Artés el cap de setmana del 23 i 24 d'abril als carrers del poble. La fira retorna a la presencialitat amb un recinte firal principalment dedicat a la maquinària agrícola i l'automoció i que comptarà amb la majoria de concessionaris de la comarca. A més a més, en aquesta edició de 2022 s'amplien i consoliden els recintes amb activitats paral·leles com l'Espai Sobiranies, que acollirà tastos d'olis, vins i parades o la 6a Fira de la Cervesa Artesana. També hi haurà atraccions de fira.

El recinte firal de la Fira d'Artés, situat al passeig Diagonal, comptarà amb una trentena d'empreses expositores, sobretot dedicades a la maquinària agrícola i l'automoció. Una seixantena de parades d'artesania i altres complements i una trentena d'atraccions completen el el recinte firal, que serà obert al públic de 10 del matí a les 9 del vespre dissabte i fins a 2/4 de 9 diumenge.

L'automoció antiga i clàssica serà molt present durant la fira, ja que es duran a terme diverses trobades: una de vehicles clàssics que es farà el primer tram del polígon, organitzada pel Clàssic Motor Club del Bages. I, en paral·lel, retorna un dels actes més arrelats a la fira: la trobada de motos antigues que enguany se celebrarà a l'Espai Cal Sitges. Totes dues concentracions se celebraran el diumenge al matí i comptaran amb un tomb per municipis de l'entorn per part dels seus participants. 

A més a més, els i les visitants a la Fira d'Artés podran gaudir de vehicles i maquinària agrícola d'època, com tractors o camions de bombers a la plaça de Sant Cristòfol durant tot el cap de setmana.

Les xarxes socials de la fira, @firaartes a Twitter i Instagram seran els canals oficials de seguiment de tot allò que passi durant tot el cap de setmana, amb imatges i vídeos de diferents actes.

El programa d'actes es pot trobar a www.fira.artes.cat i a les Stories fixades d'Instagram del perfil FiraArtes.

Sant Jordi a la Fira
Enguany la Fira d'Artés se celebrarà el cap de setmana de Sant Jordi, un fet que engalanarà encara més el poble durant la fira. Durant tot el dissabte 23 d'abril hi haurà parades de flors i llibres, així com a les 11 del matí signatura de llibres per autors i autores locals i de la comarca del Bages al Parc de Can Cruselles.

Espai sobiranies
Més enllà del recinte firal, la fira té un ferm compromís amb els productes agroalimentaris i de proximitat. És per això que s'organitza l'Espai Sobiranies, un espai que dissabte i diumenge a la plaça de l'Església comptarà amb tasts d'olis amb l'olivicultor Sergi Cámara, tastos de vins amb el sommelier Josep Pelegrin, acollirà la 6a Fira de la Cervesa Artesana, xerrades sobre la producció lletera a Artés a càrrec de Terra Roja, xerrades de Supercoop Manresa, tastos maridats de formatges i cervesa, tastos de cervesa i moltes activitats més.

Activitats Infantils
Durant el cap de setmana, totes aquelles persones que ho desitgin, però sobretot els infants, podran gaudir del Gira la Fira, una activitat familiar que transcorrerà a través del recinte firal. Les butlletes per a participar-hi es podran recollir a l'Estand Oficial de la Fira.

A més a més, al parc de Can Cruselles, al capdamunt del passeig Diagonal, s'hi realitzaran diverses activitats que requereixen inscripció prèvia a www.fira.artes.cat, com el Taller de coets a l'aire o el taller Catapulta la teva punteria. També al parc s'hi celebrarà dissabte, dia de Sant Jordi, l'espectacle infantilUn país de conte.

Cultura popular
La cultura popular també serà un dels principals al·licients de la fira, ja que els visitants podran gaudir d'actuacions dels bastoners d'Artés, els gegants d'Artés i la colla castellera Picapolls de la Gavarresa durant la matinal de diumenge. La ballada de sardanes amb la Cobla del Llobregat se celebrarà diumenge a les 5 de la tarda i culminarà amb ball amb Álex, a l'Espai Cal Sitges.

Inauguració divendres i actes previs a Cal Sitges
Els dies previs al 23 i 24 d'abril la Fira viurà un preludi del que serà un cap de setmana ple d'activitat a Artés.

Divendres a 2/4 de 9 del vespre s'inaugurarà la 61a Fira d'Artés a l'Espai Can Sitges amb la xerrada El futur de l'energia, a càrrec d'Antonio Turiel. Turiel és científic, divulgador,  llicenciat en Física i Matemàtiques i doctor en Física Teòrica per la Universitat Autònoma de Madrid. Actualment, treballa d'investigador de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC. 

També divendres però a les 6 de la tarda, s'inaugurarà l'exposició Desembocant, cal·ligrafies de l'arbre de Martí Boada, a l'Espai Cal Sitges i a les 7 es lliuraran els premis de la 19a convocatòria de poesia Francesc Blancher, al mateix espai.

Aquest dijous a les 7 de la tarda es presentarà el conte il·lustrat Isao, mestre jardiner amb Joan Rojo i Quim Moya, a l'Espai Cal Sitges.