«Manresa amb el poble d'Ucraïna» organitza un concert per la pau al Teatre Conservatori

Es farà el 29 d'abril i comptarà amb les actuacions de músics manresans com Natxo Tarrés, Sara Roy, Celeste Alías i Santi Careta, entre d'altres

Presentació del concert solidari per la pau a Ucraïna
Presentació del concert solidari per la pau a Ucraïna | AjM
Redacció
20 d'abril del 2022
Actualitzat a les 23:00h
La campanya Manresa amb el poble d'Ucraïna, impulsada per l'Ajuntament de Manresa amb el suport de diverses entitats, ha organitzat per al divendres 29 d'abril, a les 8 del vespre, un concert per la pau al Teatre Conservatori. Diferents músics i grups manresans, com Natxo Tarrés, Sara Roy, Celeste Alías i Santi Careta, ja han confirmat la seva actuació en el concert, que destinarà els fons que es recullin a projectes d'ajuda humanitària a Ucraïna i a països fronterers. Les intervencions musicals es combinaran amb els testimonis de diferents col·lectius de la ciutat i de les organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGD) que treballen sobre el terreny.

El Teatre Conservatori ja va acollir fa cinc anys activitats de suport a la població que patia el conflicte de Síria. El concert del 29 d'abril repetirà aquella experiència per mostrar la solidaritat amb el poble d'Ucraïna, però també tindrà un record especial per a tota la població que pateix a diferents punts del planeta les conseqüències de les guerres.

Durant la presentació del concert, el regidor de Nova Ciutadania i Cooperació, Jamaa Mbarki, ha destacat que "Manresa sempre ha estat una ciutat acollidora i compromesa amb la cultura de la pau i la justícia". Tal i com ha afegit, "en el seu moment, ja es va fer un concert de suport al poble de Síria i ara toca fer-lo amb Ucraïna, per tal que la ciutadania pugui expressar-hi el seu suport". I ha fet una crida a tots els manresans i manresanes a assistir-hi.

Per la seva banda, la regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, ha assenyalat que, des que va iniciar-se el conflicte entre Rússia i Ucraïna, "hem estat molt coordinats amb les entitats que estan fent la feina al territori, ja que fan una feina humanitària imprescindible". Ara, ha afegit, "hem vist la necessitat de fer el concert solidari per donar suport econòmic al projecte" i ha agraït a tots els músics que han volgut participar del concert.

Nou artistes i grups musicals de Manresa, confirmats al concert
El concert compta de moment amb nou cors i músics: en representació del Conservatori Municipal de Música, actuarà el Cor Juvenil, dirigit per Francesc Vallès; el Cor Belts, dirigit per Celeste Alías; i el grup Cromàtics, dirigit per Joan Pau Chaves. L'Esclat estarà present amb el Combo dirigit per David Martell. També es comptarà amb el Cor Incordis, dirigit per Josep Maria Vilar, i l'Oyuna Baturoba Grup. A nivell individual, actuaran Natxo Tarrés, Sara Roy i Celeste Alías, amb la guitarra de Santi Careta.

Les entrades tindran un cost de 10 euros i es podran adquirir a través de la web del Kursaal a partir del 21 d' abril, o bé una hora abans de l'inici del concert al mateix Teatre Conservatori. El mateix dia, i a proposta de l'Associació Amics de la Unesco a Manresa, es podran adquirir samarretes amb un missatge sobre la pau. La iniciativa, que l'entitat ha treballat amb el Rotary Club, recull la idea d'un grup d'infants que volien fer una proposta solidària.

Els diners de les entrades es destinaran a projectes d'ajuda humanitària
Tots els fons es destinaran a projectes d'ajuda humanitària a terreny, tant a les zones frontereres amb Ucraïna com per a la població del país. Els projectes continuen donant resposta a ajuda humanitària de primera necessitat, com ara material sanitari, aliments, adequació d'espais d'acollida, corredors humanitaris i reagrupament familiar.

Els recursos es canalitzaran a través de les entitats manresanes que ja realitzaven projectes a la zona abans del conflicte, com són ONGD Càritas, Creu Roja, Comunitat de Sant'Egidio i Associació Catalana per la Pau.

Les persones que no puguin assistir al concert poden fer les seves aportacions a través dels números de compte que les entitats han posat a disposició o de les guardioles de la campanya que es poden trobar a diferents barris, en col·laboració amb la Federació d'Associacions de Veïns. En concret, disposen de guardioles el mateix local de la federació i les associacions respectives de Barriada Saldes i Plaça Catalunya, Sagrada Família, Cal Gravat i Passeig i Rodalies.

L'Ajuntament de Manresa destina 19.000 euros a projectes d'ajuda humanitària
D'altra banda, l'Ajuntament de Manresa ha fet una aportació de 19.000 euros en ajuda humanitària. La meitat d'aquest total, 9.500 euros, s'ha destinat a ajuda humanitària a Ucraïna (5.500 euros a través del Fons Català de Cooperació i 4.000 euros per a les entitats de Manresa amb projectes al terreny). L'altra meitat, 9.500 euros, s'ha destinat, a través del Fons Català, a projectes d'ajuda humanitària per a persones refugiades afectades per conflictes d'altres zones, especialment l'Orient Mitjà.

El concert solidari de Manresa es complementa amb altres propostes per insistir en el treball per al diàleg i la pau. Una de les activitats va adreçada a escoles i instituts i consisteix en reflexionar sobre les alternatives que tenim per prevenir els conflictes. En el cas de les escoles de primària, la iniciativa es culminarà amb Le Voyage, un espectacle que tracta de forma sensible l'impacte de les guerres i l'exili.

L'Ajuntament de Manresa ha promogut en diferents ocasions actes de suport cap a poblacions que pateixen les conseqüències de la guerra. Aquestes mostres de solidaritat continuen sent molt necessàries i canalitzen les ganes d'aportar un gra de sorra per la pau des de la ciutat.