Mor als 95 anys el prestigiós psiquiatre manresà Carles Llussà

Entre els càrrecs que va ocupar, en destaca el de cap del Servei de Neurofisiologia clínica de la Clínica Sant Josep de Manresa i el de cap del Servei de Psicologia i Psiquiatria Infantil de la comarca del Bages

El psiquiatra manresà Carles Llussà
El psiquiatra manresà Carles Llussà | Sílvia Berengueras - El Pou
18 d'abril del 2022
Actualitzat a les 23:14h
El metge manresà Carles Llussà Ruiz ha mort aquest dilluns, 18 d'abril, a l'edat de 95 anys, després d'una vida dedicada a la psiquiatria, a la neurologia i a la medicina forense, però també a l'activisme cultural i polític.

Nascut a Manresa el juny de 1926, va cursar els estudis primaris a l'Escola dels Infants de les Carmelites de la Vedruna i a l'escola dels Germans de la Doctrina Cristiana (l'actual Salle). Un cop acabat el batxillerat a l'Institut Lluís de Peguera, va decidir començar la carrera de Medicina a la Universitat de València, on va fer-hi els dos primers cursos. Després es va traslladar a la Universitat de Barcelona per acabar la llicenciatura. El títol el va obtenir el 1950, amb 24 anys.

Tal com ell mateix explicava en una entrevista oferta a El Pou de la Gallina l'any 2014, un cop a la facultat de l'hospital Clínic se li va despertar l'interès per la psicoanàlisi en un moment en què "Freud estava totalment vetat perquè era jueu i es considerava que atacava les arrels del cristianisme". Tot i així, ell va aconseguir entrar -com a estudiant intern- a l'Institut Frenopàtic de les Corts, on va iniciar la formació en psiquiatria. La seva etapa acadèmica va culminar amb la càtedra de psiquiatria dels professors Ramón Sarró i Burbano i Joan Obiols i Vié.

Una llarga i prestigiosa trajectòria professional
El mateix any que va contraure matrimoni amb la també manresana Montserrat Torra Ferrer (el 1956) va començar a exercir de metge de família de la Seguretat Social fins al 1977, així com de neuropsiquiatre (fins l'any 1991). En aquest sentit, cal destacar que va ser cap de Servei de Neurofisiologia clínica de la Clínica de Sant Josep de Manresa del 1970 al 1991. Encara en plana professional, Llussà va ser un dels promotors del primer Servei de Psicologia i Psiquiatria Infantil de la comarca del Bages, a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, que es va posar en marxa l'any 1962 i del qual va ser-ne responsable durant vint-i-sis anys. Així mateix, va exercir de metge forense de Vic i després de Manresa del 1964 al 1991.

Molt actiu quant a l'associacionisme dels metges, va ser vicepresident de la primera Junta de la Delegació Comarcal del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona del 1954 al 1960 i President de la Secció de Metges Jubilats de la Delegació Comarcal del Bages del COMB del 2002 al 2009. Cal esmentar la seva contribució en la fundació de l'Associació Manresana de Pares de Nens/es Subdotats (AMPANS) i en la creació de l'Escola de Formació Social Torras i Bages.

Compromès amb la llengua i la cultura
Carles Llussà va combinar la seva carrera mèdica amb una forta militància en favor de la llengua i la cultura catalanes. En aquest sentit, l'any 1953 va fundar, juntament amb els companys de l'Associació d'Exalumnes de l'institut d'Ensenyament Mitjà (actual Lluís de Peguera), Bages, una revista de temes culturals i ciutadans de la qual va ser-ne director. Uns anys més tard va participar en la campanya Català a l'Escola, promoguda pel Centre d'Estudis Francesc Eiximenis del 1967 al 1968. També va ser membre de la Comissió Organitzadora de l'11è Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana celebrat a Reus el setembre de 1980.

Activitat política
L'any 1957 s'introdueix en política, entrant a formar part del col·lectiu Cristians Catalans, que aleshores presidien Xavier Muñoz i Pujol i Jordi Pujol i Soley. Molt assidu a les tertúlies del Gremi de Sant Lluc, va ser un dels membres fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya i va ostentar el càrrec de primer president de la Mesa del Consell Nacional d'aquest partit.

Les seves memòries, pendents de publicar-se properament
Tal com ha explicat la família del doctor Llussà a NacióManresa, d'aquí pocs mesos veurà la llum el seu llibre de memòries, que ell mateix va acabar d'escriure fa encara no una setmana.