El Montepio s'estrenarà com a fundació amb un cicle de xerrades sobre mobilitat sostenible

L'objectiu de la Fundació és promoure una societat més justa, un territori sostenible i conservar el llegat històric del Montepio

Antoni Daura, Llorenç Juanola i Jordi Ludevid durant la presentació de la Fundació Montepio
Antoni Daura, Llorenç Juanola i Jordi Ludevid durant la presentació de la Fundació Montepio | Fundació Montepio
Redacció
20 d'abril del 2022
Actualitzat el 21 d'abril a les 8:09h
La Fundació Privada Montepio Sant Cristòfol Manresa-Berga és una entitat sense ànim de lucre que neix del Montepio com una eina per intensificar la col·laboració i el compromís amb el territori i la seva gent. Durant els seus 90 anys d'història, el Montepio s'ha caracteritzat per les nombroses iniciatives en els àmbits de l'educació viària, la seguretat, la cultura o la solidaritat. Ara, amb la creació de la Fundació –que entomarà totes les activitats de caire més social i solidari- vol incidir encara més en aquests objectius:

- Estudiar i promoure una mobilitat més sostenible i segura, per aconseguir un territori ambientalment sostenible.
- Promoure la solidaritat, el civisme i els valors ètics, culturals i democràtics, per a aconseguir una societat més justa i solidària.
- Mantenir viu el llegat històric del Montepio de Conductors Sant Cristòfol Manresa-Berga, Mutualitat de Previsió Social, que va néixer l'any 1930 i que s'ha caracteritzat per un profund arrelament a les persones i als territoris on ha tingut presència.

Cicle de xerrades sobre mobilitat sostenible
La Fundació Montepio farà la seva primera activitat pública amb un cicle de xerrades sobre mobilitat sostenible que, amb el títol Parlem de la nova mobilitat, els propers mesos portarà quatre conferències d'alt nivell al Bages i al Berguedà.

L'objectiu és crear un punt de trobada i de debat sobre els grans reptes que hi ha en l'àmbit de la mobilitat, amb la presència d'arquitectes, urbanistes, etc, que puguin conduir una sessió informativa, de debat i també d'aportació d'idees que puguin donar solució a les problemàtiques del territori.

La primera xerrada, a càrrec de l'arquitecte Josep Anton Acebillo, tindrà lloc el dimecres 27 d'abril, a les 7 de la tarda, a la Sala Plana de l'Om. La seva conferència porta per títol Mobilitat per a nous contextos socio-territorials. Acebillo va ser el responsable de dirigir els projectes i la construcció de les infraestructures dels Jocs Olímpics de 1992, entre d'altres. Els darrers anys s'ha dedicat a la docència i a la recerca, i és autor de diversos llibres.

És previst que la segona conferència tingui lloc el 8 de juny a Berga, a càrrec d'Andreu Esquius, enginyer expert en planificació de mobilitat. I les dues restants es faran la tardor i primavera vinents.

El Patronat de la Fundació Montepio
El Patronat de la nova Fundació Montepio està format per Llorenç Juanola com a president, Antoni Daura com a suts-president, Miquel Pujols com a tresorer, Lourdes Donaire com a secretària, i Joan Cots, Francesc Xavier Gual, Ester Badia, Jordi Ludevid, Xavier Jovés i Antonio Negro. El gerent serà Josep M. Soler

Juanola, Daura i Ludevid han estat els encarregats de presentar la nova Fundació i el cicle de xerrades en roda de premsa. Daura ha destacat que "volem ser un agent de debat i propostes sobre nova mobilitat" i Ludevid ha explicat que als ponents de les xerrades se'ls demana que aportin "una visió transversal sobre la nova mobilitat que ajudi un ciutadà de Manresa o Berga a prendre decisions concretes".